lørdag 4. januar 2014

Hageprosjekter i et nytt år

Nå er 2014 her med en uendelighet av nye ønsker og planer for hagen. Det viser seg som vanlig at en lang høst og vinter gir rom for masse-utklekking av både realistiske og ganske håpløse prosjekter. - Og enda skal hodet mitt få surre på høygir i 3-4 måneder til uten å bli distrahert av ordentlig hagearbeid. Jeg kan sitte å lese i en hagebok for så å bli oppmerksom på at jeg har lukket øynene og egentlig bare ser min egen hage fylles av det jeg nettopp leste om.  Eller jeg må spole hagefilmen tilbake på grunn av at jeg ikke har fått med meg de siste fem minuttene... fordi jeg så for meg en hagedam som flyttet seg rundt i hagen min, endret fasong og tilslutt ble til en bekk som sildret ned skråningen og forsvant i dammen utenfor gjerdet.

Det er imidlertid en del prosjekter som har fulgt meg i flere år. De bør selvsagt prioriteres. Selv om det er de vanskeligste, tyngste og kjedeligste...

For eksempel komposthaugen min. 
Den skal omgjøres til store binger med lokk. Det skal se både ryddig ut og være lettvint og praktisk. Men først må haugen som er der fjernes, for de nye bingene skal jo være på samme sted. Og så må materialer kjøpes og fraktes hjem, ja og bingene snekres selvfølgelig! 
Uæh! Det er kjedelig! 
Jeg vil heller snekre nye kasser til kjøkkenhagen og plante til med en gang. 
Det er mye morsommere enn å flytte rundt på gammelt plantemateriale fullt av brennesle og annet ugress. Jordvepsebol er det sikkert i haugen også!

Men i 2014 skal jeg til pers... Det skal bli året da Fagertun skal kunne smykke seg med flotte kompostbinger. Minst fire, fem stykker! 

Et annet tungvint prosjekt er uthuset som henger som en sekk over den ujevne grunnen min. Det er ikke salrygget, tvert i mot. Det heller ned i begge ender. Som en katt som skyter rygg. Bare ikke riktig så mye. I fjor da jeg fikk tømt hele uthuset, ga det en merkelig følelse av båt å bevege seg der inne. Gulvet heller i alle retninger. Man må nesten ta attersteg på vei fra den ene enden til den andre. Og det uten å ha rørt en eneste ankerdram. 
Uthuset har tidligere rommet en utedo, et lite kufjøs, vedskjul og høyloft. Der høyloftet var, faller takbordene ned og høyet kiler en i nakken. Der kua sto er det fortsatt  igjen litt talle på gulvet, og gulvbordene er så nedslitt at kvister og årringer stikker opp som myke kuler under bena. Der utedoen var, er det et koselig lite kvadratisk vindu på høykant og ikke noe gulv. Det ligger riktignok noe mystisk brunt og gammelt der nede, med masse bøss og støv over, og jeg kan jo gjette hva det er... Selve kassen med setehullet er borte forlengst. 

Utvendig er uthuset kun malt på to sider. Forfra så ser det ut til å sige ned mot venstre. Døren er ødelagt og holdes igjen ved hjelp av en lang bambuspinne og et gammelt bord. Når det blåser som verst så fyker den opp og minner meg på at noe må gjøres.

Utenfor den ene bakveggen lå det masse skrot og søppel som jeg fjernet i fjor. Det viste seg at jord og brask hadde samlet seg langt oppover veggen og gjort bordene råtne i nederkant. Jeg må nok skifte ut bordkledningen hele veien.
Taket er tett heldigvis og derfor kan jeg bruke uthuset til oppbevaring av hagemøbler og diverse annet. Det er superpraktisk!

Til våren håper jeg å få hjelp av pappa og svogrene mine til å jekke opp uthuset i venstre forkant og bytte ut noen råtne bjelker.


De siste par årene har hekken min skrantet. Det er skikkelig trist! Det dreier seg om en gammel søtmispelhekk som var frittvoksende da jeg flyttet hit. Jeg sagde den ned til 30-40 cm og den skjøt på ny og ble en fin klippet hekk. Nå ser den imidlertid ikke frisk ut. Noen av de gamle stammestubbene ser ut til å råtne og bladverket ellers virker å være angrepet av noe som minner om meldugg. Flere og flere av plantene i hekken har blitt gråskimrende og skrantne med små blader og lite vekstkraft. 
Jeg antar at den ikke likte behandlingen min og har blitt svekket og syk. 
Sannsynligvis bør jeg fjerne den og plante en erstatning. Det blir en fryktelig jobb er jeg redd. En ting er å sage ned, men hva med røttene!?  Og hva skal jeg erstatte hekken med? Jeg tror det er greit med noen måneders tenkepause her. Det kan jo være at andre løsninger enn en ny hekk dukker opp da. 


Når det gjelder selve pergolaen, vil jeg grave ut bakken inni. Den må jevnes så det blir lik takhøyde hele veien. Om jeg sår til med gress etterpå eller får tak i heller og grus, vet jeg ikke enda. Det jeg vet, er at jeg vil bruke gresstorven jeg fjerner til å fylle i de kjøkkenhagekassene som jeg har planer om å snekre til våren. På den måten kommer alt til nytte og det blir mindre jord å skaffe til kassene. 
Utfordringen er at torven ikke kan fjernes før telen har gått, kassene kan ikke fylles med torv før de er snekret og satt på plass, og grønnsaker kan ikke sås eller plantes ut før alt dette er ferdig. 
Pussig, men jeg synes jeg dumper opp i det samme hektiske tidspresset hvert år. Plantene må stå på vent til bedet er laget...

