søndag 11. mai 2014

For et humleliv vi har...

Jeg ble utfordret av Bille på Skyggebalkongen til å skrive et innlegg om humler på bloggen min. Det gjør jeg mer enn gjerne!



Humleaksjonen er nå forlengst i full gang med Summende hager både på facebook og i det virkelige liv, og med humlestafett på Moseplassen.

(Kikk gjerne innom et par tidligere innlegg jeg har laget på dette temaet: Buzz og Bier i tilbakegang.)

Humler

De pelskledde og varmblodige humlene våre er tilpasset et liv i nordlige strøk. De er på farten både i sludd og gråvær. Vi treffer på dem overalt fra kyst til høyfjell.
Humlene har en svært viktig rolle som bestøvere av nytteplanter. Nå er humlebestanden i nedgang og vi må alle gjøre en innsats for å hjelpe dem.
Dette kan vi som privatpersoner enklest gjøre ved å boikotte gift i hagen, spre informasjon og plante massevis av nektar- og pollenrike blomster og trær. Selje og krokus om våren er finfin frokost. Enkeltblomstrende blomster om sommeren (med synlig gul knapp i midten), sørger for jevn tilgang av nektar og pollen gjennom resten av sesongen. Har vi også høstblomstrende planter, har vi sikret humledronningene kveldsmat før den lange vinterdvalen.
Det er lurt å ha en stor variasjon av planter. Noen humler har nemlig lange tunger, mens andre har korte. En kort-tunget humle når ikke ned til nektaren i en blomst som er formet som et langt rør, så de spiser derfor av forskjellige blomster.

En vårblomstrende Mahonia er som et bugnende matfat for humlene.

La meg presentere de sosiale humlene:


Hennes høyhet Humledronningen
Hun er stor, drektig, sulten og trøtt etter vinterdvalen, men dronningen vet hva hun har å gjøre. Med en gang hun våkner om våren legger hun ut på jakt etter et egnet sted for å anlegge et bol. Hun suser rundt og utforsker alle små, mørke hull. Finner hun et gammelt smågnagerbol eller fuglereir, slår hun fornøyd leir. Hun fórer bolet sitt med tørt gress, mose, musehår eller lignende, og summer lykkelig av sted for å spise frokost.
Når dronningen har samlet inn pollen og nektar, og spist seg mett, krabber hun inn i sitt nylagde bol. Hun skiller ut voks og bygger en krukke som fylles med nektar. Deretter lager hun en plattform av voks og pollen hvor hun legger de første eggene.  Tilslutt legger hun seg til å ruge. I denne rugeperioden tar hun kun nødvendige turer ut når været er bra for å etterfylle nektar og pollen.

Spebarn-humlene
Ut av eggene klekkes larvene hurtig. Hennes høyhet humlemamma oppnår gjerne en kroppstemperatur på 37-39 grader så det er godt og varmt i bolet. Humlelarvene lever i store felles larvekamre.
Der vokser de fort. Larvene gjennomgår fire stadier før de spinner en silkekokong og forpupper seg. Avhengig av temperatur og mattilgang tar det ikke mer enn 3-4 uker fra egg til voksen humle. Her er det best å nyte barndommen mens man kan…

Unghumlene
Alle de unge humlene som utvikles utover forsommeren er sterile hunner eller arbeidere. De hjelper til med oppfostringen av de følgende generasjonene. Det første kullet med arbeiderhumler er gjerne veldig små.  Arbeiderne (og dronningene) samler pollen i pollenkurvene sine på bakbeina. 

Voksne humler
På sensommeren utvikles hannhumler og kjønnsmodne hunner. Hunnene er blivende dronninger. En summende gjeng med lodne kronprinsesser. De må bare sørge for å parre seg og overvintre. Hannene og arbeiderne dør etter parringen. Det er harde bud i humlebolet… Til å forsvare seg i løpet av sine korte liv har arbeiderne og dronningene stikkebrodd. De kan som vepsen stikke flere ganger, for brodden er glatt og helt uten mothaker. 
Hannhumlene har lengre antenner og er mer langstrakte i kroppen. De deltar ikke på matsankingen til kolonien. Adferdsmessig virker hannene ganske dorske der de sitter på en blomst og vifter med beina om vi berører dem. De har ikke stikkebrodd heller. De lever et avslappet og behagelig liv fram til vel overstått parring, men så er det slutt også...

