søndag 18. januar 2015

2014 - mitt hageår

Fjoråret sto i hagens tegn her hos meg. Jeg dukket ned i frøkatalogene i januar og brukte resten av vinteren på å så frø, prikle, plante om og fylle planterommet i kjelleren.
Ute sto pergolaen i sin fineste vinterskrud. Den prydet hagen med bølgende snøskulpturer. Jeg fulgte vinterens gang med spaden i hånd og måket ganger rundt i hagen. Hver helg tok jeg bilder.Sola spanderte ikke mange stråler på Fagertun de to første månedene av året, men heldigvis dukket den opp i tide til vårsmeltingen.
Imens koste jeg meg i hageblogg-land. Der er det alltid hagesesong og masse inspirasjon å hente.
Ute lavet snøen ned og hagen ble en spennende labyrint med alle sine ganger.
Kvisthulen fikk tett tak og trengte strakstiltak da konstruksjonen begynte å vise sin fleksibilitet. I en lang vinterperiode føltes hulen som nettopp det. En hule... Jeg pyntet med fakler, satte meg på benken der inne og nøt følelsen.


Så lenge kreativiteten ikke kunne få utløp i blomsterbed, var snøen god å ha. En mildværsdag med kram snø bød på materiale i massevis. Sammen med yngstejenta, sørget jeg for at en snøhaug ble omdannet til en sovende kattepus. Den holdt seg i ro på stedet i flere uker og så ganske fredelig ut fra kjøkkenvinduet.
Først i overgangen mars-april begynte det å dukke opp bare flekker i hagen. Vårsuget var brutalt tilstede. Den ene bloggen etter den andre kunne vise vårtegn, mens snøen lå og trykket i hagen min.
Jeg strødde aske overalt og ønsket hver solstråle velkommen. Hagen ble grå og skitten, men cm for cm vokste de bare flekkene og haugene ble lavere.
Etterhvert som snøen smeltet fram busker og småtrær, kunne jeg konstantere at mangel på oppbinding hadde straffet seg.I april kom jeg endelig i gang med årets hageprosjekt. Ny kjøkkenhage!
Den skulle ligge utenfor kjøkkenet (selvfølgelig), og bestå av kasser snekret av ikke-impregnert materiale.
Kassene fylte jeg med halm, hestemøkk og gresstorv. Dette dekket jeg til, og lot ligge å godgjøre seg noen uker. Først når nesten hele mai hadde passert, satte jeg i gang med planting og såing. Da var plenen blitt grønn og løkblomstene struttet i bedene.Juni eksploderte i frodighet. Løytnantshjerter, bjørnerot, pioner, akeleier...
Mot naboen blomstret syrinhekken. Litt større enn året før, litt mindre enn neste år. Jeg gleder meg til den blir voksen.
I Oldemorhagen blomstret den ene stauden etter den andre til humlenes summende fryd. Jeg fylte vase etter vase med buketter.
Juni var alliumens måned. De sprer seg sakte, men sikkert. Jeg vil gjerne ha mengder av dem, så alle frø får en sjanse til å trille ned i jorden.

I kjøkkenhagen kom en roseportal  på plass med en William Baffin-rose på hver side. En stor urne med squash ble plassert som blikkfang i midten. Både urter og salat begynte å finne veien inn til kjøkkenbordet.

