onsdag 27. februar 2013

Ny urtehage


Det aller første jeg laget i min aller første hage, var et urtebed. Det var inspirert av barndommens minner hos mamma og mormor, med peppermynte, hjertensfryd og timian.
Jeg sådde agurkurt og ringblomst og plantet en hekk av rugosaroser rundt. Det var begynnelsen.Nå har jeg en ny urtehage underveis. Den blir ikke lik den gamle frodige. Den blir mer praktisk. Litt kjedelig foreløpig, men jeg håper å rette på det etterhvert.

For å slippe at urtene skal blande seg i hverandre og slåss uhemmet om plassen, så har jeg laget kasser. Noen litt store og noen litt mindre. Jeg vil ha urtene så nær inngangen som mulig. Det betyr at de må dele sol og regn med en stor Bjørk. 
Nå er heldigvis ikke urtene de mest storforlangende plantene i hagen, så de takket gladelig ja til plassen.

Her er den kaotiske starten.

For å slippe litt arbeid så gravde jeg kassene ned i plenen. (De er uten bunn.)
Etterpå la jeg et tykt lag med våte aviser mellom kassene og barkduk oppå der igjen.

Egentlig liker jeg ikke bark så godt, men for å gjøre det lettvint både for rygg og lommebok så ble det slik i første omgang.

Jeg plantet to avleggere av solbær og en stikkelsbærplante på den ene siden. De kan få skape litt yttergrense.

Jeg fant noen smale lekablokker som jeg la som kant på en side.
Noen kantstener av betong kjøpte jeg og noen heller fikk jeg.

Litt av hvert med andre ord.
Rød tråd? ....mm.... niks...
Jeg plantet en Louise Odier rose i en obelisk ved siden av inngangen til urtehagen.
Denne Bourbon-rosen hadde Sigrid Undset i hagen sin på Bjærkebek (Lillehammer) og den blir gjerne kalt Sigrid Undset rosen. Den er en engangsblomstrende buskrose med sterk duft.Til sommeren håper jeg at jeg rekker å fullføre urtehagen. (Litt optimistisk!)
Jeg drømmer om et høyt espalier av armeringsjern rundt minst to av sidene. Det vil skape mer romfølelse samtidig som det ikke vil ta plass eller lys. Jeg kan plante noe, eller flette inn kvister for den del, slik at jeg kamuflerer tørkestativet og komposthaugen.

Jeg har igrunnen mange idéer om både urtehagen i seg selv og hvilke planter jeg vil ha der.
Men det får jeg heller komme tilbake til.


Louise Odier
Ha det godt så lenge:)10 kommentarer:

 1. Veldig flott urtehage (og grønnsaksbed du viste tidligere i uken) du har laget deg :) Høres ut som en god plan med armeringsnettsgjerde rundt, luner litt gjør det også, alltid et pluss.

  gratulerer med finaleplassen

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk:)Jeg er så glad for å bli med videre!
   Takk for at du arrangerer denne konkurransen. Det er tydelig at den fenger! Det er så inspirerende å kikke på alle bidragene.

   Ja, jeg har veldig lyst på vegger rundt urtehagen. Vil gjerne lage et eget hagerom ut av den. Lunt, men samtidig lyst nok.

   Slett
 2. Fin urtehage! Jeg tror også det er en god ide med et skille av armeringsnett på to sider. Det er ganske lett å sette opp, du kan bruke vanlig 12 mm armeringsjern (stenger) til støtter. Klipp dem til riktig lengde der hvor du kjøper dem, ta dem med hjem og slå dem 30-50 cm ned i bakken. Så fester du nettet til stengene med ståltråd. Det blir stødig og fint. Lykke til!

  SvarSlett
 3. Så fint du har fått det til,skikkelig frodig. Høres spennende ut den ideen om å sette opp armeringsjern på to kanter, tror det kan bli veldig fint med kaltreplanter i. Skal bli spennende å følge deg fremoveer, er veldig glad i urter selv.

  SvarSlett
 4. hvor ser din urtehave flot ud! Jeg oplever også at krydderurterne tager meget plads i køkkenhave-højbedene. Jeg skal have fundet på noget smart til sommer. Jeg har egentlig tænkt noget i stil med en plantekasse tæt ved køkkenvinduet, så de er mere ved hånden. Du spurgte for nogle dage siden til tallærkensmækkere, og du kender dem sikkert - det er et andet ord for blomsterkarse http://da.wikipedia.org/wiki/Tallerkensmækker

  SvarSlett
 5. Så fint! Supert urtebed.
  Jeg har lagret noen av bildene du har blogget tidligere, og bruker dem som inspirasjon - du gjør så mye bra i hagen:)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg! Bloggen din er ny for meg, men jeg kommer gjerne innom igjen :-)

  SvarSlett
 7. Så fin urtehage (og resten av hagen også forresten) du har!

  Kunne du skrevet litt om disse kassene du snekrer? Synes de var så fine. Hva slags matriale bruker du (impregnert eller ikke? dimensjoner?) og står de oppå bakken eller delvis gravd ned? Evt noen andre tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Akkurat nå ligger kassene helt begravet i snø og jeg husker ikke dimensjonene uten å se dem. De er impregnerte og henholdsvis 60 cm i firkant og 50 cm. Jeg skrudde sammen tre bord i høyden. Kassene er uten bunn og gravd minst en tredjedel ned i bakken.
   Det er nok mulig at jeg kommer til å skrive mer om dette til våren når snøen går. Jeg skulle nok ha hatt noen fler...
   Veldig hyggelig at du liker bloggen min:)

   Slett