søndag 31. august 2014

Mett og fornøydAkkurat som etter et vellykket selskap, er jeg mett og fornøyd med årets hagesesong. Den er selvfølgelig ikke over, men resten skal bare nytes i fred og ro. Ikke noe jag, ingen forventninger. Vårens intense hagekribling har gjennom sommerens tallrike blomstringstopper roet seg til en behagelig følelse av at hagen klarer seg selv nå. Den har samarbeidet med gartneren sin i de mest hektiske vekstperiodene, og nå klarer den resten selv. Det er ikke så mye igjen, men hagen skal få skinne på solrike høstdager og henge med hodet i tåke og regn.


Senere skal jeg ta oppvasken og rydde etter selskapet. Noen planter skal flyttes, andre deles. De fleste skal få stå i ro, men frøene vil jeg høste. Jeg venter en forsending med høstløk. Vårblomstringen må man jo så smått begynne å tenke på.
Det er like vanskelig hvert år... for ikke å si enda vanskeligere for hvert år...
Om høsten er bedene sprengfulle av planter. Det er vanskelig å tenke seg at det kan være plass til selv den minste lille løk. Når våren kommer er bedene store og tomme. En tue med krokus her og en annen der. Det er ikke nok til å få tankene over mot frodighet. Bare vissheten om alt som gjemmer seg under jorda kan stagge utålmodigheten min da.


Akkurat nå er det deler av hagen som er ganske slitne og gulbrune i kantene. Den store stauderabatten og Oldemorhagen er over sin glansperiode for lenge siden. Det blomstrer litt her og der som smykker på en gammel kropp. Man må lete etter skjønnheten, men den finnes der fortsatt.
Nå er det det rolige mellomrommet mitt som kan trekke på smilebåndet. Det som aldri har noen overveldende blomstring får heller ingen skjemmende avblomstring av betydning. Her er det behagelig ryddig hele sesongen.


I kjøkkenhagen og urtehagen synes det at innhøstingen er i gang, og langs pergolaen kommer flammebedet stadig mer til sin rett. Akkurat de to delene av hagen skal få egne innlegg senere :)

Nå har roen senket seg over Fagertunhagen og det er tid til å betrakte, smake, nyte og innimellom bare snu seg vekk. Om regnet eller vinden velter en solsikke, tar jeg den bare inn i vasen. Dukker det opp noe pent blant noe vissent, gjør jeg like så. Det er fortsatt en overflod av blomster til vasene mine inne, og mange kommer vel så godt til sin rett på pianoet som ute.

11 kommentarer:

 1. Det er deilig å kjenne på en ro i hagen, den må din du nyte=) Jeg har ikke kommet dit enda, men det er fordi jeg ikke ønsker ro… men enda litt mer fart…. innser nok at høsten er her om ikke lenge=) Fin ny uke til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 2. Må være fint å ha det sånn. Jeg oppdager alltid med forundring på denne tiden, at alle sommerblomstene ikke er plantet ut enda. Og så er det plutselig sesongen for å bytte dem ut med lyng...

  SvarSlett
 3. Høsten er velkommen med med fredelige dager til hagen! Jeg har fått nye planter og løk i jorden i dag og kan puste lettet ut. Om jeg ikke pådrar meg noen flere da :-)) God ny uke! September :-))

  SvarSlett
 4. Godt skrevet, og jeg henger meg på dine beskrivelser av høstens ro :) Ha ei finfin ny uke.

  SvarSlett
 5. Så vakkert du skriver om hagen din. Mye å glede seg over :-)

  SvarSlett
 6. Så flott skrevet! Synes hagen din fremdeles ser meget frodig og fin ut.
  Klem!

  SvarSlett
 7. Er det ikke herlig å kunne gå ut i hagen og plukke inn blomster til å pynte med inne? Hagens egne buketter er bare nydelige. Og som du skriver, får man virkelig nyte dem til fulle innendørs! :) Jeg synes hagen din er kjempefin både med og uten blomstring! Ser ikke helt noen "gammel kropp" der nei!! He he. Den er vakker, uansett, fordi du har laget den så svungen og flott.

  SvarSlett
 8. Ja, det er godt at vi nå er i mett-og-fornøyd fasen. Hagen ordner seg selv og vi kan pusle rundt og nyte. Tid for buketter innomhus og tanker om vårløker og annet smått og stort. Synes det er veldig frodig og fargerikt i Fagertunhagen om dagen.

  SvarSlett
 9. Veldig godt beskrevet, Aud.
  Jeg liker at hagesesongen går i faser. Vekslingen mellom aktvivitet og hvile. Jeg liker høstsesongen.
  Bedre og bedre kan jeg merke.

  SvarSlett
 10. Så härliga sensommarbilder, jag gillar särskilt ditt mörka staket, vad det gör mycket fint för helheten!
  Jag njuter också av lugnet som lagt sig. Ha det fint /Maria

  SvarSlett
 11. Takk for nok en runde i hagen din. Frodig og vakker!
  Vi kjenner oss nok som deg, mette og fornøyde, og har hatt en liten pause hvor vi bare har "puslet" og nytt. Elsa og Jens Morten var innom oss en tur igår, og de var kjempeimponert over hagen din og hva du har fått til. (trodde jeg hadde lagt inn en kommentar for en drøy uke siden, men det var nok den dagen det bare var trøbbel med pc`en )
  Kos deg i hagen. Eirin

  SvarSlett