mandag 14. april 2014

Sol, vind og hestemøkk


Fridag! Påskeferie og god tid til å gjøre akkurat det jeg hadde mest lyst til. Påskekrimboka lå klar, kjøpesenteret var åpent, det var sol og snø i fjellet, valgene mange. Jeg kastet meg avgårde allerede før frokost. Plutselig fikk jeg mulighet til å være med ungene å pynte i stallen hos faren deres. Jeg samlet møkk og jentene pyntet vekk resten. Hei og hå som det gikk unna. Rykende fersk møkk etter natten. Jeg halvfylte fòrsekker, for hestepærer er tungt og blir fort dampende fuktig. Sammen med litt halm stuet jeg alt inn i bilen og trallet meg hjem til frokost.

Det var en deilig start på dagen! 
Ute i hagen sto fire store kasser som jeg laget i går. Det skal bli to til, minst.. Jeg har nemlig plass til tre veldig smale kasser i tillegg til seks store. Jeg får nå se om jeg rekker med det i år.

Jeg plasserte de ferdige kassene der de skal stå, og stakk rundt tre av dem med kantskjæreren min. Så tok jeg den ene kassen og tippet pent rundt på hodet så den lå med bena i været ved siden av.

Det var grusomt vanskelig å fjerne gresstorven der kassen skulle være. Bakken var pakket med røtter fra den store bjørka i urtehagen.
Det er helt rart hvor grunt disse ligger. Håper det er dypere røtter også, for jeg var brutal og nådeløs der jeg spadde opp firkanten.

Røttene ble renset for jord i alle ytterkanter og amputert med dårlig samvittighet. Mens sevjen vætet jorda tippet jeg kassen rundt igjen og på plass i hullet.

Jeg foret innerveggene med plastikk.
Etter å ha fundert fram og tilbake på om jeg burde lage en sperre i bunnen, endte det med et kompromiss mellom meg og samvittigheten min. Plast et stykke inn fra kanten og helt åpent på midten.
Den stakkars amputerte bjørka skal få sin sjanse til å stikke et sugerør eller to inn i godsakene den også. Tipper at jeg kommer til å angre endel på det.


Vel, så langt - veldig greit. Det neste var vanskeligere. Hva lønner det seg å fylle i kassene? Jeg vil bruke minst mulig penger (dvs kjøpejord) og mest mulig av det jeg har tilgjengelig.

Alle kassene vil nok bli individuelt oppbygd rent innholdsmessig. Denne første ble mest varmbenkinspirert.
Jeg drasset fram et lass med kvist og kvast fra gårsdagens sjau i hagen.

Høstormedruestilker (solide greier), en nedklippet rognspirea (den vokser midt i en kasse - veldig upraktisk), jordskokkstilker fra i fjor og diverse fra komposthaugen. Dette brakk jeg opp i ganske store biter. Det som var mykt ble slengt oppå. Etter ca 10 cm la jeg gresstorven tilbake (opp ned) på det gyngende underlaget.

Deretter la jeg halm og hestemøkk lagvis mens jeg iherdig trampet rundt i kassen. Med voldsomme vindkast var det en utfordring. Jeg måtte nesten legge meg over halmen for å holde den på plass i kassen. Det føyk støv og halm alle vegne. Jeg kunne ha fylt kassen helt til kanten, men fordi jeg skal fylle så mange stoppet jeg før jeg var helt oppe.

To av lagene ble fylt med litt jord også, for å drøye ut møkka. Jeg vannet grundig og lenge. Trampet litt til, slurp slurp... og dekket kassen med tre oppklippede fòrsekker.

Strålende fornøyd med innsatsen sparket jeg av meg skoene ute (!) og dumpet ned i sofaen med mat, te og pc'n i fanget. Hos Bille på Skyggebalkongen fant jeg flere linker til Kjøkkenhageinspirert hage-tv med Carol Klein. Hva kunne passe bedre?

Og gjett hva.. Etter et par timer på sofaen stakk jeg ut og snekret en kasse til :D Veldig fornøyd med meg selv akkurat nå :)

Gjesp...


8 kommentarer:

 1. Oj, nå ble jeg imponert. Så flink du er! Snekrer og står i.
  Lurer på hva forskjellen mellom de kassene du har hestemøkk oppi og de andre? Hm, får visst følge med her.
  God hagepåske!

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg blir veldig inspirert av å se hva du har gjort. For en arbeidsinnsats. Fortsatt gode påskedager i hagen! Anne

  SvarSlett
 3. Fornøyd med deg selv har du god grunn til. :-) Apropo rognspirea..den ser ut til å kunne spire/slå rot veldig lett fra kvist...så pass på... men det går sikkert greit, høres ut som eksempler til etterfølgelse, det du holder på med. Lykke til videre med arbeidet..skal nok følge med. Eli.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det skulle tatt seg ut med en rognspireaskog i kassen min :D
   Huff, jeg håper varmen fra godsakene over skal sette en stopper for videre utfoldelse nedenfra, men jeg skal nok følge med.

   Slett
 4. Så flott med kasser i hagen=) Blir spennende å se hva du skal fylle dem med=) Håper du får ei flott påske=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Wow,du er virkelig et arbeidsjern;)
  Så flotte kasser du har snekret!
  Jeg har og fått en del hestemøkk fra naboen,men var litt usikker på om det var domt å at det ble mye ugress av det,men godt å se at andre også bruker det:)
  Har du tidligere erfaring med å bruke det?
  God påske!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 6. Oi, utrolig arbeidsinnsats! Imponerende. Her kommer det til å vokse så det knaker.

  SvarSlett