tirsdag 4. mars 2014

Spiselige hagevekster



Her på Fagertun har jeg en urtehage og en kjøkkenhage. Der kan jeg hente ingredienser til middager, desserter kaker og drikker. Det er lite annet som kan måle seg med den tilfredsstillende følelsen det er å tilberede egenprodusert mat. Det er også veldig koselig å kunne nappe litt her og der og putte direkte i munnen når man er ute i hagen.
Det er imidlertid ikke bare kjøkkenavdelingen i hagen som byr på spiselige opplevelser. Ute i bedene, godt blandet med noen av de giftigste plantene moder jord kan by på, står det forbausende mange små og store delikatesser. Nå er det ikke slik at plantene enten er dødelige eller spiselige, det er alle grader i mellom, men skal vi først spise noe er det greit å vite at det er helt trygt. Og når små barn er på besøk, ja da er det kun kjøkkenavdelingen som gjelder.
Hvis man skal smake på hagens blomster, er det en forutsetning å kjenne plantene man vil spise. Man skal vite uten snev av tvil, at man har med riktig plante å gjøre. Dernest er det lurt å ha kontroll på om plantene har vært utsatt for sprøyting og kanskje inneholder giftige (tilførte) kjemikalier. Nyinnkjøpte prydplanter fra gartneriene kan være sprøytet uten tanke for at den nye eieren har planer om å gafle dem i seg. Dyrker man imidlertid plantene sine selv, eller de har bodd lenge i hagen etter at de ble kjøpt, skulle man være trygg. Da er det bare å riste av insekter og skylle dem lett i kaldt vann, før de flyttes fra bed til bord og er med på å øke andelen kortreist mat i husholdningen.

Overgang kjøkkenavdeling / blomsterbed...


Jeg har ikke tenkt til å ta med urter og grønnsaker i dette innlegget. Noen planter lever likevel litt i grenseland mellom urtehagen og prydhagen. Disse er gjerne kjent for å kunne spises:

Ringblomst
Ringblomst
(Calendula officinalis)

Ringblomster har en svak pepperaktig smak og kan brukes i brød, supper og salater.

Tørkede kronblader kan tilsettes ris eller smør for fargens skyld. Friske unge blader kan brukes (med måte) i salater.




Fløyelsblomst
Fløyelsblomster

(Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes patula x erecta)

Blomster og blader har sitrussmak og passer i salater, på smørbrød, til sjømat og varme desserter.

Man kan også trekke te på bladene.




Lakrisfløyelsblomst
Lakrisfløyelsblomst
(Tagetes lucida)

Bruk blomstene i salater og bladene i supper, sauser og te. Smaker veldig likt fransk estragon.







Spansk Kjørvel
Spansk Kjørvel
(Myrrhis odorata)

De søte anissmakende blomstene er nydelige i eple, plomme og rabarbrapaier. Blader og frø kan brukes som krydder i matlagningen. De umodne grønne frøene smaker litt som 'Kongen av Danmark'.


(Dette bildet er lånt bilde fra nettet.)



Gressløk
Gressløk
(Allium schoenoprasum, Allium tuberosum)

Gressløkblomster er sprø å tygge på og har en mild løksmak. Blomsterhodet deles opp i sine små individuelle blomster og strøs i salater, pasta, omeletter og eggerøre.



Agurkurt
Agurkurt
(Borago officinalis)

Blomstene er fine i salater og fruktsalater. De kan brukes til å dekorere desserter eller fryses inn i isbiter. Kronbladene smaker agurk og pollenbærerne gir et hint av sødme.

NB! Agurkurt bør ikke spises av gravide og ammende.



Anisisop
Anisisop
(Agastache anisata og Agastache foeniculum)

Blomster og blader kan brukes i kaker for å få et hint av anissmak. De kan også tilsettes krem for å få lakrissmak på kremen. 

Jeg bruker gjerne bladene i te.







(Dette bildet er lånt fra nettet)





Blomkarse
Blomkarse
(Tropaeolum majus og Tropaeolum minus)

Friske blader og blomster har en sterk pepperaktig smak som minner om karse. De kan brukes i salater og passer fint på ost- og tomatsmørbrød.

