Signetfløyelsblomst
Ny i urtehagen min denne sesongen var signetfløyelsblomsten 'Tangerine Gem'.
Den ble en umiddelbar suksess med sitt sitrusduftende bladverk og varmt gule blomster. Duften gikk mot appelsinskall, syns jeg. Litt skarp og spennende.
Det er en ekstra bonus når man kan forene pryd og nytte. Jeg hadde 'Tangerine Gem' både i urtehagen og i andre blomsterbed.
Flere omganger med blader ble tørket til te. Jeg bruker dem både sammen med sitronverbena og lakrisfløyelsblomst, og sammen med peppermynte.
I sommer brukte jeg friske blader og blomster i salaten. Kombinert med blå agurkurt og rød meldestokk ble salaten fargerik og spennende, både i smak og utseende.
Flere omganger med blader ble tørket til te. Jeg bruker dem både sammen med sitronverbena og lakrisfløyelsblomst, og sammen med peppermynte.
I sommer brukte jeg friske blader og blomster i salaten. Kombinert med blå agurkurt og rød meldestokk ble salaten fargerik og spennende, både i smak og utseende.
Signetfløyelsblomst er ettårig og må sås hvert år. Jeg har lest at den selvsår seg lett, men vet ikke om det gjelder i mitt hageklima. Det gjenstår å se. Uansett har jeg samlet frø fra den.
Lakrisfløyelsblomst
En annen nykommer hos meg i år var Anisillo/ lakrisfløyelsblomst.
Tagetes lucida |
Den er god i te. Jeg drikker den slik den er, eller blander den med sitronverbena og Tagetes Tangerine Gem (øverst).
Tagetes lucida i blomst. |
Anisillo kan brukes frisk i salater og som krydder i supper og sauser hvor en ellers ville brukt fransk estragon. Den passer spesielt godt til kyllingretter, i Bearnaisesaus, remulade og fransk dressing.
Den blomstrer vakkert i varmgul farge slik som signetfløyelsblomsten, men med mye mindre blomster.
Blomstene, som er samlet i klaser i toppen, kan også fint brukes i salater.
Her er nok planten som ettårig å betrakte, men den er egentlig flerårig der klimaet tillater det.
I Mexico blir te av Tagetes lucida tradisjonelt brukt for å roe nerver og mage - og for å lette fyllesyke...
Mynter
Bananmynte |
Jeg kom over bananmynte på Plantasjen og den måtte prøves. Smaken minner litt om sjokolade-skum-bananer og ble litt spesiell ...
Den har ikke blitt noen te-favoritt, men egner seg fint som dryss over iskremen. Det gjenstår å se hvor herdig den er.
Krusemynte |
Peppermynte |
Her til høyre, viser den sine røde stilker og bladundersider.
Sitronmynte |
Gullmynte |
Eplemynte |
All salvien min fra i fjor døde i vinter. Jeg har derfor altfor lite salvie i år sammenlignet med tidligere. Til neste år skal jeg passe på å så mye mer.
Gulbroket salvie |
I England har de et ordtak som sier:
'Sage in May keeps age away.'
Så ønsker man å holde seg ung, er det bare å finne fram salvieteen i mai :)
Jeg har en gulbroket sitrontimian også. Den har overvintret greit, men ikke spredd seg noe særlig.
Den er fin å se på i bladverket, smaker og dufter deilig sitron, men blomstringen er blekere.
Sitrontimian er veldig fin i urtete med sin smak av sitrus.
Purpursalvie |
Nå har jeg en gulbroket salvie og noen purpursalvier, men jeg liker smaken til den vanlige salvien best.
Vil du lese mer om salvie så har jeg skrevet et eget innlegg om den her.
Vil du lese mer om salvie så har jeg skrevet et eget innlegg om den her.
Timian er et av mine mest brukte matkrydder. Den vanlige hagetimianen som også kalles kryddertimian eller suppetimian passer til de fleste kjøttretter, til pasta, i lapskaus, supper og gryter.
