onsdag 18. juni 2014

En liten titt i kjøkkenhagenMed flere nye kjøkkenhagekasser ligger det an til mat på bordet utover sommeren.
-Eller, i hvert fall til høsten...
Det tok såpass mye tid å snekre og fylle kassene at sådden ble temmelig forsinket. Ikke er jeg helt sikker på om kassene er klare for første avling enda, heller. Mon tro om all hestegjødselen egentlig har rukket å gjære ferdig? Litt lite sannsynlig, men verdt et forsøk.
Jeg har plantet og sådd i det øverste jordlaget. Jeg tar sjansen på at plantene ikke faller sammen når røttene når lenger ned i kassene. Kanskje de er så lure at de brer røttene utover og ikke nedover til jorda er klar.


Frø av forskjellig salater, reddiker, rødbeter, mangold, gulrot, bønner og erter har begynt å spire opp. Til venstre på bildet over, er det en rad med persisk karve - ikke gulrot om det skulle ligne litt i forbifarten ;)
Jeg har egentlig ikke så god erfaring med å så bønner på friland, men i år ble det nå slik. Håper sneglene er opptatt et annet sted til bønnespirene får strukket seg i været. Det er vel ikke så bra at Yr lover kjøligere vær til helgen heller.Grensen mellom kjøkkenhagen og urtehagen er litt vag, så anisisop og persille har fått prøve seg i nye kasser.
Den røde meldestokken som jeg sådde i fjor, har frødd seg iherdig og inntatt både kjøkkenhage og prydbed i år. Det fortjener den til fulle. Den er både vakker, staselig og smaker godt. Overskuddet av frøplanter er det lettvint å nappe opp.

Rød Meldestokk, Gul Anisisop (Golden Jubilee) og Bronsefennikel
Her er diverse salater, med Rød Amarant i midten.
Det er morsomt når kjøkkenhagen blir så fargerik som den er nå. Riktig til å bli i godt humør av.
Jeg ser den rett utenfor kjøkkenvinduet, og da blir det så lett å stikke ut og hente litt salat til middagsbordet.
Den ene av kassene er full av poteter, og så har jeg klemt inn et par fårer bak ved gjerdet. De må vi nok vente en stund på enda. Det samme gjelder gulrøttene. Ja, og så har jeg plantet litt Broccoli og Grønnkål som jeg sådde inne i våres. De er ikke beskyttet mot kålsommerfuglen, så vi får se hvordan det går.
Jordskokken har fått selskap av agurkurt - selvsådd fra i fjor, og fire artisjokker prøver lykken i hagen for første gang. Det skal bli spennende å se om de fikser tilværelsen her i sommer.

Jordskokk med selskap av agurkurt


Artisjokk
Jeg kommer nok tilbake med mer fra kjøkkenhagen senere i sommer. Da vil det vise seg om plantene har taklet jorden eller ikke.
Neste år blir det nok bedre jordforhold og forhåpentligvis tidligere sådd også. Enn så lenge koser jeg meg med sommerens vakreste og mest fargerike salat :)

10 kommentarer:

 1. Herlige bilder :) En kjøkkenhage blir hagens juvel når en planter så mye lekkert og fargerikt som det du har gjort. Blir rent glad av å se på innlegget ditt. Rød meldstokk??? Har jeg ikke hørt om, til salat? Hvor har du kjøpt frøene hen? Hmmm, jeg er litt hekta på kjøkkenhagen skjønner du :)

  SvarSlett
 2. Det der ser skikkelig flott ut :-)

  SvarSlett
 3. Jeg ønsker meg virkelig en kjøkkenhage og din ser virkelig innbydende ut. Men med brunsneglene som invaderer alle forsøk på kasser med spiselige vekster, ja så har jeg foreløpig gidd opp det prosjektet.
  Herlige bilder, heldige du!

  SvarSlett
 4. Ser ut til at dere skal få mye godt på bordet etter hvert :-)

  SvarSlett
 5. Jeg er imponert Gerd Ellen! Så mye du har fått sådd av nyttevekster, og så fargerikt og flott det ser ut. Kjøkkenhagen din ser så flott ut! Kos deg og nyt din fargerike salat! Hilsen fra Tone

  SvarSlett
 6. Kjøkkenhage er så gøy, og din er jo blitt fantastisk ryddig og fin=) Og artig med en portal inn til kjøkkenhagen. Jeg har fått kålmøll i kjøkkenhagen… har du noen tips til hvordan jeg kan bli kvitt den? Er det for sent med fiberduk når den først er kommet? Skikkelig ergelig! Lykke til med det du har sådd=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Imponerende kjøkkenhage du har laget! Mye er både vakkert og spiselig :-)
  Bønner er noe av det enkleste jeg vet å dyrke. Det går sikkert bra.

  SvarSlett
 8. Imponerende!
  Dette er jo bare såå inspirerende,jeg fikk lyst å sette igang å lage kjøkkenhage med det samme:)
  Så ryddig,fargerikt og flott det spirere og gror i kassene!
  Gleder meg til flere oppdateringer herfra i løpet av sommeren:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 9. Du har det så fint i kjøkkenhagen din, masse fine farger. Det blir nok bra avling skal du se.
  Kos deg masse i hagen. Sommerklem :)

  SvarSlett
 10. Oi så flott, rent og ryddig du har det! Ingen "lat hage" dette, nei:) inspirerende å se hvor fint du har det.

  SvarSlett