søndag 5. oktober 2014

Festen er over

Rimbelagt blodbeger

Hagesesongen 2014 er snart historie. Alle gode barndomsminners varme, late sommer har omsider overlatt oss i høstens grep. Ute samler løvet seg i driver og landskapet lyser i varme farger. Morgentåken sklir i flak over jordene og lar solens lave stråler skape trolske motiver. Det er vakkert!
I hagen er den store festen ugjenkallelig over. Bare de ivrigste festdeltagerne holder stand ut i de små timer. Et fargeglimt her og der. Noen kom litt forsent. Som vanlig... Det er alltid de samme. Høstaster og høstormedrue. De er nok litt fortumlet nå. Har bare rukket å åpne noen få blomster enda. Men foreløpig har frosten fart snilt med dem. 
Kuldegradene kom med overgangen til Oktober. Det er som det skal være her. Dessverre... 

Georginene takler slik kulde dårlig. De kan overleve det første ispustet, men bladene blir sorte og krøllete. Påfølgende frost tar livet av siste håp om mer blomstring. Men selve planten overlever. Den må bare opp av jorden før det blir tele - og det er det forhåpentligvis lenge til enda. Snart skal jeg ut og grave opp knollene. De skal få overvintre i kjelleren slik de pleier. Sove til april og vekkes forsiktig. Men først må de merkes. Jeg skriver farge og/eller navn på en frysetape og fester rundt en stilk langt nede på hver plante. Det er like frustrerende hver høst å komme på at dette var noe jeg skulle gjort mens de sto i blomst. Det er ikke lett å skjelne en svart, dvask sak fra en annen like slapp en... For de har ikke lenger farge på blomsten slik som på bildet, nei. Nå er det bare minnene om dem som har farge. Så jeg bør nok ikke vente for lenge... 
Det er på en måte vakkert med den første frosten, men det er også en påminnelse om at fargene er i ferd med å forsvinne fra hagen. Et varsel om vinterens svart-hvite landskap med sjatteringer i blågrått. De kalde fargenes årstid.

Sitrontimian, Persisk karve, Geum og Høstaster i knopp.
Rimet lager mønster på blomster og blader. Det legger seg som konturstreker langs ytterkanter og fremhever bladnerver. Foreløpig har frosten lite kraft og smelter fort av solens morgenstråler.

Rynkerose og Pion


Det er som om høsten presser ut de siste dråpene med glød og varme farger i en eksplosjon av gnistrende løv og vaiende strå, vel vitende om hva som venter. 
Det er en nytelse å være med på. Jeg suger til meg alle fargeinntrykk og håper det skal vare lengst mulig. Jeg gruer meg til trærne står der med nakne, sorte grener og bakken blir brun og mørk. Da blir frosten en god ting. Når den kan lyse opp det mørke landskapet... Da ønsker jeg snøen velkommen også. Men ikke riktig enda!Det er de rødgyldne fargene som dominerer i hagen, men noe blått er det også. Oktoberhjelmen blomstrer med sin isblå farge, og Scabiosaen henger med så godt den kan. De er noen tøffinger. Skjønt... Scabiosaen er ettårig, og vil før eller siden bukke under for godt. Men ikke riktig enda!
Anisisopen ga resten under frosten, og konsentrerer seg om frøproduksjon nå. Den sikrer neste års avling. 

Oktoberhjelm, Anisisop, Scabiosa og mer Oktoberhjelm i selskap med Kongeskjerm.
Nå er det tid for opprydding etter festen. Planlegging av neste års sesong og berging av sarte planter og krukker. Frø skal samles og stauder deles. 
Det er en tid for alt. Nå flytter jeg fokus frem i tid. Denne sesongen er i det store og hele over. 

En fantastisk sesong!