Om juni var frodig, så ble juli bugnende. Solen dirret het og lys på himmelen, og badevannet ble varmere dag for dag. Det var ferietid og hagen fikk klare seg mye selv. Gartneren grillet, badet og fartet både hit og dit. Imens jobbet biene, fuglene og alle de andre skapningene på høygir i hagen. Blomstene blomstret seg ferdig på rekordtid, og jeg begynte så smått å fundere på om det skulle bli igjen noen blomster til senhøsten.
Kvisthulen ble kledd inn med roser og klematis. Riktignok bare på den ene siden, men resten kommer nok etterhvert...Flammebedet begynte for alvor å flamme opp, etter å ha glødet seg forsiktig gjennom forsommeren.
De intense gule, røde og oransje fargene skapte varme langs pergolaen. Jeg tenkte at jeg skulle ha gravd ferdig gulvet der inne, men orket rett og slett ikke i varmen.
Både Oldemorhagen og kjøkkenhagen satte inn et ekstra gir. Oldemorhagen tok ut resten og nådde topp-punktet sitt, mens kjøkkenhagen hadde planer om å kjøre løpet helt ut.I August vokste alt seg stort. Hagen virket fylt til bristepunktet. Alle de ledige plassene jeg husket fra tidlig vår var borte, og hagestellet besto av å rive opp og kutte tilbake. En herlig tid i overflodens tegn. Egne grønnsaker til middag og blomsterbuketter på alle bord.
Kongeskjerm 'Ammi Majus' ble et nytt bekjentskap. De hundekjeks-lignende blomstene broderte seg inn i bedet ved kvisthulen. Riktig så romantisk syntes jeg. Neste sesong skal nok få smake flere frø av denne lekre planten.

Ellers i hagen dukket det opp solsikker både her og der. Hver eneste en sådd av fuglene i hagen. Jeg lot alle stå der de dukket opp. De så så glade ut. Humlene elsket dem og lot seg ikke distrahere av noe i sin iver etter å suge blomstene tomme. Ungene klappet dem på ryggen, mens de irritert prøvde å skyve vekk innpåslitne fingre med bakbena sine.
På bildet er det riktignok en nøkketungeblomst humlene har invadert, men gul og fin som en solsikke er den :)

Ved pergolaen tok flammebedet luven fra resten av hagen. August var måneden for sprakende, hete farger. Jeg ble så glad av å bli møtt av dette gnistrende fargeshowet hver eneste dag når jeg kom hjem fra jobb. Hele tiden i endring, men like flott i alle variasjoner.
I august hadde jeg åpen hage for aller første gang. Det var en spennende og morsom erfaring. Hagen fylte seg opp med blide og interesserte mennesker, og jeg senket skuldrene, mens ungene stekte sveler og kokte kaffe.
September bød på nattefrost og høstfarger. I bedene ble alt som blomstret tatt godt vare på og værmeldingen nøye overvåket. Selv om fargene sakte falmet, så holdt hagen stand. Til og med en forvirret orientvalmue fant det forgodt å sette igang en ny vår på feil side av året.
Blomsterbukettene kom ofte duggvåte og friske inn på kjøkkenbenken, noen ganger med rim i kantene.

Så kom snøen med oktober. Snø, tåke og gråbrune farger. Bedene krympet i volum, mens farger og livskraft trakk seg sakte ned under jorden. Den ene dagen varm, den andre kald. Noen blomster hang med til langt ned på 5 minus, men tilslutt ga det meste tapt. Georginene var av de første som takket for seg. De ble gravd opp og fraktet ned i kjelleren. Der ligger de og venter på neste hagesesong. Et par blodbegerplanter ble også reddet, men ellers sanket jeg bare frø fra det jeg ønsket å beholde av ettåringer og vinterpingler.November fulgte opp med mer mørke og en fargeskala som etterhvert gikk helt over i svart-hvitt. Jeg tente lys inne og kjente at hagesesongen var over. Fuglene ble matet i mørket hver morgen. Selv om det var like mørkt når jeg kom hjem fra kontoret om ettermiddagen, så var alltid forautomatene tomme for frø. Så hadde nok fuglene jobbet intenst mens det var lyst ute... Sultne som bare det.
Tilslutt ble året avrundet i desember med julelys, juletre og juleromantikk. Jeg glemte blogg og hage og lot meg drive med. Hagen snødde ned, tinte opp og snødde til igjen. Skiene ble testet og vinteren var et faktum. Plutselig stod det kjøpebuketter på bordene inne. Julerøde tulipaner og duftende svibler. Sammen med juletreet ble det mer hage inne enn ute.
Pergolaen fikk en lysende lenke langs hele sin lengde  og sammen med kvisthulen lyste den opp i desembermørket. Koselig å se på innenfra.

