tirsdag 9. juli 2013

Bli med inn i bedet, da vel!


Bedene mine kan stort sett oppleves fra mange kanter, og aller helst fra innsiden. Bildet over viser bare en overfladisk del av staudebedet, men blir du med inn på stiene så kan vi leke gjemsel og glemme tiden...


Den gulbrokede Kornellen lyser opp og speiler fargen sin i Marikåpe og Hosta. Prydsvineroten velter ut på stien og strekker seg etter Marikåpen på andre siden. Men vi kommer fint fram.


'Jeg ser dere nok', sier Totenvikrosa, som har klart å vokse seg helt inn i kvisthuleveggen nå.

Aruncus dioicus - En rent hvit Skogskjegg som ligner Astilbe.

Vi tar en annen sti og hilser på den hvite, slørlette Skogskjeggen. Den fikk endelig fikk lys og plass i år fordi naboen måtte kuttes ned etter vinteren. Nå lyser den opp helt bakerst i bedet, og er veldig populær hos humlene.


Vi fortsetter bortover hellene og hører det knaser litt i Krypfredløs som også har sneket seg ut i stien. Fredløsen tåler fint litt tråkk. De er overivrige og jeg klipper fram hellene rett som det er. Fort og greit. Fredløsen bare nikker blidt med de gule blomstene sine og slår nye røtter.


Her kan vi egentlig gå rett igjennom, men Hurdalsrosen har visst tenkt å breie seg noe veldig etterhvert. Jeg legger heller om stien enn å begrense rosen. Nå må vi huke oss ned eller risikere å ripe oss opp for å fortsette.
På uthusveggen kan vi se insektshotellet jeg laget i våres. Lurer på om noen vil flytte inn der til vinteren?


Inne i obelisken vokste det en rose i fjor... Maiden's Blush...
Men den enes død, den andres brød. I år får skjoldbronsebladene mer plass å breie seg på.


Huker vi oss ned her, er det ingen som ser oss. Vi derimot, har mye fin utsikt synes jeg :)


Kom så går vi andre veien i stedet. Se på den blå Jonsokkollen. Den krabber rundt og fyller tomrom i bedet, den også. Midt i bildet er det Kryptimian mellom hellene. Det dufter deilig når vi passerer.


Her går vi fra rent og lyst til helt mørkt. Rosekragen har dekorert Blærespireaen så den ikke skal bli dyster...


Ser du den høye obelisken rett til venstre for midten?
I fjor var den dekket av en rose (Frühlingsduft) som nådde høyt over toppen. Det er såvidt litt liv nede ved bakken nå, men jeg vet ikke om den vil komme seg igjen.

Jeg tror vi tar kvelden nå. Vi kan heller leke videre i bedene senere. Det er fortsatt mye utsikt fra innsiden å utforske.


10 kommentarer:

 1. Dette var ei heilt super vandring inn i bedet ditt. Så kjekt å sjå og mykje fint.Skogskjegget ditt var veldig fint med den lett hengande blomsten.
  Ser at di rose Fruhlingsduft har kome dårlig i år. Då har sikkert eg vore heldig for mi har vokse og blomstrar godt no. Ei heilt nydelig rose og den herlige lukta.
  Nyt sommaren vidare, klem frå MarJE

  SvarSlett
 2. En fin hagevandring i et nydelig drømme-seg-bort bed:) Inspirerende bilder!
  Ha en fin onsdag.

  SvarSlett
 3. Takk for en fin vandring. Som i den "hemmelige hagen" jo:) Du har virkelig en frodig og levende hage med mange spennende sorter. Jeg blir gjerne med på nye turer:)

  SvarSlett
 4. Aijjiii...for noen flotte bed du har!
  Så frodig og nydelig sammenplaninger:)
  Ønsker deg fine sommerdager:)

  SvarSlett
 5. Åh, du rammer mig lige i hjertet - både med Hurdalrosen, som jeg elsker (men nu er afblomstret her) og så ved at skrive om at træde ind i bedene og opleve at være i dem. Vigtigt for mig at kunne nyde frodigheden tæt på. Jeg elsker at have siddepladser skabt som små ophold næsten i bedene. Helt vidunderligt med sådan en havepause med blomsterne rundt om en.

  Skøn sommeraften fra Katinka Raabymagle

  SvarSlett
 6. For en herlig hage! Så artig å rusle rundt og se den fra innsiden. Har du gjort plen om til hage? Jeg synes det var superfint! Den Totenvikrosen var et av mange høydepunkt, flott blomstring! Aldri hørt om den før.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for en fantastisk vandring i bedet ditt!
  Jeg snuser til meg inspirasjon,den prydsvineroten din var nydelig,å hurdalsrosen er bare et syn!
  Ha en fin dag!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 8. Tak for den guidede tur rundt i din smukke have. Mange af dine planter vokser også i danske haver; men Totenvikrosa er ny for mig og skal googles.

  SvarSlett
 9. Så flott og inspirerende hage du har! Herlig med slike vandringer. Blir gjerne med på flere... :)

  SvarSlett