De grønne frøene kan sursyltes og brukes som kapers.




I potter og krukker... 


Litt lenger ut i bedene, og i krukker på terrasser og altaner, befinner det seg flere mer eller mindre overraskende spiseplanter. Foreløpig.
Selv har jeg bare smakt på en brøkdel av disse blomstene. (Det er stort sett blomstene jeg fokuserer på her.) Etter å ha lest i bøker og på nettet viser det seg at vi har en hærskare spiseligheter både innenfor og utenfor husveggen. Det finnes masse informasjon, oppskrifter og nyttige tips for den som vil vite mer. Jeg viser til kilder og lenker nederst i innlegget.

Duftpelargonium
Duftpelargonium
(Geranium clorinda, Geranium fragrans, Geranium graveolens, Geranium quercifolia, Geranium tomentosum)

Bladene har en kraftig sitrusduft og passer godt til å smaksette kaker.
Blomstene har en svak sitrussmak og er fine å kandisere. De kan da strøs på kaker og desserter.









Begonia
(Begonia x tuberhybrida)
Begonia
De fargerike, sprø kronbladene har en delikat og lett sitronsmak med større eller mindre hint av bitterhet, alt ettersom. Kronbladene kan brukes i salater og på smørbrød. De kan også spises som de er, dyppet i yoghurt.

NB! Det er bare knoll- og voksbegonia som spises. Planten inneholder mye oxsalsyre og bør inntas i moderate mengder. Personer som lider av gikt, nyresten eller reumatisme bør ikke spise begonia.



Flittig Lise
Flittig Lise
(Impatiens walleriana)

Blomstene smaker ikke veldig mye, men de er vakre i salater og kalde drinker.







(Dette bildet har jeg lånt fra nettet.)




Fuksia / Tåre
(Fuchsia)
Fuksia
De vakre fargene gjør fuksiablomster idéelle i salater og fruktsalater. De kan også kandiseres eller legges inn i gelé. Begerbladene smaker mildere og er litt tykkere enn kronbladene. For smakens skyld kan det være en fordel å fjerne alle grønne/brune deler pluss støvbærerne fra blomsten. De kan nemlig være litt bitre. Fuksiabærene er også spiselige. De kan det lages syltetøy av. (Dette er kanskje mer aktuelt i varmere strøk hvor fuksia overvintrer ute og blir større enn her.)
(Dette bildet har jeg lånt fra nettet,)


Stemorsblomst
Stemorsblomster
(Viola cornuta, Viola hybrid, Viola tricolor, Viola x williamsiana, Viola odorata og Viola x wittrockiana)

Blomstene har en salataktig smak og er dekorative i salater og til pynt. De minste av dem kan også fryses inn i isbiter.






Ute i hagens blomsterbed...


Videre ut i blomsterbedene finner vi mange spiselige stauder og sommerblomster. Jeg hopper glatt over alt ugresset nå. Selv om mye av det både er spiselig, næringsrikt og høyst tilstedeværende.
Om våren dukker tulipanene opp. Har du noen gang vært fristet til å smake på dem? Ikke? Vel kanskje det blir annerledes i år. (Og kanskje det faktisk er en god grunn til at rådyrene liker tulipaner.)

Tulipan
Tulipan
(Tulipa)

Tulipanblomsten har en søt erteaktig smak. Prøv å fylle hele blomsten med reke- eller kyllingsalat. Bruk i salater og på smørbrød for å tilføre farge. Fjern pollenknapper og arr før tilberedning.
NB!
Noen mennesker reagerer sterkt allergisk på tulipaner. Hvis du reagerer med utslett eller nummenhet når du tar på tulipaner, så spis dem for all del ikke! Og spis aldri løkene!



Primula
Gul og rød primula
(Primula vulgaris, Primula veris og Primula hybrida)

Populær som garnityr i salater og som kandisert pynt  på kaker og desserter.








Eple/Prydeple
Epletre i blomst
(Malus domestica, Malus x robusta, Malus x zumi)

Blomstene er nydelige i salater, flytende i drinker og som kakepynt. 

Eplene, prydeplene også, kan selvfølgelig spises og benyttes i matlagning.








