lørdag 11. januar 2014

Bier i tilbakegangI fjor sommer hadde jeg nesten ikke bier på besøk i hagen. Det var merkelig!
Det var massevis av humler og blomsterfluer, en god del veps, veldig få sommerfugler, men kanskje ikke mer enn en håndfull bier tilsammen.  (Da regner jeg selvfølgelig bare de jeg var så heldig å få øye på gjennom en lang sommersesong.)
Nå lå jeg ikke på jakt med penn og papir i blomsterbedene for å telle bier, men vanligvis så er de bare der. De pleier å jobbe seg fra blomst til blomst og få meg til å se like effektiv ut som en snegle.Samtidig som jeg undret meg over fraværet, dukket den ene overskriften fram i avisen etter den andre. De pratet om det på radioen og på TV.
Den store biedøden! 
Uten bier ingen pollinering, uten pollinering ingen mat.
Nå er det jo ikke slik at det bare er bier som pollinerer (noen avlinger blir vindpollinert), og at all mat stammer fra noe som først har blitt pollinert, men omfanget av denne biedøden er ufattelig dramatisk!
De fleste av oss har neppe tenkt så nøye over hvor avhengige vi er av de pollinerende insektene som finnes. Både de ville og de tamme.
Hvis vi må overta pollineringen selv, blir maten dyr og eksklusiv. Hele verdensøkonomien blir rammet. Hagenes summing stilner og fuglenes sang blir kanskje borte. Det blir ikke like mange fugler igjen heller, om det meste av bær, frukt og frø forsvinner. Et dramatisk scenario. -Spesielt med tanke på vår økende etterspørsel etter insektspollinerte avlinger, som f.eks oljevekster (soyabønner, solsikker, raps o.l.) til fornybart biodrivstoff .

Og problemet ligger ikke bare i hagen på Fagertun, eller i Norge for den saks skyld. Dette er et globalt problem som har fått forskerne til å jobbe på spreng, birøkterne til å klø seg i hodet og forbrukerne til å undre seg på om honningen kommer til å bli dyrere.

Colony Collapse Disorder

Dette er et bilde fra en frisk kube.
CCD  (kolonikollaps-syndromet på norsk) er et fenomen som betegnes av at arbeiderbiene plutselig forsvinner fra kolonien/kuben.
De flyr ut for å sanke mat for så aldri å returnere. Konsekvensene av dette er at det blir for få arbeidere til å stelle og passe på yngelen.
En bikube rammet av CCD kan som regel kjennes igjen på at det er forlatte celler med yngel (egg, larver, pupper) i den. Dette er unormalt fordi bier vanligvis ikke vil forlate kuben før all yngel er klekket. Det vil også være et intakt matlager med både honning og pollen der. Noen ganger er dronningen, noen larver og et fåtall unge bier de eneste som er igjen. Og selv om det er mange andre, f.eks. biller, møll og andre bier som mer enn gjerne overtar forlatte kuber fulle av mat, så venter de allikevel noen dager før de kaster seg over en CCD-rammet kube.
Men hva er det som gjør at alle disse biene flyr ut og aldri kommer tilbake?

Mulige årsaker til CCD

Det har vært forsket grundig på CCD de siste årene uten at man har klart å komme fram til et entyding svar på årsaken til at dette skjer.

Sannsynligvis er det flere faktorer som spiller inn.Noen av årsakene kan være: 
 • Et virus (IAPV) som forårsaker skjelvinger, lammelser og død for biene.
 • Neonicotinoid pesticides:  Her er det tre gifter det er snakk om: Clothianidin, Imidakloprid og Thiametoxam. Disse hører alle til en gruppe plantevernmidler/insektgifter som kalles neonikotinoider. De påvirker sentralnervesystemet til biene og gir dem hukommelses-, lærings- og orienteringsproblemer. De finner rett og slett ikke veien tilbake til kuben.
 • Stress. Mange birøktere rundt i verden tøyer pollineringsesongen så biene får for kort tid til å komme seg mellom hver sesong.
 • Varroa-midd. Dette er en blodsugende parasitt som etterlater seg åpne sår som kan infiseres.

Det er også noen som mener at genmodifiserte avlinger kan være synderne, selv om dette ikke kommer høyt opp på listen over sannsynlige årsaker.

