onsdag 22. januar 2014

Fugletelling i hagen

Flaggspett

Nå nærmer vi oss den årlige hagefugltellingen. 


Årets fuglebegivenhet går av stabelen til helgen. Da stiller fuglene i hopetall i hagene våre, og venter på at vi skal telle dem. Eller gir de blaffen i tellingen og krangler om frøene på brettet i stedet? 
Uansett så oppfordres vi til å finne fram fuglebok, notatbok og blyant. Kanskje er det lurt med en kikkert også?
Lørdag 25. og søndag 26. januar er de store telledagene, men hele perioden fra 18. januar til 2. februar er det mulig å registrere antall fugler på besøk. 
Man skal telle høyeste antall man ser av samme art på én gang. Ellers er det fare for å telle samme blåmeis veeldig mange ganger...



Gå inn på Fuglevennen.no. Der kan du registrere deg og legge inn tallene. 
Du kan også følge med på resultatene av fugletellingen som blir fortløpende oppdatert.
Blåmeis
Fugletellingen startet vi med i Norge i 2008, mens andre land har drevet med dette enda lenger. Både de andre nordiske landene og England teller fugler til helgen. Har du lyst på mer informasjon om hvilke fugler som liker hva, og hvordan de høres ut, så ta en rask titt på denne siden hos Big Garden Birdwatch. Her kan du også klikke på høytalersymbolet ved de forskjellige fuglene for å høre sangen deres.
Nå har vi ikke helt de samme fuglene her som i England, men de fleste er nok her også.




Blåmeis
Fugletellingen er en fin anledning til å sette fokus på mating av fugler og til å bli mer bevisst på mangfoldet vi har rundt oss.

Eller som de sier i England:
Count the wildlife that's counting on you!

For fuglene er avhengige av oss for å komme seg velberget gjennom vinteren. Her hvor frost og snø hindrer lettvint mattilgang, er det til uvurderlig hjelp for fuglene at vi henger ut meiseboller, nøtter, frø og brødsmuler.

Hver dag må fuglene spise store mengder for å klare seg gjennom en kald frostnatt. Kulden tærer på fettreservene og det er bare mat som hjelper.
Her på Fagertun har jeg matet fuglene hele året. Det er selvfølgelig ikke nødvendig om sommeren. Jeg gjør sikkert meg selv og hagen en bjørnetjeneste ved å la fuglene spise av de dyrekjøpte frøene, i stedet for å meske seg på alle insektene som summer rundt. Kanskje jeg skal vurdere å stenge av til sommeren, men vi får nå se.

Hanndompap
Hunndompap
Jeg har så mange dompaper i hagen om sommeren også. De sitter på strømledningen utenfor soverommet mitt, og fløyter hver morgen. Der venter de på at solsikkefrøene skal bli servert.
Hvis jeg ikke fyller på så stikker de opp i åsen og blir borte i skogen... For det er jo der alle dompapene bor om sommeren! Langt inne i skogen. Og så kommer de fram igjen når det blir julekorttider med frø på brettene.

Men i sommer kom hele dompapflokken med unger også... Klart jeg måtte mate da! Jeg hadde aldri sett dompapunger før, jeg. Og når dompapene fikk mat så ville grønnsisiken ha, og blåmeisen og alle de andre...

Spettmeis
En oppesen blåmeis
Bildene av fuglene i dette innlegget tok jeg forrige helg. Da var det tett snøvær, 8-10 kuldegrader og skikkelig vinterlig.
Jeg fórer med hjemmelagde meiseboller, peanøtter og solsikkefrø.
Svartmeis
Det kryr av blåmeis, kjøttmeis og svartmeis. Det er litt færre granmeis. Pilfinken kommer i hopetall og endel grønnfink dukker opp. Noen spettmeis, flaggspett og gråsisik er innom, og tidvis veldig mange dompaper.
Stilitsen beærer meg med et besøk i ny og ne.
Det er alltid spennende når det dukker opp en sjelden gjest i hagen! (Jeg ønsker meg mange flere.)

Svartmeisen er den minste gjesten min. Samtidig er den (eller de rettere sagt) den mest tillitsfulle også. Om den sitter i hekken så lar den meg komme veldig nær. Knipsing og blitsing lar den seg absolutt ikke affisere av. Og så... poff... er den borte. Rask som et lyn når den vil.

Spettmeisen henger stort sett oppned, både i tærne og på materen.
 Håper det er riktig mange som blir med og teller fugler til helgen. Resultatet gir mye informasjon om artenes overvintring her. Sammenlignet med tidligere år kan man se hvem som er i fremgang og hvem som er i tilbakegang.

Lykke til !






11 kommentarer:

  1. Hvor er du dygtig til at fotografere fugle. Jeg har også set spætten i haven, men kunne ikke komme til at fotografere den.

    SvarSlett
  2. Takk for påminnelsen om fugletellingen! Det har vi også gjort i noen år.
    Nå som vi også har fått litt snø og kulde, har det kommet mange fugler til hagen. Tidligere i vinter har det ikke vært så mange på besøk som det bruker. Men det har jo vært mildt lenge iår.
    Det skal bli spennende å se vilke som besøker oss til helgen. ;)
    Fine fuglebilder! Så mye snø dere har fått!!
    Ønsker deg en toppers vinterdag!

    SvarSlett
  3. Heisann..dette var jeg faktisk ikke klar over. Takk for masse info om det, jeg skal prøve å henge meg på tellingen. Makeløs flott vinterstemning du formidler..takk igjen.

    SvarSlett
  4. Så vakre bilder! Ja, det er fint at du minner om dette. Dompapene har jeg sett før første gang i vinter her, og håper at de fortsetter å bli her.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  5. Her er det jo et yrende liv, men jeg synes liksom alltid, når jeg skal til å telle- at der ikke er så mange likevel. Kanskje de skjønner at der inne sitter hun, og au der talte hun meg også? God telling :-)

    SvarSlett
  6. Så flotte bilder! Jeg er også en ivrig fuglemater - det er så koselig med litt liv i hagen på vinteren også. Så her skal det også telles:-)
    Klem!

    SvarSlett
  7. Så mange trivelige fugler du har i hagen din=) Jeg visste ikke at man skal telle, så kanskje jeg skal hive meg med på det jeg og. Vibeke

    SvarSlett
  8. Du har riktig mange venner med vinger. Ikke så rart med 24/7 åpen restaurant:) Artig tiltak med fugletelling. Her på balkongen i Oslo har vi kun pågående måker og skjærer på besøk. Heldigvis ikke så mange i tallet, men neppe verd å registrere:) I de svenske skoger derimot, har vi flittig besøk av de søte små som du viser frem. I år har vi hatt mye stjertmeis på brettet. Første gangen jeg har sett. De er riktig yndige og kommer alltid i flokk. Et herlig skue. God telling!

    SvarSlett
  9. Så masse flott fuglebilder! Det er veldig koselig med alle småfuglene i hagen. Kanskje jeg skal hive meg med på tellingen i år.

    SvarSlett
  10. Så hyggelig det må være med slike fantastisk fine fugler i området. God fotografering gjør historien ekstra fin.

    SvarSlett
  11. Så koselig. Vi kan ikke mate fugler hjemme for mine to katter sitter da på vakt for å fange. Men på hytta så har vi flere fuglebrett og de sitter i kø på matfatet. Kjempekoselig med alle fuglene.
    Det er så koselig å lese bloggen din. Ønsker deg en riktig god helg :)

    SvarSlett