Tusenfryd
Tusenfryd
(Bellis perennis)

Unge blader, blomsterknopper og kronblader har en behagelig smak og kan spises rå i salater eller tilsettes i supper. Blomsterknoppene kan sursyltes i eddik og brukes som kapers. 
NB!
Tusenfryd bør ikke spises av personer med asma eller alvorlige allergier.



Dagfiol
Dagfioler
(Hesperis matronalis)

Passer til kylling og fiskeretter. Unge blader kan brukes i salater, men de er svært sterke og bitre. Blomstene tar seg godt ut i salater og som pynt på desserter.





Syrin
Syrin
(Syringa vulgaris)

Bland friske blomster med litt kremost og server til kjeks. Blomster kan også blandes i yoghurt for å få et hint av sitronsmak.

(Dette bildet er lånt fra nettet.)

Mjødurt
Mjødurt
(Filipendula ulmaria)

De duftende blomstene kan spises i salater og tilsettes hjemmelaget vin. Vikingene brukte Mjødurt til å smaksette mjøden, den berusende drikken de brygget på honning.

I hagen har vi gjerne farget Mjødurt. Ute i naturen vokser den ville kremhvite.

Både blomster og blader kan brukes til te, eller hva med en Mjødurt-Mojito?




Rose
Rose
(Rosa)

Hvis en rose dufter godt, smaker den godt også. Slik er regelen :)
Kronbladene har en delikat smak og passer i kalde drinker og til fruktretter. Både nyper og kronblader kan brukes til gelé. Når man spiser kronbladene, smaker det best om man fjerner det hvite innerst på hvert kronblad.




Lavendel
(Lavandula multifida, Lavandula stoechas, Lavandula angustifolia)

Lavendel
 Lavendel smaker godt i viltretter. Noen få blader kan gi en fin  smak til grillet lam. Man kan lage lavendelsukker og bruke i/på  kjeks, sorbeter, gelé og syltetøy. Tilsett blomstene i  grønnsakskraft.
 NB!
 Ferdig utvunnet lavendelolje kan være giftig. Man må aldri  bruke  mer enn to ufortynnede lavendeldråper innvortes.

 (Dette bildet er lånt fra nettet.)


Kattemynte
(Nepeta cataria)
Kattemynte
De små blomstene har en aromatisk, sterk, myntekrydret smak som ved forsiktig bruk passer godt til ris- og pastaretter, og alle typer grønnsaker. Kattemynte smaker også godt til kjøttretter av lam.
NB!
Kattemynte bør ikke spises av gravide.

(Dette bildet har jeg lånt fra nettet.)


Kornblomst
Kornblomst
(Centaurea cyanus)

Blomstene dufter ikke, men de har en søtkrydrig smak. De kan mikses sammen med andre blomster til en fargerik konfetti og drysses over salater, omeletter og pastaretter.


(Dette bildet har jeg lånt fra nettet.)



Daglilje
(Hemerocallis)
Daglilje
 Både knopper og blomster kan brukes i maten. De passer  både  i salater, varme og kalde supper, kokt som grønnsaker  og stekt i  wok.
 NB!
 Dagliljer (Hemerocallis) må ikke forveksles med Liljer  (Lilium).  Liljer er giftige!


Nellik og Busknellik
Nellik
(Dianthus amurensis, Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius og Dianthus superbus)

De fleste nelliker har en tiltalende og krydret smak. De er fine i/på kaker, i drinker og salat. Kronbladene til busknellik kan krydre iskrem og sorbeter, salater, fruktsalater, dessertsauser og sjømat. Det kan være lurt å knipe av den hvite delen inne ved basen av kronbladene da de kan smake litt bittert.


Stokkrose
Stokkroser
(Alcea rosea)

Blomstene kan kandiseres til kakepynt eller blandes i salater. Fjern pollenbærerne og det som er grønt før blomstene spises.


(Dette bildet har jeg lånt fra nettet.)



Gladiolus

Gladiolus
Blomstene smaker som salat.
Det er best å fjerne pollenbærerne før man spiser dem.
(Ta ut hele midten av blomsten.)








(Dette bildet er lånt fra nettet.)



