UrtehagenNy urtehage

Det aller første jeg laget i min aller første hage, var et urtebed. Det var inspirert av barndommens minner hos mamma og mormor, med peppermynte, hjertensfryd og timian. 
Jeg sådde agurkurt og ringblomst og plantet en hekk av rugosaroser rundt. Det var begynnelsen.Nå har jeg en ny urtehage underveis. Den blir ikke lik den gamle frodige. Den blir mer praktisk. Litt kjedelig foreløpig, men jeg håper å rette på det etterhvert.
For å slippe at urtene skal blande seg i hverandre og slåss uhemmet om plassen, så har jeg laget kasser. Noen litt store og noen litt mindre. Jeg vil ha urtene så nær inngangen som mulig. Det betyr at de må dele sol og regn med en stor Bjørk. 
Nå er heldigvis ikke urtene de mest storforlangende plantene i hagen, så de takket gladelig ja til plassen.

Her er den kaotiske starten.

For å slippe litt arbeid så gravde jeg kassene ned i plenen. (De er uten bunn.)
Etterpå la jeg et tykt lag med våte aviser mellom kassene og barkduk oppå der igjen.

Egentlig liker jeg ikke bark så godt, men for å gjøre det lettvint både for rygg og lommebok så ble det slik i første omgang.
Jeg plantet to avleggere av solbær og en stikkelsbærplante på den ene siden. De kan få skape litt yttergrense.

Jeg fant noen smale lekablokker som jeg la som kant på en side.
Noen kantstener av betong kjøpte jeg og noen heller fikk jeg.

Litt av hvert med andre ord.
Rød tråd? ....mm.... niks...

Jeg plantet en Louise Odier rose i en obelisk ved siden av inngangen til urtehagen.
Denne Bourbon-rosen hadde Sigrid Undset i hagen sin på Bjærkebek (Lillehammer) og den blir gjerne kalt Sigrid Undset rosen. Den er en engangsblomstrende buskrose med sterk duft.Til sommeren håper jeg at jeg rekker å fullføre urtehagen. (Litt optimistisk!)
Jeg drømmer om et høyt espalier av armeringsjern rundt minst to av sidene. Det vil skape mer romfølelse samtidig som det ikke vil ta plass eller lys. Jeg kan plante noe, eller flette inn kvister for den del, slik at jeg kamuflerer tørkestativet og komposthaugen.

Jeg har igrunnen mange idéer om både urtehagen i seg selv og hvilke planter jeg vil ha der.
Men det får jeg heller komme tilbake til.

Og nå er jeg tilbake... Det er begynnelsen av august 2013 og det høye espalieret av armeringsjern er fortsatt en drøm... (Hmm...)

I stedet har jeg snekret meg et midlertidig gjerde av paller på to sider av urtehagen, og plantet en hekk av ildkvede til venstre for inngangsbuen. Dette er med på å ramme inn hagen. Det er litt rotete og fargerikt, for pallene er fortsatt lysende ferske i trefargen sin, men det fungerer. Jeg snekret bord oppunder til hyller som jeg har plantet i.
Nytt av året er Anisillo og Signetfløyelsblomst 'Tangerine Gem'. De er jeg veldig fornøyd med. Fine til te!


Signetfløyelsblomst 'Tangerine Gem'Her kan du lese mer fra urtehagen min:


Urtene i hagen min 2013:
 Salvie
KamilleMynte

3 kommentarer:

 1. Veldig fin og inspirerende urtehage:)

  SvarSlett
 2. Jeg kan godt lide du har brugt paller som hegn og planter blomster i dem :) rigtig god genbrugs ide.
  Kh
  Marianne

  SvarSlett
 3. Supert med gjennbruk! Liker godt palleene du har brukt som vegg. Og urtehagen. Jeg måtte plante to av mine urter i av et blomsterbedene, siden jeg ikke klarer å bestemme meg for hvilket sted som er best egnet. Mye sol er nok best.

  SvarSlett