torsdag 30. mai 2013

Maikveld i hagen


Muscari Latifolium - Tofarget perleblomstEn kveldsrunde i hagen er avkoblende, forfriskende og beroligende. I hvertfall om en lar arbeidshansker og sekatør ligge og heller tar med fotoapparatet. Da er det liksom litt stillere og duftene flyter rundt. Det er som skyer jeg ikke kan se, men som kiler nesen med både vage og helt tydelige dufter. Narcisser, Tulipaner, Geranium, Hegg og Bregner, vått gress og dampende jord, det er dufter overalt.
Noen ganger gløder fargene litt ekstra før lyset svinner helt bort.
I går kveld var himmelen full av regntunge skyer, med solstråler bakom som tittet fram i ny og ne. I bedene mine strålte Gullkorgen med en slik intensitet at jeg ble helt fanget! (Dessverre klarer ikke kameralinsen å fange gløden like godt.)

Doronicum - Gullkorg

Jeg oppdaget at Skjoldsildren min hadde skutt opp blomstene sine for første gang siden vi flyttet hit. Jeg hadde nesten gitt opp den... Det er så deilig med slike overraskelser!

Darmera Peltata - Skjoldsildre
Av en eller annen grunn har jeg festet noen strofer fra Løvenes konge til navnet dens. Om noen skulle kjenne sangene derfra og kan nynne på Hakona Matata... Så passer det veldig fint å bytte ut dette med Darmera Peltata... Og det har hjernen min antagelig gjort. Når jeg så blomstene så kom melodien med en gang.Først etter at blomstene har skutt i vei så kommer bladene opp av bakken. Om de kommer sent så tar de det igjen på størrelsen. De blir som navnet sier, store og runde som skjold.

Her er den spede, eller rettere sagt kraftige spiren som skal bli et ruvende blad i bedet mitt.
Jeg fikk meg en gledelig overraskelse til også...
På haugen som jeg lagde i fjor sommer, hadde det sprunget ut noen Ruteliljer. Aldeles nydelige i rosa med geometrisk firkantmønster. Så grasiøse og lette!

Rutelilje, Snake's head Frilliaria, Vibe-egg - Kjært barn har mange navn.
Knaskende på toppen av den ene ruteliljen satt en fornøyd lakkrød liljebille og fråtset. Den avgikk dessverre så brått ved døden at kameraet ikke hadde mulighet til å forevige den. Heller ikke partneren som dukket opp etterpå ble spart. Det eneste beviset er vel det hullete bladet på bildet over.
Jeg håper inderlig at det kun var to som hadde funnet veien inn i hagen min og ikke en hel koloni. Jeg har aldri hatt liljebiller før, og har igrunnen ikke lyst på endringer når det gjelder den saken.

Fritillaria Meleagris - RuteliljePå haugen blomstrer Forglemmegeisøster, Bispelue, Bregner, Gravmyrt, Bergenia og Hundetann nå.
Det er litt spredt beplantet der enda, men det vil nok komme seg etterhvert. Jeg regner med at mange av plantene skal veve seg sammen relativt raskt.
Foreløpig ser det ut til at avisene jeg la som dekke over gresstorven i fjor, klarer å holde ugresset i sjakk nedenfra. Det som har spirt opp av ugress hittil, har ligget over avisene og dermed vært veldig lett å fjerne.

Bergenia


Her er en søt og nett utgave av Bergenia som blomstrer med blomstene vendt oppover og ikke nedover.

Den er litt spinklere enn de andre, men det kan jo også være en fordel.
Fuglene har sørget for god spredning av fuglefrø i vinter. Nå stikker det opp noen solsikkespirer både her og der.
Det spørs om denne spiren vil klare å vokse seg stor og sterk der den har festet sine første røtter til en trestubbe...


Erythronium dens-canis - Hundetann 

En av favorittene mine blant vårblomstene er Hundetann.

I ettermiddag var jeg så heldig å få kjøpt 15 Hundetenner på planteloppemarked for 20 kroner.
Snakk om godt kjøp!
Til neste år skal de få blomstre sammen med de andre på haugen:)

Det er visstnok roten til Hundetann som skal minne om hundetenner...


Jeg kunne forøvrig konstantere etter min korte kveldsrunde, at vegg-til-vegg-teppet av Revebjellespirer er på plass i år også. Det er flott. Da blir det alltids noen som klarer seg.

En av trestubbene mine har forresten blitt dekket av en merkelig soppvekst som er ganske fargerik og kanskje et snev erotisk. Det synes i hvertfall fluene som koser seg usjenert i den stramme sopplukten.


Og så var det på tide å ta kvelden :)

9 kommentarer:

 1. Flott rundreise i kveldshagen din :) Takk. Mange fine planter, ruteliljene er såååå fine. Å liljebiller vil vi ikke ha i hagen, de kan være så røde og flotte de bare vil.
  Finfin torsdag til deg.

  SvarSlett
 2. Heisan Vakre bilder fra hagen din! :-D Wow! 15 hundetann var et veldig godt kjøp! Ellers var jo skjoldsildren vel verdt å vente på! ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 3. Lekre bilder fra hagen din! God helg :)

  SvarSlett
 4. Så morsom hagerunde vi fikk være med på! Du har masse flott å by på :))

  SvarSlett
 5. Det var noen aldeles fantastiske bilder, med god skarphet og skikkelig pang i seg! :) Synes virkelig du har fått frem dybde og intensitet i fargene!

  Ruteliljene mine har jeg ikke sett noe til i det hele tatt, du er så heldig som foreløpig har sluppet unna med to liljebiller. Her er det nok litt flere av sorten.

  Herlig med overraskelser som den du skriver om. Er så moro når det blomstrer!

  SvarSlett
 6. Så frodig og fargerikt hos deg! Hundetannen var veldig fin. Har ikke sett noe til ruterliljen her i gården. Derimot har jeg plantet de lekre tre sortere jeg fikk av deg:) Flotte bilder du tar!

  SvarSlett
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Tak for de dejlige billeder af dine smukke blomster.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlett
 8. Det var virkelig flotte bilder!

  SvarSlett
 9. Den tofarvede muskari har jeg ikke set før. Den er da fin! I øvrigt dejligt indlæg.

  SvarSlett