mandag 21. april 2014

Påskeblomstring

Påsken nærmer seg slutt for i år. En deilig påske med vårvær, humlesurr og god tid i hagen. Fjorårets fantastiske påske med ski, bål i snøen, aking og tur over Mjøsisen virker veldig fjern. Årstider er spennende og april kan være lunefull. Vi vet aldri helt hva vi kan forvente på forhånd.

Det har vært tydelige tegn på nattlige hagebesøk her siste måneden. Graving i plen og bed foretrekker jeg å stå for selv, så jeg har knurret litt innvendig. Håpet har vært at snøsmeltingen i skogen skulle gjøre den mer attraktiv enn hagen min, men nei...
Hull innunder uthuset likte jeg ikke, og da jeg etter noen voldsomme katteskrik fra uthuset tok lommelykten og gikk ut, fikk jeg nok. Jeg gikk rett på en grevling. Selvfølgelig! Jeg hadde jo sett sporene. Etter en lite morsom natt med en katt i manko, fikk jeg tak i en felle.
Heldigvis kom pus tilbake uskadd, men jeg brukte kattemat som åte og holdt kattene inne neste natt.


OJ! Grevling fanget gitt! Jeg trengte en jeger og det fort...
Etter en facebook-etterlysning kom jeg i kontakt med et par stykker. De kunne fortelle at grevlinger er fredet fram til juni. Ikke noe stort sjokk akkurat, med tanke på at de fleste dyr får unger på denne tiden. Det burde jeg jo ha tenkt på, men for å være ærlig så fortrengte jeg nok den tanken i akutt grevlingskrekk. Man kan sikkert få dispensasjon til å felle skadedyr, men for sikkerhetsskyld så kunne den ene jegeren fortelle at det er en ekstra totalfredning av alle dyr i påskedagene! Du har ikke lov til å ta en mus i fella hjemme engang!
Flaks for grevlingen!

Jeg tvang opp attenåringen min (som for tiden har døgnrytme som en grevling selv) og overtalte ham til å hjelpe meg med å få stappet fella med innhold inn i bilen. Det var ikke aktuelt å ta i gitteret for å si det sånn. Grevlingen som hadde sovnet etter nattens kamp mot buret, var ikke i bedre humør enn sønnen min da den våknet. Den freste og virket skummelt aggressiv. Jeg tror det var en ung hann. Den hadde nok slåss med mer enn fella mi for den hadde et nesten avbitt øre. Det var en gammel grodd skade.

Inne i bilen la jeg presenning og aviser under og rundt fella. Grevlingen luktet grevling og var ikke interessert i noen lang kjøretur, men jeg var sta og holdt ut i over 3 mil. Da hadde vi passert fylkesgrensa og nærmet oss Hurdal. Vi fant et hogstfelt og rygget oss inn. Fella ble plassert utenfor bagasjerommet og vi plasserte oss inni bagasjen. (Jeg har stor bil.) Ved hjelp av et par ovnskroker fikk vi lirket opp fella og etter litt om og men var det en rasende, men sikkert lykkelig (eller bare trøtt) grevling som styrtet avgårde inn på hogstfeltet og ble borte før døra rakk å smelle igjen på fella.

Nå håper jeg bare at den vil trives så godt som Hurdøling at den ikke vil se noen grunn til å finne veien tilbake til Fagertun. For det er visst det grevlinger gjør... De går hjem...Foruten omplassering av grevling har jeg benyttet påsken til å lage mer kjøkkenhage. Det prosjektet er ikke ferdig enda, så det tror jeg heller jeg kommer tilbake til.

Ute i hagen blomstrer det i krokus, med innslag av en og annen snøstjerne, scilla og snøklokke. De vårblomstene som har preget bloggland siste måneden har endelig våknet på Fagertun også.

Nå er det aller meste av snøen borte og det dukker opp noe nytt hver eneste dag.

Jeg har klippet ned alt brask i bedene. Ingenting blir fjernet så nær som rotugress.

Hjertet som ble borte fra kvisthulen i vinter, dukket opp med pynt av krokus.


Ellers er det ikke så mye som pynter opp enda. Det meste er nakent og brunt. Kun tuene med blomstring lyser opp. Men så springer jeg til gjengjeld som en annen bie fra blomst til blomst, og riktig nyter dem på nært hold.


Jeg synes den tiden vi er inne i nå er den fineste i hele året. Det er så mye forventning i luften og små overraskelser som dukker opp. Jeg kan planlegg og forandre. Det er liksom ingen grenser for hva som lar seg gjøre. Jorden er fuktig og føyelig, røttene sitter løst og det er godt med plass. Jeg drømmer om blomstringen som skal komme og nyter den som allerede er.Nå skal jeg ut i finværet å nyte den siste påskedagen.

