torsdag 4. juli 2013

Juli i hagen


Endelig begynner blomstringen å komme igang for fullt etter den lille pausen. Når Geranium 'Patricia' først slår ut, er sommerens blomstring sikret. For denne damen gir seg ikke med det første. Hun vokser og blomstrer til langt på høst. Jeg har delt henne mange ganger og hun stråler i sin skarpe rosa/lilla farge flere steder i hagen. Fargen på bildet her yter henne slett ikke rettferdighet. Hun er bare ikke så fotogen i sollys... 

Iris i blomstereng og nyutsprunget solbrud

Jeg fikk Iris av en nabo av søsteren min for flere år siden. Jeg vet ikke hva den heter, og det tok sin tid før jeg begynte å like fargekombinasjonen. 
Nå skal den flyttes fordi den står i et bed som må gjøres helt om. Den står nærmest i en blomstereng akkurat nå, med prestekrager, akeleier, strå og honningknoppurt. Ikke direkte ryddig, men ganske så pent. Jeg venter klokelig med flyttingen til etter blomstring.
Noen riktig fargesterke sjarmører er de nesten selvlysende, varmgule solbrudene mine. De er noen ordentlige bustetroll i det de springer ut. Etterhvert vil kronbladene henge ned og det blir mer orden i rekkene...

En gammel Rugosa-rose og Geranium 'Johnson's Blue'
I bedet mot øst begynner det å bli riktig romantisk nå. Og romantikken bare øker uke for uke. Der blomstrer peoner, lupiner, stjerneskjerm m.m. sammen med disse to deilighetene. Rugosarosen fordi den dufter helt himmelsk og geraniumen fordi den er så vidunderlig blå. Snart får de følge av riddersporer og revebjeller også...
Dette bedet har jeg utsikt til innenfra og det er det første jeg ser hver morgen når jeg kommer ned trappen fra annen etasje. 


I kjøkkenhagen trives jordskokkene i en hel kasse for seg selv. De vokser så det knaker og blir snart høye som en skog. I en kompostbinge krangler tre gresskar om plassen. Det virker som to av dem prøver å rømme. Den ene over i en sølvbusk og den andre ned i potetfåra...
Jeg har laget meg et kattehinder i to av kassene som jeg tror er ganske virkningsfullt. Litt armeringsjern med 'pigger' etter pergolaen er praktisk dandert i kassene og skal virke avskrekkende mot hopping, dansing og det som verre er. Supplert med noe bjørkeris virker det til å fungere mens jeg  venter på at grøden selv fyller ut plassen sin.

Salat i blanding, reddiker og rødbeter, gulrøtter og tilslutt blå poteter.
Potetene stakkars har jeg klemt inn bak kassene så de danner en lang rad langs gjerdet. Jeg skulle nok absolutt ha utvidet kjøkkenhagen en smule...

Sitron Verbena og Blomkarse 'Whirlybird Mahogany'
I urtehagen har jeg satset på gjenbruk av konfirmasjonens levegger i palleform. Jeg har snekret dem sammen og såvidt begynt å plante i hyllene. Foreløpig har Ringblomst, Signetfløyelsblomst 'Tangerine Gem', Sommersar, Sitronmelisse og Agurkurt fått hylleplass sammen med Blomkarsen. 
I dag hentet jeg et gammelt vindu i uthuset og satte som beskyttelse foran Sitron-verbenaen. Den har jeg allerede høstet mye fra og nå trenger den nok litt ly og varme for å komme seg igjen og produsere nye blader.
Jeg liker ikke helt at pallene er så nye og gule i treverket. Jeg gleder meg til de blir sølvgrå. At de ikke er evigvarende er helt greit. Det er egentlig noe ganske annet jeg vil ha rundt urtehagen. Jeg ser for meg stolper slik som i pergolaen med armeringsnett på. Det vil bli høyere, men ikke skygge så mye. 
Fordelen med pallene er at de var gratis, kjappe å sette opp og nyttige å plante i. De skapte umiddelbart en riktig urtehagefølelse. Jeg liker egne rom i hagen.


