Gamlehagen



Gamlehagen min var en romslig gårdshage.

Gården hadde (og har fortsatt) korn- og grasproduksjon, samt smågrisproduksjon, utleie av stallplasser og trening av travere.
Vi bodde i det ene av to store hus. Vi satte opp et gjerde rundt dette huset med tilhørende hage da vi flyttet inn. Det gjorde det lettvint å slippe ut ungene uten å være redd for at de skulle komme i veien for traktorer og annet maskineri. Det er mange farer på en travel gård for smårollinger som vil rusle rundt på egenhånd.

Jeg startet med å opparbeide meg en hage innenfor gjerdet.

Det første som kom på plass var en urtehage. Jeg leste bøker og forberedte meg godt.
Hageinteressen var tent, og etterhvert ble det jordbærsenger på svart plastikk og syriner langs gjerdet. Det ble georginer og liljer - og tilslutt turde jeg endelig å prøve roser. De sto for meg som så vanskelige og krevende at jeg lenge trodde de var langt utenfor rekkevidde.

Gården ligger i sone H5/H6. Den ligger på et høydedrag med sol fra tidlig morgen til sene kvelden. Mye snø om vinteren, mye tåke om høsten, men ellers bra forhold.

Jeg hadde tilgang på traktorkrefter så store steiner, som telen brøt opp på jordene, kunne fraktes til gårds og dumpes der det var mulig.

Vi måtte felle et stort lønnetre og jeg sørget for å beholde en stor del av stammen. Denne ble lempet over gjerdet. Dette ble en perfekt sitteplass i kveldssolen for meg. -Og et perfekt klatredyr for ungene.


























Jeg plantet til området rundt stammen og etterhvert som den begynte å råtne så flyttet plantene helt inn i den.

Jeg liker å være kreativ og lage ting, så jeg snekret trehester til ungene. Store, så de var stas å ri på.
I tillegg hadde vi et par klatrestativer med husker og sklier, en vippehuske og mengder av løse leker. Ungene brukte hagen til fulle og jeg tilrettela så den skulle tåle det.
Jeg sørget for at det kun var spiselige planter i urtehagen og myk plen under klatretrærne, men ellers var det fritt fram.

Etter som ungene ble større tok vi i bruk resten av gårdshagen også.

Jeg laget store staudebed, en lang pergola (med hjelp av min kjære pappa og mamma), et woodland og en rosehage.
Jeg plantet til en bærhage med solbær og bringebær. Rips og stikkelsbær fantes der fra før. Jeg hadde kirsebær, epler og plommer. I solveggen på uthuset satte jeg to pæretrær.

Vi hadde høner som fikk gå løse. Det ble det fine egg av. De spiste opp alt av rester fra kjøkkenet og alt de fikk lyst på ute. Det første var veldig praktisk, det andre ikke fullt så...

Jeg snekret kasser til en kjøkkenhage og laget en kvisthule. Dette har jeg gjentatt her på Fagertun i litt større målestokk.
Vi kunne spise egendyrkede grønnsaker til langt ut på høsten og alle bær ble til saft og syltetøy. Ungene var med ut i skog og mark på soppturer og bærturer hver eneste høst. Det var enklere da enn nå. (Selv om jeg får med meg et par unger fortsatt.)

Vi hadde besøk av elg og rev i hagen. Noen ganger løse hester også. Både flaggermus, ugler og spurvehauk seilte innom.
Det passet inn med kaniner, høner, katter, hester og griser. Det var alltid masse liv i og rundt hagen.












Vil du lese mer fra gamlehagen min så finner du alle innlegg derfra samlet under etiketten Gamlehagen.


















3 kommentarer:

  1. Tenk å få en slik oppvekst:-). Heldige unger.
    Obs. Fanen "gamlehagen" har ikke fått med alle innlegg fra gamlehagen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk :)

      Jeg har gjort det litt annerledes her enn på de to andre fanene. (De blir nok endret de også.) Hvis du ser den siste setningen, rett ovenfor bildet over, så kan du klikke på "gamlehagen". Det er en link som fører deg til alle innleggene som er merket med gamlehagen.

      Slett
  2. Skøn gård og have! Det er dejligt med gode haveminder.

    SvarSlett