Fortsatt god påske alle hagevenner :)12 kommentarer:

 1. Men fy, så dramatisk din påske har värt! Godt at både dere og kattene klarte dere uten grevlingskader. Håper den aldri finner veien tilbake til dere igjen!

  Nydelige bilder du viser! Så koselig at våren kom til deg i påsken!

  Klem

  SvarSlett
 2. Fantastisk lystelig fortelling fra det virkelige liv! Bare helt herlig og ikke minst sammenligningen med ungdommen og grevlingen :-D Ha ha! Jeg har hatt et par sånne grevlinger i hi jeg også :-)) God ny uke!

  SvarSlett
 3. Huff ja..en grevling-møye midt på natten er ikke spøk...godt pusen kom sikkert i hus:)
  Deilige vårbilder hos deg:))

  SvarSlett
 4. Det er spennende med ville dyr i nærheten, men grevling har jeg virkelig aldri hatt nærkontakt med! Etter din historie kan jeg ikke si jeg ønsker slik kontakt heller:-) Jammen er du tøff som tok den kampen. Håper den fant en make der den kom :-)

  SvarSlett
 5. Wow! Omplassering av en grevling. Tror ikke det er så mange som har gjort det :-)

  SvarSlett
 6. Mye flott blomstring hos deg. Snøen har så vidt blitt borte i beda mine og alt er liksom litt seinere hos meg. Enig med deg om at dette er den fineste tida. Ikke morro med grevlingbesøk. Får håpe han treffer ei kjekk ei fra Hurdal så han bosetter seg der. Godt det gikk bra med pus. God vår til deg.

  SvarSlett
 7. Egentlig godt grevlingen fikk friheten igjen da. Vi har også møtt grevlig i hagen, den spiser mye snegler og er glad i stikkelsbær. Men katten bryr den seg ikke om til meg. De ser bare på hverandre og går hver til sitt.
  Ja, nå spruter det snart opp av bakken alt som har sovet gjennom vinteren. En herlig tid!

  :-)

  SvarSlett
 8. Det märks att du älskar våren. Det gör jag med, så vackra blommor, bisurr och fåglar, det är härligt! Jag har som du upptäckt hål under husgrunden och en dag här skymtade jag en stor sak i källaren, jag tror det är sork som har hittat ner dit. Han fick nos på ängsfröerna som stod där i en kartong, så han har inte gått hungrig... Usch ärligt talat vet jag inte hur jag ska fånga honom... men jag vet att jag inte kommer att vara lika snäll som du...

  SvarSlett
 9. Så utrolig glad jeg er som fant bloggen din !!! Masse inspirerende lesing og flotte bilder !
  Mange fine tips og ideer. Jeg bor på en gård og har stor hage. Men jeg føler meg ofte rådvill og vanskelig for å være kreativ. Ønsker for hagen min at den skal bli frodig og koselig. Du er en fantastisk kreativ dame og jeg skal bruke noen av dine ideer og valg. Håper jeg kan det. Jeg følger deg videre. Følger deg også på facebook. Ønsker deg en fin vår !
  Vennlig hilsen Mette

  SvarSlett
 10. Ja, du er ikke skuggredd !!! Det eneste vi har forsøkt å omplassert er frosk og padder( og de fant alltid veien hjem). Men etter kontakt med rette instanser fikk vi beskjed om at de var totalfredet og at de ikke kunne flyttes til andre dammer eller kulper. Så sånn var det...
  Ellers.. fine vårbilder, og vi følger bloggen din.
  Eirin

  SvarSlett
 11. Ha ha… humrer for meg selv av grevlinghistorien din.
  Husker da jeg vokste opp var vi plaget med det samme i mine foreldres store hage 2,5 mål. De kontaktet viltnemda som satt opp felle hver kveld. Det ble felt 7 grevlinger gitt, i løpet av halvannen uke.

  Ellers er jeg imponert over kvisthulen din. Er den stor nok for et voksent mennekse inni tro?

  Enig i at våren er en fantastisk tid. Det skjer endringer fra dag til dag. Nyyyt den og helgen.

  SvarSlett
 12. For en dramatisk grevlinghistorie! Så bra at du hadde en flink sønn som kunne hjelpe deg! Ikke lett å ha en fresende aggressiv skadevolder der inni buret! Må le av at du kjørte 3 mil. Godt gjort! Nydelige bilder av krokus og snøklokke. Og festlig at du har fått tatt et bilde av grevlingen som sitter der og skuler :0)

  SvarSlett