Her har jeg igjen å lage stien inn til kvisthulen. Foreløpig ligger det noen heller der litt hulter til bulter.
Til venstre i bildet er kanten av uthuset. Bak der har jeg endelig fjernet en gammel rusten tomannshuske og fått festet porten etter mamma og pappa. (De har en nyere nå.) Den gamle kjerren er etter en gammel dame som bodde her før. Hun hadde en ku og en kalv i uthuset, og gikk daglig med kjerren og slo gress i grøftekantene til dyrene. Det var andre tider det...
Jeg gravde ferdig stykket fra og med stien og inn til uthusveggen i går. Bare jeg får laget kanter på stien nå så blir det ferdig.Her har jeg laget ferdig stien midt i bildet i dag. Det grønne er kvistkutt med bladverk på. Det blir nok brunt snart. Jeg tok bildet oppe fra balkongen. Da er det lettere å få oversikt. Jeg må bøye av kanten på plenen til høyre, ser jeg. Den er visst ikke helt god...


Jeg gleder meg til syrinene i bakkant av det store staudebedet skal vokse seg store og skape le mot nordavind og innsyn/utsyn, men jeg må nok smøre meg med tålmodighet en stund til :)


10 kommentarer:

 1. Hei, her har jeg ikke vært før! Leste litt bakover også - likte palleveggen din med blomster/urter i toppen! Vi har hauger med paller etter bygging vi også - en ide! Jeg skal bare finne ut hvor de skal settes :-)

  SvarSlett
 2. Så flott det er hos deg! Fin utsikt du har til hagen din. Ja, det er mye som har endret seg på noen år. Jeg husker at sånne kjerrer var ganske vanlige før.
  Flott kvisthule du har :-)

  SvarSlett
 3. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder.
  Hvor har du dog en smuk have.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlett
 4. you have a great blog ^ ^
  you want to follow each other?
  follow me and let me know with a comment
  and follow you too :))


  kisses
  http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/

  SvarSlett
 5. Hei! Så flott du har fått det i hagen din! Du er driftig! Har fulgt bloggen din ei stund. Liker at hagen din har så tydelige avdelte rom. Med forskjellige "tema". Fin sti du har laga deg. Einig med deg at pallene til urtene dine, blir enda finere når dei blir meir slitt, meir sølvgrå. Mange maler jo pallene, men dei blir enda finere "verbitt", tykkjer eg. Så heldig du er som har arva den gamle trillebora. Tenk alt av gammel historie som ligg i den! fortsatt lukke til med hagen din! Helsing Hilde

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hilde. Tusen takk!
   Det er hyggelig å høre at du har fulgt bloggen min litt og veldig koselig med en slik kommentar.
   Det er ekstra verdifullt alt som har historie, synes jeg, så den gamle kjerra liker jeg godt. Hagerommene mine håper jeg skal bli enda mer definert etter hvert, men har funnet ut at ting tar tid og at tålmodighet lønner seg... (fryktelig vanskelig, da)
   Ønsker deg en fin sommerhelg:)

   Slett
 6. Hei! Hagen din er bare utrolig velholdt og flott. Du er flink til å jobbe, og til og med snekre! Nydelig liten hule av kvister, og de blå geraniumene var så fine at jeg nesten MÅ ha dem, jeg også :):) Mye annet fint også, som blomkarsen, utrolig frodig! Nydelig å se ut på hagen fra vinduene.

  SvarSlett
 7. Ååå...kvist hulen..og urtehagen...I love it!
  Så flott det er i hagen din:)
  Vi koser oss nå med sommer og solvarme:)
  Takk for hyggelig hilsen hos meg:))

  SvarSlett
 8. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer. Jeg setter såå pris på det:)

  SvarSlett
 9. Oioi,her hos deg var det jammen meg mye spennende å se:)
  Så flott hage du har,å kvisthulen din var et virkelig blikkfang,spennende!
  Følger deg gjerne videre:)
  Klem Caroline

  SvarSlett