lørdag 20. september 2014

HøsthagingDet har begynt å regne gull igjen. Gult bjørkeløv daler ned på fuktig grønn plen. Om kveldene kryper temperaturen nedover og mørket jager meg ut av bedene allerede ved åtte-tiden. Klesvasken slår seg og plenen er våt både morgen og kveld. Når morgentåken omfavner meg med sin kjølige fuktighet, er det vanskelig å forestille seg hvor varmt det kommer til å bli utover dagen. Men jeg vet. Det blir noen timer sommer - og så er det høst når jeg endelig kommer hjem igjen.Jeg fikk en pappeske med høstløk i posten for en stund siden. Mye av innholdet har kommet i jorden, men ikke alt. Til det har dagene blitt for korte for meg.
Men nå er det helg og resten skal på plass.
Det er det årlige påfyllet av løk. Mange slag er like som i fjor. Jeg vil bare ha mer. Noen er nye og spennende, og noen er nødvendige. Tulipaner, for eksempel. De må jeg legge noen nye av hvert år. Det er slett ikke alle tulipaner som vil blomstre i årevis.

Det er like skummelt hver gang jeg stikker spaden i bakken mellom storvokste stauder. Har jeg plantet her tidligere?
Om våren er det så god plass i bedene, men nå er de fylt til randen. Det er vanskelig å huske hvor det allerede ligger løker i jorda.
Jeg graver ut stein og ugress. Napper vekk visne valmuer og bender unna falmende bladverk og veltende georginer. Det er nesten så jeg må sloss fram hver eneste jordflekk.
Noen ganger graver jeg opp deler av gamle løker...Av og til dukker det opp overraskelser. En orientvalmue i full blomst hadde jeg ikke forventet meg nå. Den var nok litt forvirret selv også tror jeg, for den turde ikke helt å åpne kronbladene.

Det er fortsatt mye som blomstrer ute, men det er akkompagnert av falmende skjønnhet og forfall. Noe tar seg best ut ved nærstudium. Blomster med stusselige naboer for eksempel... Noe tar seg best ut fra lang avstand. Da tenker jeg på alle de som har blitt fillete og brunskjoldete i kantene, men som lager en fin fargeflekk i hagen allikevel.Men også det visne kan være vakkert. Frøkapsler og strå pryder gjerne hagen helt til snøen legger seg tykk nok til å dekke alt. Men det er leeenge til enda! Heldigvis :)Fortsatt flagrer sommerfuglene rundt. Selv om trekkfuglene samler seg i flokker til et øredøvende spetakkel, kan høsten bli både mild og lang.
Etterhvert skal jeg ruske opp i bedene og dele stauder og flytte litt på noen planter. I kjøkkenhagen er det massevis av godsaker som skal inn og i skogen lokker soppen. 
Jeg håper på en fin og lang hagehøst.

12 kommentarer:

 1. Spennende å sette ned løk. I høst må nok jeg også sette ned tulipanløk. Jeg har hatt noen som har vart i mange år, men nå sist vår var det blitt litt langt mellom plantene.

  SvarSlett
 2. Hei, kjenner meg igjen på løksettinga... jeg venter løk i posten en av dagene. Håper ikke frosten kommer ennå!

  SvarSlett
 3. Så fint inlegg - bildene er helt nydelige! Jeg holder også på å plante lök, det blir noen hundre nye hvert år:-)
  Klem!

  SvarSlett
 4. Smukke, mættede farver stadigvæk i din have. Haven her er mere falmet allerede, men det har jo også sin egen charme.

  SvarSlett
 5. Du har jo massevis som blomstrer fortsatt! Løksettingen din høres kjent ut - det er helt umulig å huske hvor det ligger løker fra før:)

  SvarSlett
 6. Varme og ild i Fagertunhagen! Det blir vakrere og vakrere for hver sesong hos deg! Løkproblematikken er mer enn gjenkjennelig:) Jeg har ikke fått mine i jorden ennå. Enerhagen får vente et par uker til, da det er byen og arbeidslivet som kaller igjen. Nyt høstdagene med alt som fortsatt blomstrer hos deg.

  SvarSlett
 7. Flott høstinnlegg, menen riktig god beskrivelse av hagehøstens travelhet og gjøremål. Nyt høstuka.

  SvarSlett
 8. Så fine høsttanker og nydelige bilder! Ønsker deg en fin høst.
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 9. Så fin hage-og bilder! Hjemme hos meg har det sett ut som november i hagen siden august :)

  SvarSlett
 10. Høsthagen er vakker. Koselig med en kikk inn hos deg.
  Og vips er helgen her igjen. Nyt den!

  SvarSlett
 11. Nydelig høsthage du har! Pergolaen er blitt fantastisk flott! Tenk, hvor mye du har fått til allerede. Og du har vært flink til å planlegge høstblomstring.

  SvarSlett
 12. Vakkert ord...høsthaging!
  Vakre og stemningsfulle bilder du deler fra høsthagen:)
  Sikkert sagt det før men den pergolaen din....sååå fin:)
  God søndag:)

  SvarSlett