lørdag 23. februar 2013

Hagens grøde

Spiselig fra hagen

Jeg har begynt å lage meg en grønnsakshage på Fagertun. Det er mye arbeid, så det tar litt tid. Jeg jobber med prosjektet gradvis. Litt for hvert år. Det er best å ikke gape over for mye om gangen. 
Dessuten har jeg flere prosjekter på gang, og jeg liker å forflytte meg fra det ene til det andre. Det er ikke verdt å bli lei noen av dem.

Jeg har snekret tre ganske store kasser som jeg har gravd ned i bakken. De er uten bunn. Fordi de står veldig nær en stor Bjørk, så har jeg gravd ut jorden under kassene og lagt plastikk i bunnen. Den er ikke tett og heldekkende, men en barrière som kanskje kan hindre noen av bjørkerøttene i å trenge opp i kassen. Samtidig holder fuktigheten seg litt bedre. Det ser ut til å fungere veldig bra.

Det tok litt tid å fylle kassene med jord. Jeg brukte et par sesonger før kassene var fulle. Jeg fikk hente godt kompostert stallgjødsel fra en gård, men det viste seg at den ikke var så omdannet som lovet. Det ble en arbeidsom og kjedelig erfaring, men nå er i allefall flisa blitt til jord.
Vekstskifte

Det beste er å dyrke forskjellig grønnsaker i kassene for hvert år. I en økologisk hage er ikke et strengt vekstskifte nødvendig, men det er fornuftig å ikke alltid dyrke de samme grønnsakene på samme sted.
Jeg kan nok ikke til å kalle hagen helt økologisk, men så nær som mulig. Jeg er ikke så nøye på om jeg velger økologiske frø, og jeg tenker ikke så mye på hva hestene har spist om jeg bruker møkk fra bingene deres. Men jeg bruker ikke kunstgjødsel eller sprøytemidler..

Vekstskifte er dessverre ikke så enkelt som jeg skulle ønske. Kanskje fordi jeg bare har tre kasser å veksle på. Ideelt sett burde jeg i hvertfall ha fire. (Med tanke på kålvekster og klumprot.)

Jeg har funnet ut at den høyeste kassen ikke er så fin til salat. Dette er fordi den har overhengende bjørkegreiner med rakler som drysser frø. Veldig irriterende med bøss inni salaten.
Til gulrøtter og andre rotgrønnsaker er den derimot perfekt. Veldig dyp og fin jord for lange rette røtter.


Den tredje kassen har jeg fylt med et høyt klatrestativ for bønner og erter. (De er ikke gode naboer og vil helst slippe selskap av hverandre.)
Det er også med på å begrense roteringen. Jeg vil jo ikke ta ned flettverket mitt før jeg behøver. Jeg prøver å løse problemet med å bytte ut litt jord hvert år.

Jeg dyrker forskjellig salat, reddiker, gulrøtter, rødbeter, mangold, jordskokk, skorsonnerot, bønner, erter, sukkererter, grønnkål og løk. I tillegg har jeg forsøkt meg (optimistisk) på mais og tomater. De rakk ikke å modne i den kjølige regnfulle sommeren vi hadde i fjor. (Tomatene klarte det ikke i forfjor heller..) Knutekål har jeg ikke fått til noe særlig. Og poteter har jeg rett og slett ikke hatt plass til. Gresskar og squash er også for omfangsrike og burde hatt en egen plass.

Videre planer


Etterhvert har jeg lyst til å lage flere kasser. Det så mye jeg vil dyrke som kunne trenge egen plass. Noen grønnsaker er flerårige, og de er det litt tungvindt å ha i samme kasse som de andre. Dette gjelder for eksempel Rabarbra,  Jordskokk og Skorsonnerot. Jeg kan med andre ord trygt snekre videre. Alternativt kan jeg kanskje prøve pallekarmer. Det virker ganske lettvint og rimelig.

Jeg skulle absolutt ha gjort noe med området rundt kassene. Det burde vært ryddigere. Tror fast dekke av noe slag hadde vært ideelt. Spesielt i bakkant mot gjerdet.
Området til komposten ligger ved siden av grønnsakskassene. Der er det foreløpig helt kaos. Ingen binger, bare en stor haug. Jeg drømmer om en rekke med store kompostbinger. Problemet er at haugen må vekk før jeg kan sette opp noe der.. Kjedelig!!!

Det er mer enn nok å ta fatt i til sommeren med andre ord.
Jeg må bare bestemme meg for hva jeg skal begynne med :)4 kommentarer:

 1. Hvor er den vældig flot din køkkenhave! Jeg har også min i 3 kasser uden bund, som min mand har bygget. Jeg er vældig glad for den og glæder mig til at det bliver køkkenhavetid igen. Jeg tror jeg vil prøve at så mere tæt i år. http://droemmeijorden.blogspot.dk/search/label/k%C3%B8kkenhaven

  SvarSlett
 2. Det ser kjempeflott ut! Flott klatrestativ også. Har prøvd grønnsaker i pallekarmer, men møtte litt veggen ved første forsøk. Tror jeg brukte kompost som ikke var helt ferdig og da blir det ikke bra. I år skal jeg prøve på nytt og da skal det bli bra!

  SvarSlett
 3. De er veldig fine de kassene dine, altså. Noe sånt har jeg hatt i tankene for vår kjøkkenhage også. Hm, tror nok jeg kommer til å herme..

  SvarSlett
 4. Du har en jättefin köksträdgård! Visst är det praktiskt med upphöjda odlingsbäddar? Jag är så glad att vi byggde det, grönsakerna stortrivs.

  SvarSlett