Så var 2014 over. 
Et herlig hageår med fantastisk varmt sommervær og en lang, mild høst. 
Nå blir det spennende hva 2015 har å by på.
Snart skal frøposene fram igjen. Jeg er sent ute i forhold til i fjor, men ingen år er like. 
2015 er foreløpig et snøhvitt hageark med alle muligheter åpne.
Jeg gleder meg til å ta fatt på det.14 kommentarer:

 1. En fantastiskt fin trädgård du har, gillar särskilt din fina pergola och alla vackra blommor. Ha det gott / Marika

  SvarSlett
 2. Så koselig "rundtur" i hageåret hos deg, spennende fortalt.. Og for en fantastisk hage du har. Kjøkkenhagen din ble veldig flott og pergolaen er virkelig et syn. Lykke til med hageåret 2015, gleder meg til å følge deg. Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 3. Så flott oppsummering du viser fra hageåret 2014! Godt å minnes nå midt på vinteren. Jeg husker den flotte snøkatten dere lagde, den var kjempefin!

  Nå er det et nytt hageår, og hvem vet hva det bringer :)

  SvarSlett
 4. Godt nytt (hage)år! For en rik kavalkade fra Fagertunhagen! Jeg måtte holde blikket på flammebedet litt ekstra lenge:) Ser absolutt frem til å følge deg i 2015 og håper du fortsetter å dele raust av inspirerende og muntre ord og bilder!
  Jannicke

  SvarSlett
 5. For et fantastisk hageår du har hatt! En virkelig inspirasjon både i tekst og bilder! Jeg håper å kunne få slike bugnende staudebed i min egen hage. Etter en del år med heller dårlig innsats er jeg full av innsatsvilje! Gleder meg til å se alt som dukker opp i hagen din framover våren!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 6. En herlig årskavalkade! Gleder meg til å se hva som skjer i året som kommer!

  SvarSlett
 7. Godt nytt hageår! Dette var det inspirerende å se. Det er alltid spennende å se hva forrige sommer gjorde med hagen, og enda mer spennende å se hva neste år kan gjøre. Kommer det nok snø (håper det ikke gjør det) skal jeg forsøke meg på snøfigurer. Det ser veldig morsomt ut. Hver gang jeg ser hulen din, blir jeg glad. Skaperglede. Det er så deilig at vi går mot vår. Vi ses! Anne

  SvarSlett
 8. Du viser og forteller så vakkert og underholdende om din praktfulle hage. Her ligger mye arbeid og hageglede i hver meter. Ønsker deg et godt nytt hageår!
  Mvh Eli.

  SvarSlett
 9. For en fantastisk hage du har=) Jeg er så imponert, og gleder meg til å se hva du skal finne på i år=) Håper alt er fint. Vibeke

  SvarSlett
 10. For et fantastisk innlegg med enormt flotte hagebilder fra den deilige sesongen vi har lagt bak oss. Interessant å se hvordan årstidene skifter hos deg, fra nydelige julebilder til cottage garden og oldemorbed som bugner.

  SvarSlett
 11. Et kjempekoselig gjensyn med den flotte hagen din! Du skriver så levende, så det er lett å leve seg inn i hagegleden og drømme seg bort til våren.

  SvarSlett
 12. Takk for en ny rundtur i hagen din, og se den gjennom hele året. Vi er imponert over det du får til, og alt du rekker !!! Og får enda mer lyst til å se den neste sommer:-)
  Lars og Eirin

  SvarSlett
 13. Så roligt att se ditt trädgårdsår och mycket inspiration fick jag av din pergola. Läckert med det svartmålade träet som jag har börjat gilla mer och mer.
  Vi ses!

  SvarSlett
 14. For eit flott hageår du har hatt og alt du har fått til... imponerandes. Grønsakshagen din var heilt fantastisk frodig. Eg laga meg også grønsakshage i 2014. Syns eg fekk det bra til men din slo alle rekordar. Virkeleg ein flott hage du har så du kan ver skikkeleg stolt av.
  Lykke til med ein ny start i 2015. Gled meg til å sjå.

  SvarSlett