At mobiltelefoner og mobilsignalsendere forstyrrer biene skal visstnok være sjekket ut. Allikevel er det forskere som mener å ha funnet ut at nettopp denne strålingen forstyrrer bienes retningssans.


I en artikkel publisert 30.11.2013, leste jeg at kolonikollaps-syndromet CCD ikke har angrepet biene i Norge (enda). Jeg håper inderlig at det stemmer.
USA er spesielt hardt rammet. CCD har drept over 10 millioner bikuber i Nord-Amerika siden 2007. Men problemet er dessverre verdensomspennende.

Bier er biologiske indikatorer. Det vil si at helsen til biene reflekterer den generelle helsen til miljøet. Når biene viser tilbakegang kan det være et tegn på at vi har et stort miljømessig problem!


Biemangelen i hagen min skyldes kanskje en kombinasjon av alt dette, eller bare noe, men en ting er sikkert; og det er at sommeren 2012 var våt og kald. Det ble en dårlig høst etterfulgt av en veldig kald, lang vinter og kald, sen vår. Stakkars bier, sier jeg...
Når høsten blir dårlig og biene ikke klarer å produsere så mange egg, blir det få bier i kuben om vinteren. Da blir det igjen vanskelig for dem å produsere nok varme til at kuben overlever. Spesielt når vinteren blir så kald og lang som i fjor.

I tillegg blir det uvergelig færre blomsterenger, mer monokultur og mer asfalt i landet vårt og verden forøvrig. Dette gjør sitt til at også villbier, humler og andre pollinerende insekter er på tilbakegang. De naturlige habitatene forsvinner.

Og villbier er faktisk de aller viktigste pollinererne vi har. De er enda mer effektive enn tambiene og størstedelen av bestøvingen faller på dem. For hundre år siden fantes det dobbelt så mange arter villbier her i verden. Nå er det viktig at vi legger alt til rette for at resten skal klare seg. De jobber for oss alle sammen. Og vi bør gi dem gode betingelser.


Tiltak

1.desember 2013 innførte EU et forbud (med noen unntak) mot bruk av de tre plantevernmidlene nevnt ovenfor. Dette forbudet skal gjelde i to år. Hipp hurra!

I mars 2013 trakk Mattilsynet tilbake godkjenningen av plantevernmiddelet imidakloprid for oljevekster som raps, fordi det viste seg at middelet/giften var påvisbar i pollen og nektar.
Fra 1. januar 2014 blir disse stoffene (nevnt over) forbudt i Norge også. (Jfr Trønder-Avisa)

For oss som har mulighet til å dyrke i hage eller på balkong, så kan og bør vi selvfølgelig bidra ved å unngå sprøytemidler og å dyrke flest mulig pollen- og nektarrike blomster.
Kanskje noen til og med føler seg inspirert til å starte med bier.Det er uansett bedre å gjøre noe enn ingenting i det hele tatt . -Og husk... Biene og alle de andre pollinerende vennene våre liker enkle blomster fulle av pollen og nektar. Det er det beste vi kan tilby :)

Gjenoppfrisk gjerne kampanjen som Hageselskapet og Miljøverndepartementet satte igang i fjor. Der forkuserte de på humler, men det samme gjelder for bier. Sjekk ut summende hager!Bli med å la hagene våre blomstre til sommeren!


Kilder:
pesticides linked to honeybee decline
bee-harming-pesticides-banned-europe
wildlife-risk-ban-pesticide-bee-death-neonicotinoids
colony-collapse-disorder.htm
nyheter/bier/utenriks/forskning/honning/31188697/
bier og mobiltelefonstråling
bee-colony-collapses-are-more-complex-than-we-thought

Denne gangen har jeg både egne og lånte bilder. Jeg hadde rett og slett ikke så mange bie-bilder. Jeg håper jeg får mulighet til å rette opp i det til sommeren.

15 kommentarer:

 1. Hei! Når man tenker konsekvenser, blir jeg redd. Sommeren 2012 var biene mer eller mindre fraværende. Lindetreet var uten bier da det blomstret, men i sommer var de her. Vi har mange blomster som både bier og humler liker, heldigvis. De første varme vårdagene er det full fart i snøklokkene og krokusene. Håper virkelig at de dukker opp til våren. Men sommerfuglene er nesten borte.
  Utrolig viktig innlegg du har laget. Takk! Anne

  SvarSlett
 2. Her var det mye interessant kunnskap!
  Håper forbudet mot disse plantevernmidlene har effekt. Så får vi prøve å ha et variert plantemangfold i hagen.
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 3. Huff så skummelt det er med både minskningen av både bier, humler og sommerfugler. Håper at det går å snu utviklingen!
  Et flott innlegg du har skrevet!
  Klem!