17 kommentarer:

 1. Ja en fantastisk sommer er over. Men høsten er fin den og. Flotte bilder fra hagen din med fine farger. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Vakre bilder av rimfrost i din hage! Her har heldigvis ikke frosten vært på besøk, men det har vært 1 grad her, og da er det ikke langt unna frost. Ja, det er en tid for alt, men denne sommeren/sesongen vil vi huske og leve lenge på gjennom vinteren. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Høst, frost og hage er en ganske fin kombinasjon, men det går mot slutten nå. Frosten har vært forsiktig her ennå. Nå står egentlig bare naturen og venter på at de kalde arktiske vindene skal sveipe innover og gjøre naturen svart, enn så lenge er det et fyrverkeri av farger ute. Jeg har hatt alt for lite tid til hage i år, men snart kommer vinteren og nullstiller alt og så kommer våren 2015 med nye muligheter,HURRA! Brita

  SvarSlett
 4. Smukke billeder -jeg kan næsten mærke kulden i fingerspidserne. Det er et stort arbejde at gøre georginerne vinterklar, og jeg tror bestemt, der findes en georginenisse, som i al hemmelighed flytter rundt på navneskiltene bare for at drille.

  SvarSlett
 5. Så flotte bilder og nydelig tekst til! Hos oss har det ikke vørt frost ennå. Vi bor bare noen meter fra havet som nok varmer opp litt. Bare en kilometer herfra var det rimfrost her en morgen så det er ikke langt unna. Jeg håper det er en god stund til kulde og vinter ennå, for jeg har fremdeles mye jeg vil ha gjort i hagen:-)
  Klem!

  SvarSlett
 6. Nydelig hage i oktober :-) Så flink du er å merker georginene. Jeg har hatt georginer i kjelleren en vinter, men fikk dem ikke til å spire igjen. Var nok litt for utålmodig.

  SvarSlett
 7. Aiii...for en avsluttning!
  Fanfare av farger,glødende sol,rimfrost...så vakkert!
  God søndag til deg:)

  SvarSlett
 8. Det fine med høsten er at fargene blir ekstra skarpe og intense. Flott høsthage du har!

  SvarSlett
 9. Nydelige bilder fra høsthagen din! Frost har vi ikke hatt så langt i år og med temperaturer rundt 20 grader de site dagene så blir det litt uvirkelig at det snart er vinter :-)) ha en fortsatt fin høst i hagen!

  SvarSlett
 10. For noen fantastisk vakre bilder! Og nydelig beskrivelse av høstens komme. Poetisk, og smellvakre hagemotiver.

  SvarSlett
 11. Det var en herlig beskrivelse av høsten. :)

  SvarSlett
 12. For noen nydelige hagebilder!
  Høsthagen har sin sjarm den og,så lenge den varer,alt til sin tid:)
  Ønsker deg fine høstdager!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 13. Takk for flotte første-frost-bilder. Det er jo et fantastisk skue selv om jeg gruer meg til frosten kommer hit. Da er det liksom helt punktum for årets sesong. Da er det bare å glede seg til våren.
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 14. Flotte høstbilder fra hagen din. Her har vi fortsatt ikke hatt frost, og i helgen skal alt som skal overvintres inne, i hus. Jeg elsker høst og høstfarger, prøver å samle på farger før vinteren.Vakrest akkurat nå er en pseuvdokamelia som står som en ildkule og lyser mot oss:)
  Fortsatt god høst. Eirin

  SvarSlett
 15. Frosten skaper et vakkert bilde og dempet stemning i hagen. Et nydelig slør legger seg over den. Høsten er fin. Det er bare å ønske den velkommen. Venter fortsatt på første frostnatt. Ha det godt.

  SvarSlett
 16. Det var vackra bilder, men förvånad över att frosten kommer nu.. Vi har klarat oss än sålänge men snart kommer den hit också. Det är något visst med färgerna på hösten.
  Kram på dig!

  SvarSlett
 17. Herlig skrevet om høstens inntog. :)

  SvarSlett