Det er sjelden at den overvintrer hos meg, men det hender. Faktisk så klarte den årets vanskelige vinter og vår, tro det eller ei...
Til fisk spesielt, men også til kylling, bruker jeg helst sitrontimian. Den er et supert krydder!
Jeg har sitrontimian både i urtehagen og i blomsterbedene. Den overvintrer lettere enn kryddertimianen.
Når den blomstrer blir den helt overstrødd av lilla blomstertopper.
Det er ikke den letteste planten å høste, men den har mye smak og aroma så det er vel verdt strevet.
Jeg bruker den frisk hele sommeren, men tørker også en del til vinterens forbruk. Det gjelder begge typer timian.
Det er sjelden at den overvintrer hos meg, men det hender. Faktisk så klarte den årets vanskelige vinter og vår, tro det eller ei...
Til fisk spesielt, men også til kylling, bruker jeg helst sitrontimian. Den er et supert krydder!
Thymus x citriodorus - Sitrontimian |
Når den blomstrer blir den helt overstrødd av lilla blomstertopper.
Det er ikke den letteste planten å høste, men den har mye smak og aroma så det er vel verdt strevet.
Jeg bruker den frisk hele sommeren, men tørker også en del til vinterens forbruk. Det gjelder begge typer timian.
Gulbroket variant |
Den er fin å se på i bladverket, smaker og dufter deilig sitron, men blomstringen er blekere.
Sitrontimian er veldig fin i urtete med sin smak av sitrus.
Oregano
I gamlehagen min hadde jeg vanlig oregano, den som også heter Bergmynte. Den er herdig, tøff og villig på alle måter. Her har jeg bare hatt den 'edlere typen' gresk oregano. Den er veldig pinglete til sammenligning. Selv om smaken muligens er sterkere, så har jeg jo ingen middelhavssol å tilby.
Origanum vulgare - Oregano |
Til neste år skal jeg nok ha tilbake Bergkungen. Vakre blomster har den jo også.
Oregano er en selvfølge til pizza, pastaretter, tomatretter og egentlig det meste.
Sommersar
Satureja hortensis - Sar |
Sommersar har jeg brukt sammen med timian, oregano og persille i maten.
Det sies at denne urten kan erstatte både salt og pepper.
Den har flere norske navn, blant annet fattigmannspepper og pepperurt.
Den tåler tørking godt, men kan også fryses.
Fransk estragon
Artemisia dracunculus - Fransk estragon |
Fransk estragon overvintrer innimellom hos meg. I år satte jeg den i en potte, men jeg vil helst ha den tilbake i urtekassene. Det ble nok litt tørt i potten så den fikk meldugg utpå sommeren.
Fransk estragon smaker deilig av anis og er det typiske Bearnaisekrydderet.
Isop
Hyssopus officinalis - Isop |
Isop har jeg ikke hatt siden jeg flyttet. I sommer ble det nye planter på meg, men de rakk ikke å blomstre.
Isop brukes sammen med andre urter i maten og blomstene er fine til garnityr.
Den bør brukes med litt forsiktighet fordi den ellers kan kvele de andre smakene i maten.
Persille
Persille er uunnværlig i urtehagen min. Den bruker jeg som hovedingrediens i kryddersmør og som smakstilsetning i maten forøvrig. Jeg har hakket masse persille og fryst ned i passelige porsjoner til vinterens fiskemiddager og sauser.
Petroselinum crispum var. neapolitanum Danert - Glattbladet persille |
Jeg har både glattbladet persille og kruspersille. De er igrunnen like gode begge to. Den glattbladete er enklere å rengjøre fordi den ikke har så mange kriker og kroker hvor det kan gjemme seg bøss, men kruspersillen er mer dekorativ som pynt på maten.
Petroselinum crispum var. crispum |
Gressløk og luftløk
Allium x proliferum - Luftløk/Toppløk |
Gressløk trenger vel neppe noen presentasjon. Den er en krydderurt som alle kjenner og mange bruker.