Her skal den nye kjøkkenhagen få boltreplass!


Og helt tilslutt må jeg jo nevne skråningen og naturtomten bak uthuset. Der sagde faren min ned masse trær i sommer og jeg har store planer for området.
Men rekker jeg å begynne på dem i 2014? Se det er kanskje mer tvilsomt.
Uansett så får haugen med kvist og kvast være mitt bidrag til alle ville skapninger som kunne tenke seg å overvintre på Fagertun. Jeg lover at det ikke er nubbesjans for at jeg kommer til å fyre opp haugen, så alle skulle være trygge.15 kommentarer:

 1. Hej Gerd
  Hvor er det dejligt med alle de planer og spekulationer, du har om din have. Det viser bare, hvor meget glæde, du har af din have. Alle de tanker og drømme er jo godt for hoved og sjæl.
  Jeg ønsker dig et godt haveår.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 2. Heisann..du har jammen meg stor hage, store drømmer og flotte planer for din hage! Vil man noe sterkt nok blir det da også gjerne oppfyllt før eller siden! Og du har allerede fått gjort såå mye!
  Jeg nyter også å lese i hagebøker og blader på denne årstid, og det syder oppi hodet med innfall og spirende (og døende) drømmer om hageprosjekt!
  Trivelig travel likevel altså..på min blogg trivelitravel selv om jeg ikke har så mange hagebilder å vise fram nå! Regn, vind, 6,5gr. her på vestkysten idag..

  SvarSlett
 3. Heisan. Her var det mange prosjektplaner på gang! :-D
  Den pergolaen din liker jeg veldig godt. Det vil jo være synd om du må fjerne hekken, for den står flott i stil sammen med den, men jeg er sikker på at du uansett kommer frem til en god løsning! :-)
  Ha en fortsatt riktig fin helg.
  Stein

  SvarSlett
 4. Ja, dette er tiden for å drømme om og planlegge hvordan det skal bli og hva som skal gjøres denne sesongen.
  Flott årskavalkade du laget i forrige innlegg!
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 5. Åj, det var mange planer! Det er sånn hos oss også - tusen ting burde vært gjort nå. Får ta det litt etter hvert - og når jeg er blitt pensjonist, er det kanskje orden i hagen ;-)

  SvarSlett
 6. Dejligt med masser af planer for 2014 - held og lykke med dem.

  SvarSlett
 7. Da er vi flere som har mye på agendaen i 2014. Her er hele hagen "opp-ned" og kaotisk etter at vi måtte bytte renseanlegg ifjor. En gravemaskin har skikkelig "boltret" seg i hagen og den ser forferdelig ut. Men-men, vi blir ikke arbeidslöse ihvertfall:-)
  Lykke til med prosjektene dine, skal bli spennende å lese om dem!
  Klem Nora

  SvarSlett
 8. Ja det er rart hvordan planer, prosjekter og ideer bobler opp nå på denne tiden,
  men det er jo en del av gleden med hage og ha en egen tomleplass.

  Komposten vil jeg prioritere til våren også, det blir så mye fin jord jeg ikke får utnyttet for mitt system fungerer ikke nå.

  Flotte bilder, ha en fin kveld.
  Marit.

  SvarSlett
 9. Spennende å se dine mange prosjekter, og herlig hvordan du kribler etter å gå i gang! Blir moro å følge deg i månedene fremover, og se hvordan alt blir. Du er mer enn god som får alt dette til!

  SvarSlett
 10. Lykke til med alle dine nye spennende prosjekter! Vinteren er god å ha til å legge nye planer for neste sesong i hagen. Det surrer noen planer oppe i hodet mitt også... ;-)

  SvarSlett
 11. Spennende planer og jeg gleder meg til å se hva du får til! Lykke til :-)

  SvarSlett
 12. Det var herlig å skrolle igjennom alle fargene i forrige innlegg. Vår og sommer = glede.
  Åsså er det er trivelig gjensyn med pergolaen din nå.

  SvarSlett
 13. Flotte planer for 2014, gleder meg til å følge de videre. Jeg holder på med netthaging for tiden :) gøy og tildels litt kostbart. Finfin uke til deg fortsatt.

  SvarSlett
 14. Så mange planer du har Ellen - spennende. Men det er nå det er fint å planlegge hva man har lyst til å gjøre. Denne tiden som er så veeeldig laaaang. Venter bare på vår og sommer jeg. I dag har jeg sådd blodbeger, veldig spent på om det blir noe spiring. Ønsker deg en fin uke :)

  SvarSlett
 15. Riktig godt nyttår! Du ligger ikke på latsiden skjønner jeg. Det er akkurat det vinteren er til for; tanker, drømmer og planer for kommende hagesesong. Noen realiseres i hodet og andre i hagen:):) Du er en driftig kvinne har jeg skjønt, så mye spennende kommer til å skje i Fagertunhagen i de kommende år. Husk å sette av litt tid til å bare nyte også....hvis du rekker det:):) Jeg ser frem til ny sesong. Lykke lykke til!

  SvarSlett