tirsdag 5. november 2013

Jordskokk


Forrige helg tok jeg opp jordskokken i kjøkkenhagen. Da var det ikke lenger frossen jord slik det har vært en periode. 
Jordskokk er en flerårig grønnsak fra Nord-Amerika. Når blomstene og bladverket har visnet eller frosset, er den klar til å høstes. Knollene kan høstes med en gang, gjennom vinteren (om jorden er telefri) eller til våren.


Jordskokk (Helianthus tuberosus) er en grønnsak i solsikkefamilien. 
Den har velsmakende knoller med en litt søtlig, nøtteaktig smak som kan minne om artiskokk. Det norske navnet Jordskokk er en forkortet form for jordartiskokk. På tysk heter den Erdartischoke og på engelsk blir den kalt Jerusalem artichoke.

Jordskokk er en kraftigvoksende grønnsak som rager høyt til værs og blomstrer vakkert med små solsikkeblomster om høsten. Den kan lett bli et ugress for selv den minste rotbit vil skyte nye skudd, så alt må graves opp om man ikke ønsker å fortsette dyrkingen.
Da jeg tok opp mine, så jeg at jorden var forbausende tørr. Det var bare overflaten som var fuktig. Jeg kunne nok ha vannet mer. Det ville sikkert gitt enda større knoller. 
Det er viktig at jordskokken får nok vann under knolldanningen, og denne sommeren og høsten har vært veldig tørr her hvor jeg bor.



En helsebringende grønnsak

Jordskokk er en næringsrik og kalorifattig grønnsak. 
Lagringskarbohydraten i jordskokk er inulin og dette gir en søt smak uten å påvirke blodsukkernivået. I og med at inulin virker stabiliserende på glukoseinnholdet i blodet, er jordskokken en gunstig grønnsak for de som har diabetes.
Inulinet er også gunstig for tarmfloraen da det stimulerer de sunne bakteriene i tarmen. Jordskokk øker opptaket av bl.a. kalsium, magnesium og B-vitaminer. Det er også en god kilde for kalium og jern. Inntak av jordskokk senker innholdet av triglyserider og fettsyrer i leveren, og forebygger hjerte- og karsykdommer.

Det skulle være mange gode grunner for å dyrke denne høyreiste grønnsaken med andre ord.

Hvis jeg skulle nevne en liten ulempe, så måtte det være at noen har lett for å få tarmgass av den, men det fikser en kopp kamille-te lett. Bare se her.


I og med at knollene kan være ganske ujevne er det mer arbeid å rengjøre dem enn f.eks. poteter. De største knollene jeg tok opp hadde mindre knoller utenpå, og slike må nesten deles opp for at man skal komme skikkelig til.
Jordskokk kan kokes som poteter, men de kokes lett til mos. De kan også kokes til mos som røres med smør og fløte/creme fraiche. Denne 'stappen/puréen' kan fint erstatte potetstappe. Den har selvfølgelig en litt annerledes smak, men den er god og passer til både kjøtt og fisk. Ellers er jo jordskokksuppe deilig.
Rå egner den seg fint til råkost. Den er sprø som reddik å tygge, men blir lett misfarget. Litt sitronsaft hjelper mot det.

Jordskokk bør oppbevares så kjølig som mulig, og med høy luftfuktighet. Den tørker ellers lett ut.

Da jeg høstet mine, la jeg de minste knollene ned igjen i bedet. På den måten kan jeg regne med en ny avling fra dem til neste år. Jeg skal dekke med et lag kompost tenkte jeg, men ellers så er dette bedet fiks ferdig til våren kommer. Det skal få en overgjødsling med hønsegjødsel til sommeren og masse vann. -Og så regner jeg med å få mange fine knoller å grave opp neste høst også.







14 kommentarer:

  1. Så spennende med innhøstning av disse! Jeg har aldri prøvd å dyrke de selv, men har lest om mange som gjør det. Håper knollene dine overlever vinteren :)

    SvarSlett
  2. Så flotte jordskokker! Mine var også jordskokk-knoller var også små - og har hatt det tørt i sommer. De har ikke blitt vanna i det hele tatt - bra tips om å vanne. Tusen takk! Jeg har hørt at det skal hjelpe mot tarmgassen om en skreller knollene før en lager noe av dem.

    SvarSlett
  3. Å vad läckert! Jag älskar de små knölarna, men kan knappt äta något om dom. Min mage protesterar och blåser upp sig till en ballong. Fast smaken är gudomlig, så jag äter ibland och så får min man ta konsekvenserna ... :-)

    SvarSlett
  4. Takk for spennende informasjon : ) Jeg har faktisk aldri smakt denne grønnsaken. Men kommer tid kommer råd : )

    SvarSlett
  5. Kjekt innlegg og til inspirasjon. Ei grønsak som eg ikkje har brukt, men som fristast til å prøve.

    SvarSlett
  6. Staselig plante med de gule blomstene! Jordskokk er jo veldig i vinden blant kokker for tiden.

    SvarSlett
  7. Her var det mye fin jordskokk. Tenk på alt det gode du kan lage ut av dem. Så er de jo så vakre når de står i blomst. Dobbel lykke! Borte i Sverige er de mye brukt. Her hjemme skjønner jeg at de blir mer og mer "in". Jeg har liksom ikke kommet meg til å plante dem. Vet du om man kan ta de man kjøper i matbutikken og sette dem i jorden?

    SvarSlett
  8. Jeg har ikke fått somlet meg til å prøve jordskokk.
    Har ikke engang smakt det. Det må gjøres noe med :-)

    SvarSlett
  9. Så bra at flere skjønner hvor bra jordskokk er! Jeg har nok en annen type enn deg, fordi at mine blir over to meter høye! Men de vokser som ugress! Det beste de vet hjemme hos meg er fløtegratinerte poteter med masse skiver av skrellet jordskokk blandet i. Også suppe da! Det var en artikkel i DN for lenge siden om en stjernekokk som skivet de tynt og frityrstekte de..

    SvarSlett
  10. Hei! Jordskokk er veldig godt. Fra jeg var liten har vi hatt den i hagen. Jeg visste ikke at den er så sunn som du skriver. Har tenkt på den som en potet. Den ble mye brukt i Norge før poteten kom.
    Nå skal det spises jordskokker. Jordskokksuppe med med sprøstekt traktkantarell, deilig.
    Ha en fin helg! Anne

    SvarSlett
  11. Hej!
    I min värld skulle jordärtskockorna har varit det perfekta inslaget i veckans blommig fredag. De ser så oskyldiga ut, men jag har insett att de är envisare än jag och att jag aldrig kommer att få bort dem från mitt trädgårdsland hur mycket jag än försöker rensa. Varken min man eller jag gillar smaken och kallar dem för ”pruttskockor”. Tur att jag har arbetskamrater som älskar knölarna. Och tur att de har så vackra blommor :)

    Solsken
    //Linda

    SvarSlett
  12. Så många fina bilder. Tack för all information. Jag har dem också i trädgården, men har varit lite dålig på att ta hand om dem. Får skärpa mig i år:)
    Trevlig helg
    Kram Maria

    SvarSlett
  13. De är bara helt enkelt knallgoda. Vi njuter dom mest som soppa här också men också som gratin. Gaserna ger seg efter dom första måltiderna, värst efter första middagen. Sedan kan man njuta fullt ut utan oro..

    SvarSlett
  14. Ja dette var rene jordskokk-skolen! Fra å ikke vite noe om denne grønnsaken har jeg nå fått vite masse! Utrolig lærerikt.

    SvarSlett