Arbeidsfordelingen i bolet er er varierte. Det er stort sett bare hunnene som gjør arbeidsoppgaver inne. Noen humler er utearbeidende og samler inn nektar og pollen. Andre steller egg og yngel. Det er humler som har som oppgave å forsvare bolet og det er humler som sørger for frisk luft ved å vifte med vingene. De er et godt organisert lite samfunn.

The end…  
Humlene har ettårige samfunn. Det er bare den (de) befruktede dronningene som overvintrer. Alle de andre dør.

Denne måten å fungere sosialt på gjelder for 26 av våre 34 humlearter. De sosiale humlene. 



Andre arter

Det finnes også 8 andre arter.

Det er gjøkhumler pluss tundrahumla (bombus hyperboreus).
Humledronningene til disse 8 artene er av det mer hardhudede slaget. Hadde de vært mennesker så hadde de nok gått inn i historien som nådeløse diktatorer og tyranner.

Disse barske dronningene tar seg inn i bolene til sosiale humledronninger etter at de har produsert arbeidere. Deretter drepes den stakkars dronningen av bolet og arbeiderne holdes som slaver og må hjelpe gjøkhumledronningen til å oppfostre nye dronninger og hanner.

Ikke noe Disney-aktig søtt over denne måten å skaffe seg bol på, men slik er naturen. -Og vi trenger alle disse pollinerende humlene.




Jeg vil gjerne utfordre Hagen i VestHageidyll i Sponvika og Annes Hus og Hage til å skrive et innlegg hver seg om humler eller bier og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem. Håper dere tar utfordringen :)



Kilder:

6 kommentarer:

  1. Ja, nå summer det på mange blogger. Bra skrevet om et viktig emne!
    Ha en fin ny uke!

    SvarSlett
  2. Hei Gerd Ellen :) Takker for utfordringen! Vi tar den :) For et flott og informativt innlegg du har skrevet om humlene!! Virkelig bra skrevet og så morro å lese. Dette blir som å hoppe etter Wirkola ;) Vårt humleinnlegg kommer men det lar nok vente på seg noen dager. Håper det går greit :) Ønsker deg en riktig fin ny uke! Hilsen fra Tone

    SvarSlett
  3. Så lærerikt og fint innlegg Gerd Ellen :) Takk for at du engasjrerer deg og skriver om humla også i år, og takk for at du sender stafettpinnen videre!

    SvarSlett
  4. Hei, så flott og informativt innlegg! Jeg lærte masse nytt, og det er jo enda artigere med humler i hagen når man vet litt om hvordan de lever. Håper jo a det ikke er så mange av de onde gjøkhumledronningene i min hage, men ok, de har som du sier en oppgave de også. Jeg får vel bare late som om jeg ikke vet hvasom foregår inne i slave-bolet hennes ;)
    PS: Flott det førstebildet ditt!

    SvarSlett
  5. Så artig å lese om humlene. Nå lærte jeg utrolig mye som jeg ikke hadde noen kunnskap om på forhånd=) Vibeke

    SvarSlett
  6. Flott innlegg. Her går det litt i ett om dagen, og jeg rekker nesten ikke sette meg ned. Men vi har en masse humler i hagen, kanskje vi liker de samme plantene som humlene? I dag har det vært et yrende liv. Vi bor ved saltvann og har et par dammer med ferskvann som mange drikker av, kan det ha noen betydning. Ellers sprøyter jeg aldri noe som blomstrer. Kun før blomstring.
    Naboen har bier, så her summes det jevnt. I år med veldig tidlig vår, var hassel og bjørk avblomstret før biene dukket opp, så spent på hva det fører til.
    Halden Hagelag følger opp med humle(kurs)
    Her skjer det mye på barnebarn fronten. Med 8 barnebarn fra 6 år til 1 mnd, er det ganske hektisk, og jeg jeg greier ikke slippe strikking selv om det er høysesong i hagen!!!
    Takk for fint innlegg.
    Eirin

    SvarSlett