lørdag 2. mars 2013

Klatretrær

Nå i mars/april er det tid for å beskjære epletrærne.
Det må gjøres etter at den verste kulden er over, men mens de fortsatt befinner seg i vinterdvalen.
Et alternativ er å beskjære i jas-månedene. Jas står for juli, august og september. Det kan være lurt om man er mer opptatt av å forme treet enn å stimulere til vekst. Da slipper man så mange vannskudd som det må ryddes opp i.


Selv har jeg bare tre små epletrær i den nye hagen min. Det ene er endatil kløyvet av snøen og utenfor redning. Sukk..

Her er beskjæringen ferdig på to minutter og jeg savner desperat de store epletrærne jeg hadde i gamlehagen.

Egentlig er det vel ikke bare selve klippingen jeg savner, men også det å klatre i trærne.
De gamle epletrærne var pensjonister som levde sine glade dager som prydtrær og som tak over pergolaen. Når de fikk litt stell på vårvinteren, kvitterte de gladelig med noen epler på høsten. Det var mer enn bra nok. Jeg elsket de gamle trærne med sine varme stammer som sto der så trygge og gode.

Og jeg elsket å klatre i dem!

Nå følte jeg jo at jeg trengte et påskudd for å klatre, men med beskjæring, kattunger som måtte reddes, unger som skulle vise fram noe der oppe, pluss, pluss, så fikk jeg min rikelige anledning til å studere hagen fra trostens perspektiv.Naturlig form

Jeg liker epletrær best når de får vokse naturlig og forme store trekroner.
Produksjonstrær er nok ikke noe for meg. Da klatrer jeg heller opp etter frukten, eller høster de nederste og lar fuglene ta seg av de øverste. Eventuelt så samler jeg isammen nedfallsfrukten og triller den vekk.

Jeg har aldri følt noen trang til å kaste hatter gjennom trærne og beskjæring har dreiet seg mest om å fjerne døde greiner, gnissende greiner og tynne for å få fram solen. (Ikke hatter - solstråler er mye smalere enn hatter.)

Dette er ikke naboens tre, vi hadde hage på begge sider av gjerdet.

Det blir nok mange år til jeg kan klatre i egne epletrær igjen. Enn så lenge får jeg drømme meg tilbake.

Jeg gleder meg til mine unge trær blir såpass store at de hever seg skikkelig over snøen. Da slipper jeg å engste meg for at snøen skal rive dem i filler. Noe greinbrekk går greit. Det er verre med stammekløyving.


Nå skal jeg nyte den første helgen i mars. Det kvitrer ute og solen stråler. Kanskje får jeg noen frø i jorden? Kanskje noen kvister inn til driving?

Det er deilig å kjenne at lyset er på vei tilbake for fullt og at våren er i anmarsj!

Ønsker dere alle en riktig god helg:)
7 kommentarer:

 1. Fine epletrær, det. Hos oss måtte det siste epletreet vike for drivhuset, men jeg ønsker meg et nytt et.

  SvarSlett
 2. Beskjæring er sesongstart og veldig lystbetont. Har noen pensjonister som jeg er veldig glad i. Epletrær med krone er så vakre når de blomstrer. Ha en trivelig helg! Anne

  SvarSlett
 3. Gamle store epletrær er verd sin vekt i gull. De skaper en helt spesiell atmosfære... Små produskjonstrær er det de sier : for produksjon og har neppe til hensikt å vær estetiske, selv om ei li med slike trær er vakkert..forstår godt du savner dine gamle krokete...

  SvarSlett
 4. Hei på deg! Så artig å finne (for meg) 'nye' blogger, og her var det mye jeg kunne tenke meg å lese om, og følge videre.
  Jeg har en ganske så uferdig hage, og ett gammelt epletre med masse vannskudd og harde vinterepler. Og så har vi plantet to nye trær, så jeg kjenner følelsen. Det ene gamle treet gir sjel til hele bakhagen.

  SvarSlett
 5. Ja, det er nok på tide eg kjem meg ut å beskjærer snart. Eg har igjen berre eit epletre. Må nok vurdere å plante nye. Roseblomstringa er så flott,nesten den som er finast med treet.
  Du har laga deg ein fin urtehage også såg eg i innlegget under.
  Kjekt at frøa kom fram :)
  Ha ein fin Søndag, frå marJE.

  SvarSlett
 6. Dette hørtes så koselig ut, at på søndag satt jeg i toppen på mitt ene, gamle epletre. Nå er det hauger med greiner i snøen. Så tidlig har jeg aldri beskåret epletreet.
  Kom til meg, Gerd Ellen så skal du få klatre i epletre igjen:-)

  SvarSlett
 7. Jeg lurer på hvilke epletrær som klarer seg hos deg i H6? Ønsker meg epletrær selv, men finner ikke noen som viL trives hos meg i H6 ( nord norge)

  SvarSlett