torsdag 24. januar 2013

Ny hage

Da vi kom til vår nye hage i slutten av oktober 2008, var den allerede dekket av snø. Det var en enorm hekk i enden av plenen mot dammen, men ellers ingen avgrensninger.

Når jeg kikket ut av stuevinduene skvatt jeg litt til å begynne med, for det så jo ut som det sto et hus i hagen...

Mitt første prosjekt måtte definitivt bli et gjerde. Hagen måtte få grenser og romfølelse - og nabohuset måtte ut av hagen min...

Neste vår var jeg veldig spent på om det gjemte seg noen løkplanter under snøen. Men nei, det gjorde det ikke. Ikke noen blomsterbed heller. Sukk...

Noen ville blomster dukket imidlertid opp, og hver fargeklatt ble tatt godt i mot. Blåveisen skjøt opp sine dunete knopper og fortalte om kalkrik jord. Små fioler nikket blidt mot aprilsola.
Heggen slo ut sine velduftende blomster og granen prydet seg med knallrød blomstring.


Med hjelp av snille foreldre, søstre og svogere ble det gjerde rundt tomta (i rekordfart) da våren endelig kom. Og endelig, ble hagen helt min.

I løpet av vårvinteren hadde jeg saget ned hekken mot dammen. Det åpnet opp hagen veldig og åpenbarte en spennende utsikt.
Vi satte gjerdet så nær dammen vi turde i den bratte skråningen. På den måten ble naturtomten ned mot vannet sikret og tilgjengelig.

Jeg var heldig den første våren og fikk endel planter fra et ektepar som skulle flytte fra sin hage. I tillegg var det en gammel dame som skulle fjerne et blomsterbed. Der kunne jeg forsyne meg.

Jeg gravde som en gal. Jeg måtte lage bed til plantene jeg fikk. Jeg gjøv løs på plenen og sakte, men sikkert ble det blomsterbed. Jeg brukte døde trestammer fra skråningen og steiner jeg gravde opp, som kanter. Alle småtrærne jeg ryddet vekk, kuttet jeg opp til fliser og fylte på stien i bedet.
Det var deilig å se at det begynte å blomstre rundt meg igjen.

Her er det første bildet fra våren 2009 og det andre fra våren 2010.


Og til slutt et par bilder fra i fjor sommer. Stien er der fortsatt selv om den ikke synes like godt. Og det er noe av det jeg liker best, nemlig å kunne bevege meg inn blant plantene :)


15 kommentarer:

 1. Hei,
  Veldig kjekt å få sjå frå hagen din. Du har jammen fått gjort mykje og det har vokse seg fint til.
  Gled meg til å følge deg vidare. Legg meg til som følgar.

  God helg til deg.
  MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei
   Så hyggelig. Tusen takk :)

   Riktig god helg til deg også.

   Slett
 2. Så flott! Drømmehage:)
  Det er godt å ramme inn hagen og gjøre den til sin. Jeg driver med det samme. Vi har satt opp en bitteliten hekk, som jeg håper vokser se stor og sterk.
  Masse fine blomster, kjekt å arve litt.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei
   Takk skal du ha.
   God helg til deg også:)

   Slett
 3. Gleder meg til å se vinduskarmene dine om en stund og mye av stuen som blir omgjort til "drivhus". Det blir spennende å se hva som dukker opp av nytt i hagen til våren:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg skulle drømt meg bort så hadde det dukket opp en pergola i hagen til våren...men det blir nok med drømmen...

   Slett
  2. Som starter i vinduskarmen....

   Slett
 4. Herlig å se utviklingen i hagen din!

  SvarSlett
 5. Du store, som dere har jobbet! Det ble jo så frodig og flott, som om hagen bestandig har vært slik :) Så heldig du har vært som har fått så mange planter helt gratis, og herlig å komponerer bed utifra mange planter på en gang. MEN mye jobb, dere har vært flinke!
  Fint med blogginnlegg som visen før- og etter bilder fra hagen!

  SvarSlett
 6. Dette var jo rene forvandlingen! Nå ble jeg imponert, du har fått gjort så mye på kort tid.
  Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelige kommentarer. Det tar tid å lage hage, men hagearbeid er samtidig rekreasjon for meg. Og når jeg tar ett skritt av gangen, blir det litt mer ferdig sommer for sommer.

  God helg, hagevenner :)

  SvarSlett
 8. Fantastisk flott hage:) Gøy å se før- og etterbilder. Likte gjerdet du har satt opp. Hvor høyt er det, og er det malt eller beiset? Farge? Skal selv sette opp gjerde til sommeren så er ute etter tips, råd og inspirasjon:)
  Hilsen Astrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei
   Gjerdet er 1,20 m høyt mot dammen. Der er det så bratt og skummelt. Resten er 1,10 såvidt jeg husker. (Nå er det så mye snø at jeg ikke får målt.)Jeg har beiset det med Sotgrå farge.
   Jeg er veldig fornøyd med det. Ingen småunger har klatret over.
   Pappan min laget en port i gjerdet som ikke synes fra utsiden. Den er veldig smart. Ellers hadde jeg måttet gå tilbake rundt huset for å komme ut om inngangspartiet.
   Lykke til med gjerdeprosjektet til sommeren:)

   Slett
 9. Tusen takk for svar:) Likte gjerdet kjempegodt, så mulig det blir noe i denne duren ja. Astrid

  SvarSlett
 10. Oi for en utvikling- og for en jobb dere har gjort! Bedene dine virker så avstemte, frodige og velkomponerte! Kjempeflott!

  SvarSlett