tirsdag 1. oktober 2013

September forbiSeptember kom og gikk som en vind. Den brakte med seg sopp og bær, varme dager,  kalde netter, rim på bakken og en grevling. Måneden begynte bra, og sluttet som vanlig litt mer brutalt. Nå står gresskar, georginer og en blodbeger i kjelleren. Fryseren er full. Løk og knoller er gravd ned. Frø er høstet og plenen klippet for siste gang.
Jeg prøver å venne meg til tanken på at alt ikke rakk å blomstre i år heller...
Høstormedruen henger med slappe knopper. Den rakk akkurat ikke å slå ut, men jeg reddet litt inn i en vase. Det var noen georginer som var for sent ute også, selv om de fleste holdt et flott show før frosten.
Nå er jeg veldig spent på om astersen rekker å blomstre. Den har endelig begynt å vise farge i knoppene. Astersen er nederst til venstre på bildet under. Alle bildene ble tatt siste dag i september.


Gulvet i kvisthulen er snart dekket av fin grønn mose. Det synes jeg er utmerket.
Revebjellene har frittet for kanten rundt hulen til neste sommer. De står tett i tett. Vi får se hvor mange av dem som takler vinteren. Det kan bli fint med revebjeller rundt kvisthulen til neste år.
Stemorsblomstene er selvsådde fra fjorårets krukker og urner. De tåler veldig mye og ser stadig like optimistiske ut.
Floksen er også en tøffing som rister av seg kuldegradene og blomstrer videre.


Det er ikke mye blomstring igjen i hagen. Nå er det mest frøkapsler, forfryste ettåringer og hengende hoder igjen. I urtehagen har jeg høstet alt, tømt noen krukker og plantet om litt. Plenen min sørger grevlingen for å lufte hver natt. Den lager fullt av groper i sin jakt på små lekkerbiskener.
I går kveld kikket den inn gjennom kjellervinduet på soverommet til den ene datteren min. Det ble oppstyr! To elleville jenter fikk seg et nærstudium av en  nysgjerrig krabat med små øyne og striper over hodet.
Grevlingen trykket snuten mot ruten og sto riktig lenge og kikket inn på dem. Eller kanskje den var på jakt etter en egnet hule til vinteren? I såfall håper jeg den skjønte at dette rommet var opptatt...Det er mye vakkert i forfallet. Fargene gløder i ettermiddagssolen og alle busker og trær utenfor hagen danner en vakker kulisse for alt som er inni. Fuglene samler seg i flokker og snauspiser rognebærtrærne. De lager til tider et øredøvende leven. Jeg må stoppe opp og bare lytte.
Småfuglene henger i valmuene og hakker hull i frøkapslene. Det er spor etter de sultne små overalt.


Her er det frø av rød meldestokk som begynner å modnes. Valmuekapslene har fått patina og er klare til å høstes. Scabiosaen er spennende som avblomstret også.
Selv om det ikke er mye blomster lenger, så finnes det mange små overraskelser her og der i hagen. De må bare oppdages. Det finnes nemlig noen standhaftige blomster som ikke gir seg før de må.

Geum og Veronica
Salat, Stemor, Scabiosa og Louise Odier.
Blodtopp, Ringblomst og Sommerstokkroser - snart klare for bingen.
De ser litt slitne ut, mange av de som blomstrer nå. Og det skjønner jeg godt.
Men noen ser uforskammet friske og opplagte ut. De nakne jomfruene har akkurat tittet frem og ser ganske så fraiche ut. Sedumen har begynt å rødme og stiklen står der så stolt og  stiv. Floksen henger også med. Den er skinnende hvit med krydderduft.


Det er fortsatt mye vakkert å glede seg over i hagen, men jeg merker at fokus går mer og mer mot neste sesong. Nå er dagene blitt mye kortere, plantene færre og grevlingen innpåsliten.
Jeg er snart klar for overvintring på hagelitteratur og bilder.
Hvis oktober blir mild kan jeg kanskje rekke å fikse litt mer før vinteren, men fra nå av er jeg forberedt på at det plutselig  en dag er hvitt der ute...


Velkommen til oktober.
Så lenge løvet henger på trærne så har vi fortsatt farger. Så lenge snøen holder seg borte så er gresset grønt...
Jeg nyter høstfargene ute og tenner lys inne :)12 kommentarer:

 1. Nydelige bilder :) Jammen har du mye som blomstrer ennå. Og så er det mye skjønnhet i hagens naturlige forfall.
  Så hyggelig med en oppsummering av september.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er ikke så mye som blomstrer egentlig, men jeg er flink til å zoome inn på de som er der ;)

   Slett
 2. Flotte bilder fra en hage på hell,synes det er en sjarmerende årstid!
  Mye fint i hagen din enda:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig i at det er en sjarmerende årstid, men den kunne godt ha ventet til november. Høsten blir litt lang etterhvert...

   Slett
 3. Hagen din ser virkelig flott ut! Hadde vært morro å sett den en gang, på ordentlig : ) god høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får varsle meg om du skal til Toten en tur så blir det nok en råd ;)

   Slett
 4. Ja september er kontrastenes måned, en går ut med tykk jakke og kommer inn med T-skjorte.
  Det er masse fint i hagen din ennå, flotte bilder.

  Overvintrer du blodbeger, det tror jeg at jeg vil prøve også.

  Ha en fin 1 oktober.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal forsøke meg på overvintring av blodbeger, men jeg har ingen erfaring med den... så vi får se hvordan det går ;)

   Slett
 5. Hagen din er fin i haustmodus også. Veldig fint å sjå og bilda med gulning i var spesielt stemningsfulle.
  Eg ser at du har ivertfall har forberedt og klargjort hagen godt. Eg er ikkje heilt ferdig med alle løkane og så må plenen og hekken få eit siste klipp.

  SvarSlett
 6. Vældig fine fotos af en melankolsk høst-have. Også i Danmark begynder kulden at nærme sig, men endnu er der et stykke til høsten og alle dens opgaver er sluttede.
  Dejlige blomster du har - synes deres sårbarhed i denne tid er rørende smuk. Som om deres selvtillid ikke helt er lysende længere og de ikke helt er klar over hvilken skønhed de alligevel bærer på.

  Dejlig dag fra Katinka Raabymagle

  SvarSlett
 7. Så flott hyldest til høsten, du skriver så fint! Jammen er september vakker! Flotte bilder tar du også, og ja, lyset og fargene er jo magiskeom man er ute i rett øyeblikk. Artig med grevlingbesøk, men sikkert også litt artig om den besøker andre til neste år ;)

  SvarSlett
 8. September er måneden som inneholder ALT, akkurat som hagen din:) Mange hardrausinger som holder stand, mens resten er høstmodus. Mye har du fått gjort, mens tankene går til neste år. Slik er det herlige hagelivets gang. Takk for septemberreisen:)

  SvarSlett