Den blomstrer nydelig og selv blomstene kan brukes i maten.
(Til pynt blir vel det helst.)
Luftløken er mer spesiell. Den har saftige hule stengler og kan tidlig på sommeren benyttes som gressløk og gi et deilig dryss på maten. Etterhvert blir den for grov til det bruket, men da dukker det opp små løker i klaser i toppen. Disse kan benyttes både i gryter, supper, salater og til ost. De har ganske sterk smak.
Luftløken lager gjerne løk i flere etasjer oppover. Tilslutt bøyer den seg til bakken hvor småløkene tar tak og starter sitt eget liv.
Kamille
Chamomilla recutita - kamille |
Kamille bruker jeg til te hele året. Det går med mange blomster for å samle seg nok til vinterens forbruk.
Egendyrket kamille kan ikke sammenlignes med kamilleteen vi får kjøpt i butikkene.
Smaken er mye kraftigere og den avslappende virkningen kjennes godt.
Til neste år skal jeg så enda mer Kamille.
Vil du lese mer om Kamille så har jeg et tidligere innlegg her.
Koriander
Coriandrum sativum - Koriander |
Koriander er ettårig, så den må jeg så hvert år. Den er lett å så. Dette er en matkrydderplante. De grønne bladene brukes friske. De egner seg dårlig for tørking. Frøene, derimot, er fine å tørke når de modner. De kan lagres lenge.
Sitronverbena
Aloysia triphylla |
Sitronverbena er ikke vinterherdig her.
Den har flyttet inn for vinteren nå. Jeg er spent på om jeg klarer å overvintre den. Det har jeg aldri prøvd før.
De avlange bladene dufter og smaker sterkt av sitron.
Jeg bruker dem både i te og i matretter.
I maten bør de finhakkes, for de er litt stive.
Jeg har tørket blader til vinteren og de er fulle av smak.
Flere planter
Jeg har litt flere planter i urtehagen.
En løpstikke står å sturer i en krukke. Den trenger mer plass og det skal den nok få også om den overlever så lenge.
Løpstikke er godt i små mengder. En riktig buljongplante av en kjærlighetsurt.
Her står den i sitt miniformat til høyre for rosen Louise Odier.
I tillegg har jeg ringblomster, agurkurt og blomkarse. Alle disse er fine i salat og som garnityr.
I et lite minidrivhus har jeg basilikum og rosmarin. Disse er ikke herdige nok til å stå ute uten beskyttelse hos meg.
I sommer sådde jeg Etasjeblomst. Det er en plante som bør få plass i urtehagen. Etasjeblomst eller hestemynte som den kalles, har aromatiske blader og er fin til te. Den har blomster som er spiselige og som kan brukes til garnityr.
Det er ikke alltid så lett å dra en grense mellom urter/krydder og grønnsaker. Noen planter hører hjemme begge steder. Dill for eksempel. Den står innimellom grønnsakene i kjøkkenhagen.
Til våren skal jeg så anisisop. Det lette jeg forgjeves etter på hagesentrene i år. Jeg gjør nok lurest i å sette min lit til frøkatalogene.
Nå har jeg jo god tid til å planlegge neste år i urtehagen.
Fantastisk hva du kan og vet og ikke minst at du tar deg tid til å dele med oss andre :) Tusen takk!
SvarSlettSupert innlegg om urter! Sett ned Løpstikken med en gang. Da vil den garantert overleve til våren. :-)
SvarSlettHilsen Hanne S.
For et flott innlegg! Så mye informasjon om urtene dine samlet på et sted.
SvarSlettJeg har overvintret sitronverbena flere ganger uten problemer.
God helg!
Her var det mye spennende og inspirerende. Jeg tillater meg å dele på Facebook med gruppen Hageselskapet Ålesund om omegn. Vi holder nemlig på med en studiegruppe der grønnsaker og urter er tema. Hyggelig å se at du var tilbake med innlegg denne uken :) Hilsen fra Liv
SvarSlett