søndag 28. april 2013

Vår i hagen

Endelig!
En deilig vårdag på en fridag! Kan det bli bedre?


Selv om natten var i tøffeste laget for de som overnattet i minidrivhuset på verandaen, så våknet jeg til fuglekvitter, solskinn og masse arbeidslyst.
Hagearbeid, vel og merke. Ikke noe annet. En hel dag med bare hage. Vidunderlig!

Armert med sitteunderlag, saks, sekatør og en  stikkepinne (Løvetannfjerner) bega jeg meg ut til den beste jobben i verden.

En kjapp inspeksjonsrunde avslørte at blåveisen strutter i skråningen, blant gammelt vissent gress og løv.
Den hvite tuen jeg fant i en veikant i fjor (og gravde opp med bare fingrene) har overlevd og blomstrer som bare det.

Det er masse hvit blåveis i den veikanten nå også. Kanskje jeg skal snike meg til et par planter i år også?
De er jo så yndige!Under et ungt og sørgelig skadet epletre, har noen små vårpryd dukket opp i gresset. Kanskje de blir ensomme etterhvert om ikke epletreet klarer seg.
Det fikk nemlig stammen sin kløyvd av snøen for et par vintre siden, og selv om jeg lappet og forbandt så ser det ikke bra ut.


I bedene har krokusen dukket frem. En tue her og en tue der. De lyser opp, men frodig blir det ikke akkurat. Det er best å studere dem på nært hold.Jeg må bli flinkere til å merke meg navnene. Den eneste jeg er helt sikker på av disse fire ovenfor, er Cream Beauty. Hun er avbildet på det nest siste krokusbildet.

Når jeg går igang med vårryddingen i bedene så tar jeg meg god tid. Om det er fordi jeg er så ekstremt grundig, eller om det er fordi jeg vil nyte det, tja... Det er vel helst fordi det er så deilig å sitte der helt nede på bakken og snuse inn våren mens jeg lar tanke fly og sansene vibrere.

Jeg bruker ikke rive i bedene. Jeg setter meg helt ned på kne (derfor sitteunderlaget) og plukker forsiktig bort alt vissent fra ifjor. Dette klipper jeg i biter som jeg lar ligge på stedet. Ugress som løvetann, brennesle, fuglevikke og krypsoleie blir løsnet med røttene av stikkepinnen og kastet i en stor lilla, myk bøtte. (Lilla er lurt for da syns den.) Det er ikke mye som kastes i bøtta. Det aller meste havner tilbake i bedet og blir til årets første mulch. Ved hjelp av fuktighet komposteres dette på stedet. Det er helt suverent for å forbedre jordstrukturen.

Senere kommer jeg til å fylle på med gressklipp, og det er sjelden behov for noe gjødsling utover dette. Når jeg ikke fjerner noe fra bedene, men fører alt tilbake til jorden, så blir det litt slik som det er ute i den ville naturen. Jeg bare rydder og styrer prosessen litt. Blander meg borti, kan man si. Det skal jo se pent ut.

Helt konsekvent er jeg dog ikke. Når det vokser som verst på sommeren så fjerner jeg mengder fra bedene. Men dette kommer tilbake etter en periode i komposten, mer eller mindre ferdig omdannet.

Jeg plukker også veldig mye inn til buketter. Det er virkelig en av de største fordelene ved å ha en frodig hage. Jeg har alltid friske blomster inne om sommeren. Ja, egentlig fra nå av og til snøen kommer.

På jobben har jeg en vase stående som jeg stadig fyller med det som måtte blomstre. Det sprer både duft og glede:)

Det er sjelden at ikke blomstene fanger oppmerksomheten til de som passerer, og vekker en trang til å stoppe opp og stikke nesen ned i en av dem. Noen ganger med et fornøyd smil og andre ganger med et forundret blikk når ikke den vakre blomsten har noen duft i det hele tatt!Jeg oppdaget forresten to vinterblomster i dag som strålte omkapp med solen. Foreløpig står de der helt alene, men det spruter av spirer i jordoverflaten overalt nå. Det skal bli spennende framover. Jeg er en mester i å glemme hva jeg setter hvor av høstløk og blir like overrasket hver eneste vår!
Så, i år som hvert foregående år, så lover jeg meg selv at jeg skal notere hva som plantes hvor, hva som blomstrer når og hva som trenger å flyttes!
Haha... vi får nå se... Jeg har jo oppdaget Evernote, og det kan hende at det øker muligheten bittelitt...

Jeg tror jeg må avslutte med en ikke-blomstrende fargeklatt. Det er nesten så en skulle tro at det var et høstbilde, men denne Bergeniaen lyste alldeles rødt i morgensolen i dag. Den kvalifiserer helt klart til deling og spredning i bedet.Må det bli en like deilig dag i morgen også:)

11 kommentarer:

 1. Ai, ai hvor det våres hos deg! Skjønner godt at du er glad og begeistret:) Nyt dagen i hagen! Jeg savner Enerhagen på sånne dager. I byen er det langt mindre å pusle med. Teller ned til neste helg. Ha en salig fin vårsøndag! Den hvite Anemonen var uimotståelig! Aldri sett den i hvitt før.

  SvarSlett
 2. Flotte bilder fra deg, å så masse gleder de gir, selv om de er så små, Herligt.

  Hilsen Tove Kristin

  SvarSlett
 3. Herlig innlegg, fint å lese om dine filosofier og å lære litt av hvordan andre steller sine bed. Ofte blir sånne rutiner til litt på lykke og fromme, men jeg gjør det nok litt på samme måte i feriehagen, bortsett fra at jeg lar mye stå til naturen er blitt grønn for å beskytte nye skudd mot gnafsende rådyr.

  Den nest siste krokusen er så fin, godt at du hadde navn på akkurat den! :-)

  God søndag!

  SvarSlett
 4. Så deilige vårbilder! God søndag. :) Anne Kari

  SvarSlett
 5. Så mye fint det er i hagen hos deg nå! Fortsatt god søndag!

  SvarSlett
 6. Så herlig og koselig vår-innlegg dette var! :)
  Man blir jo så glad av å se at det blomstrer i hagen om dagen!
  Flotte bilder - men mest fascinert ble jeg av de hvite blåveisene... Nydelige!
  Håper hagedagen din ble som du hadde tenkt.
  Ha en god ny vår-uke! :)

  SvarSlett
 7. Så mange vakre bilder fra vårhagen din!

  SvarSlett
 8. For noen herlige vårbilder! Cream Beauty hadde en veldig lekker gulfarge! I det hele tatt hadde bildene dine masse spenst. Du er heldig som har hatt en slik søndag til å bli glad av. Høres herlig ut. Vi hadde en god hagedag i går, men i dag har det plasket ned store mengder nedbør. Håper det snart gir seg. Ha ei god våruke!

  SvarSlett
 9. Många vackra blommande vårbilder från di trädgård.

  Ha det gott!

  SvarSlett
 10. Vilka härliga bilder på så fina växter.

  Ha en riktigt fin dag.

  SvarSlett
 11. Nydelige bilder ! Jeg har utfordret deg i min blogg til å skrive litt om humler , ta utfordringen om du har lyst, hvis ikke så ha en super 1. mai, hilsen Anne

  SvarSlett