  SvarSlett
 4. Hei gerd

  Godt du tar dette op!
  Det kan ikke være disse virus og mider der forklarer tilbagegangen for sommerfugle og humler, Vejret kan have indflydelse men alt peger på giften -neonicotinoider- som årsagen.
  Og nej, EU har ikke forbudt disse bidræbende giftstoffer:
  http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/pesticides_en.htm

  Nej fabrikanterne Bayer og Syngenta lobbyede så kraftigt at giften kun er blevet reguleret lidt mere overfor visse planter i landbruget.
  Private kan stadig købe ubegrænset af disse "systemiske midler".

  Jeg har lavet min egen private boycott af alt fra Bayer og Syngenta:)
  Hvis det spreder sig, måske det kan mærkes?

  En dejlig helg herfra!

  SvarSlett
 5. Viktig påminnelse om å satse på masse enkle blomster fulle av nektar og pollen!

  SvarSlett
 6. Det är dags att lära sig ta hand om några bikupor! Min far har bin i sin trädgård och när vi flyttar ut på landet måste jag lära mig detta sköna hantverk!
  Försöker tänka på att skaffa blommor/växter som drar humlor, fjärilar, bin, det finns ju många att välja på!
  Tack för ditt inlägg,
  Kram

  SvarSlett
 7. Ja, det var fint at du skrev om dette. Vi kan virkelig trenge en oppvekker! Håper antall bier tar seg opp igjen til våren...

  SvarSlett
 8. Ja, biedøden kan vi ikke formidle nok om! Jeg leste for ikke lenge siden at i England anbefaler de hageeierne å ikke sette opp bikuber. "Tam-biene" fordriver visstnok de ville biene,.

  SvarSlett
 9. Godt og informativt indlæg om bier- det bringer stof til eftertanke.
  Jeg bruger ikke sprøjtemidler i min have, da jeg generelt gerne vil have mange insekter og mange selvsåede planter.
  God søndag!
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 10. Jättebra inlägg! Det är samma sak här. Man ser nästan inga bin längre. Däremot hade vi massor av humlor denna sommar, som tur var. Jag har också läst om CCD och det är bra ju mer det skrivs om det. Det har nu uppmärksammats att också fjärilarna minskar. I min trädgård är alla bekämpningsmedel förbjudna och jag försöker satsa på attraktiva blommor.

  Önskar dig en fin kommande vecka!

  SvarSlett
 11. Flott innlegg!
  Vi må alle ta ansvar for naturen..insektene som vi er en del av:)...håper på en summende sommer i 2014:))

  SvarSlett
 12. Supert innlegg. Uff, skremande.
  Her må vi ta ansvar og ver bevisste på kva vi sprer rundt oss. Håper bestanden vil ta seg opp igjen i åra framover. Skal gjer mitt for at hagen er full av godsaker når dei kjem flaksande å vil ha påfyll.

  SvarSlett
 13. Flott innlegg! Naboen hadde bier da jeg var liten - og onkelen min osv. Det er visst markert færre birøktere nå, men det er jo noen som har begynt i Oslo! Om våren er selja viktig mat for biene. Naboen vår var veldig opptatt av det digre seljetreet vi har. Bringebær er også viktig for biene. Bringebær er viktig for oss også :-) og selja er vakker!

  SvarSlett
 14. Så flott å lese kommentarene deres. Her lærte jeg enda mer og blir bare videre inspirert til å holde sprøytemidler unna og plante masse godsaker for de som skal pollinere. Synd det ikke er totalforbud mot disse systemiske midlene i EU. Men vi får håpe de finner at det har effekt for biene å kutte ned på neonicotinoider, slik at de etterhvert kutter enda mer - for ikke å si alt!

  SvarSlett
 15. Veldig bra innlegg! Vårt bidrag i fjor ble å la kløveren på tomten få stå...jeg bruker ingen kunstige plantevernmidler, så det skal ikke bli så vanskelig å bli med på å boikotte Bayer og Syngenta. Og så ser jeg at vi må plante en eller to seljer. Bestefaren min var glad i selje, han kalte dem "sølje", fint navn til fint tre!

  SvarSlett