Etasjeblomst/Hestemynte
Etasjeblomst (I midten)
(Monarda citriodora subsp. Astromontana og Monarda didyma)

Kronbladene har en søt, krydret smak som er god i salater, geléer, ris- og pastaretter. Friske eller tørkede blader kan brukes til te.




Floks
Hvit floks
(Phlox paniculata)

Blomstene har litt kryddersmak. Passer i fruktsalater og som kandisert kakepynt.

NB!
Det er kun staudefloksen (den flerårige) vi kan spise. Ettårig floks, og den lave, krypende varianten er ikke spiselige.




Solsikke
Solsikke
(Helianthus annuus)

Knoppene, kronbladene og frøene er spiselige.
Bruk kronbladene i salater. De har en svak nøttesmak. Knoppene kan dampes lett og rulles i hvitløksmør.






Det er mange andre spiselige blomster også. Både i hagen og ute i naturen. Det er morsomt å ha kjennskap til hva som kan spises selv om man ikke nødvendigvis putter alt i munnen.
Noen blomster er så verdifulle som pynt at det virker litt råflott å brekke dem av når de står på sitt fineste. Andre blomstrer så overdådig at litt kniping her og der knapt merkes.
Uansett er det rom for å overraske middagsgjester med en blomstrende og fargerik salat eller pynte kakene med friske, trygge blomster. Bare husk å se over pynten så det ikke kravler noen små forvirrede bladlus ut i kremen ved servering ;)


Kilder og nyttige linker:

Spiselig blomsterliste fra Thompson & Morgan
Spiselige blomster fra Homecooking
Urtekildens planteleksikon
Innlegg om fuksiabær, med oppskrifter
Liste over spiselige blomster med tips for bruk
42 forskjellige spiselige blomster
Plukk ville matvekster av Beate Slipher




16 kommentarer:

  1. Super inspirerende indlæg, mange nye informationer, jeg skal prøve.
    Mange have hilsner

    SvarSlett
  2. Flott innlegg :) Noen var faktisk nye som spiselige for meg.

    SvarSlett
  3. Det er nogle fantastisk, flotte indlæg, du laver Gerd! Det er en fornøjelse at læse teksten og se dine dejlige billeder.

    Kærlig Hilsen
    JetteMajken

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Det setter jeg stor pris på å høre :)

      Slett
  4. For et utrolig flott innlegg! Her fant jeg masse nyttig som jeg kan bruke når jeg planlegger årets kjøkkenhagen (og resten av hagen! Takk :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott at du fant noe nyttig her :) Lykke til!

      Slett
  5. Ja da har vi nok litt spiselig her i hagen også :-)) Flott innlegg!

    SvarSlett
  6. Herlig lesning ! En kjempebonus ved å dyrke selv uten bruk av kjemikalier..å kunne spise denne kortreiste maten ! Rent, godt, sunt og vakkert.
    Hilsen Eli.

    SvarSlett
  7. Imponerende innlegg! Her var det mye ny lærdom og det tar jeg med på veien :)

    SvarSlett
  8. Et flott og informativt innlegg! Jeg ante ikke at alle desse var spiselige!
    Det som kan være skummelt når vi voksne går rundt og putter plantedeler i munnen, er at barna kan tro at alt kan spises! Jeg måtte ringe giftinformasjonssentralen stadig vekk da guttene var små. Nå er de heldigvis snart voksne alle fire, så den bekymringen har jeg ikke lenger :)
    Ønsker deg en god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nok ringt det nummeret noen ganger jeg også, men ikke pga giftige planter. Jeg hadde vel ikke det største utvalget av giftplanter da barna var små. Man bør uansett se an situasjonen i forhold til unger.
      God helg til deg også :)

      Slett
  9. Så fin og bra liste! Vi hadde sikkert kunnet pratet lenge, brenner for mye av det samme tror jeg. :-) kommer innom flere ganger, jeg! God helg fra Anne Kari

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Så morsomt å høre! Det er gøy å kjenne plantene sine:)

      Slett
  10. Fantastisk, lærte mye nytt..
    Er det flerårige stauder som kan spises?

    SvarSlett