torsdag 19. mars 2015

Mørke kontraster i hagen


Helt sorte blomster finnes kanskje ikke. Men så dypt røde at de ser sorte ut i skyggen, det finnes det et godt utvalg av.  Det er spennende med noen mørke kontraster i hagen. Litt dramatikk og variasjon fra de lette fargene. Det skal ikke så mye til, ellers kan det fort bli dyster stemning. Bare en liten aksent her og der.


Her er et knippe sorte valmuer med silkeraslende skjørt. Med nok lys kan man se at de egentlig er røde, skjønt rødfargen sitter langt inne.










En rød Vortemelk (Euphorbia) kan virke veldig mørk, men skaper en fin kontrast til Marikåpen. De gulgrønne blomstene til Marikåpen svarer med å bli nesten selvlysende. De flørter villig med hverandre og alle som titter på. De små gulaktige blomstene til vortemelken tar opp fargen til partneren sin. De kler hverandre.

Også i kjøkkenhagen kan man leke med kontraster. Bildet under viser en broccoli i blomst til venstre. Den lyser vakkert gult. Til høyre er en rød Meldestokk (Red Orach). Den siste er kraftig beskåret og høstet av gjennom sommeren, men har trasset seg til å sende opp noen blomsteraks likevel.

Salatbedet er en fin arena for å tegne med farger. Planter man i mønster, holder bedet seg interessant og fristende i ukesvis. Helt til man har spist det opp.

Her er det Rød Amarant i midten av bedet, omkranset av ruccola, tagetes og rød salat. Nam nam :)


Til venstre ser vi en rød Jonsokkoll som brer seg inn mellom andre bunndekkere. Slike tepper av blader er så fargerike i seg selv at de ikke trenger blomster. Men når Jonsokkollen først blomstrer er det med små blå blomster som skaper en artig kombinasjon til de røde bladene. Den er en av de mest villige staudene i hagen. Den sprer seg med utløpere som kan nappes opp og flyttes rundt for å spre planten. Den blir mer grønn i skygge og mest rød i sol.

Denne svarthyllen på bildet over, lever opp til navnet sitt og er en spennende busk i hagen. Den er egentlig ikke helt herdig her på Fagertun, men klamrer seg til livet. Når den blomstrer er det med rosa/hvite flate skjermer. De lyser opp det mørke bladverket. Senere blir det sorte bær.

Man kan ha mørke planter uten at det er blomstene som er sorte. Noen ganger er det bladverk og stilker som skaper de mørke tonene. Georginen over er et vakkert eksempel, skjønt plasseringen kunne vært bedre for å få fram fargene. 

Georginen på bildet til venstre og under har samme mørke blader, knopper og stilker, men en annen farge på blomstene sine. Det er alltid spennende om jeg klarer å overvintre alle georginene mine. Som regel er det noen knoller som tørker inn eller råtner, og da er slaget tapt. De gamle store ruggene mine klarer seg alltid. Det er nykommerne det knytter seg spenning til. Slik som disse mørkbladede georginene.



Nå nærmer det seg april og snart skal georginerøttene tas opp fra kjelleren. De skal ses over og plantes i ny frisk jord. Ute ligger det fortsatt snø, men våren er på vei. 
Sesongen har startet inne. Det spirer i kjelleren. Ikke riktig så mye som i fjor, men jammen tror jeg ikke det blir en ny hagesesong for det. Plutselig en dag er den i gang, og jeg kjenner at det kribler i fingrene mine etter å stikke dem i jorden.



11 kommentarer:

  1. Helledussen så lekre sammenplantinger du har! Det kreves god planlegging for å få dette til.
    Krypjonsokkoll kan jeg skrive under på brer seg godt utover! De jeg hadde i bedet trivdes godt, og etter blomstring oppdagen jeg etter noen uker at plenen var iferd med å bli lilla :)
    Jeg beundrer også greinhytta di op innlegget under her! Kreativt!

    SvarSlett
  2. Nydelige sammenplantinger, ja! Så fine de svarte valmuene dine er! De er så lekre, og det skinner jo svart i de :)

    Lykke til!

    SvarSlett
  3. Nej, sorte er de vel ikke, men skiller sig alligevel tydeligt ud fra resten af haven. De tilføjer noget drama og kontrast til helhedsindtrykket.

    SvarSlett
  4. Rødt / sort er en flott kontrastfarge til det grønne. Veldig flotte bilder du presenterer her.

    SvarSlett
  5. Hyggelig med innlegg fra deg igjen :-)) Og flotte bilder fra hagen din, hvor du viser noe av hvordan du bruker kontraster. Georginene med det mørke bladverket er vakre.
    Vi har ikke snø, men det er for kaldt til å gjøre noe særlig ute, så det er bare å vente, selv om det kribler litt i fingrene her og.
    Ha en fin helg.

    SvarSlett
  6. Jammen her var de tvirkelig mye fint i god samplanting med mørke kontraster.
    Herlig å kunne lage en grønnsakshage/salathage som i tillegg til det matnyttige er så vakker.
    Et fint blogginnlegg... Ønsker deg en fin helg!

    SvarSlett
  7. Salatbedet ditt var helt til å spise opp :-). Vakker sammenplanting! Fine bilder av vakre kontraster. Jeg er ikke god på å planlegge, litt for mange vente-bed. Har tenkt å flytte litt rundt på planter denne sommeren, så takk for tips! Ha en fin helg!

    SvarSlett
  8. Så fint med de mörka växterna. Liljan och den mörka vallmon. Dahliorna med de mörka bladen, så snyggt. Ha det gott!

    SvarSlett
  9. Masse spennende sammenplantinger! Og for en lekker valmue og lilje!
    Tusen takk for spennende tips :-) Ha en fin helg :-)

    SvarSlett
  10. Det var noen kjempefine bilder du viser! Så stilig med den amaranten, valmue, rosa svarthyll og georginer. Her ble jeg inspirert!

    SvarSlett
  11. Flotte mørke innslag!
    Du har en nydelig hage,det er en fryd å se alt som spirer og gror hos deg:)
    Et mørkt innslag jeg er på jakt etter er den mørke kvannen,har ikke sett den for salg noe sted,men den som leter finner....Så den dukker vel opp et sted etterhvert;)
    Ha en finfin dag!
    Klem Caroline

    SvarSlett