søndag 27. april 2014

Vårens kjøkkenhageprosjekt

Julerose fra fjorårets hagemesse på egne røtter i bedet. Endelig våken :)

Våren er min travleste og beste tid i hagen. Forventningene er på topp. De har bygget seg opp i skyene i løpet av de mørke vintermånedene. Jeg har som regel blitt godmodig ertet av kollegaer i ukesvis for mine forhatte snøfonner, mens de har raket plen og vist fram mobilbilder av krokus og aurikler.
Men så en dag er den her på Fagertun også. Våren.
Ivrig drar jeg på meg hanskene idet solen smelter de siste snøflekkene. Bedene åpenbarer sitt nakne kaos av visne planterester. Innbydende...
Med nesten salig glede tar jeg første vårøkt ute med duften av våt jord i nesen. En halvsvimmel humle summer hastig forbi. Mens jeg klipper og graver, dytter spirene seg opp av jorden.
For hver gang jeg blunker har en ny knopp åpnet seg mot solen.
Jeg renner over av arbeidslyst og idéer. Aldri en vår uten nye prosjekter. Plenen er brun og vissen. Røttene sitter løst etter vinteren og jorden er lett å grave. Det er best å utnytte muligheten før gresset tar tak og kjemper imot.


I år kom våren i påsken. Bedre kunne det ikke bli. Fridager, fint vær og en hage som gned vintersøvnen ut av øynene i løpet av en lang og god ferieuke.Etter en snau uke på jobb var det igjen duket for en deilig sommerhelg i april.
-Er det noen der oppe som har dårlig samvittighet for all den solen vi ikke fikk i januar og februar? Nå er den her i allefall!
Det er bare å fryde seg. Sol mot bar hud, iskrem og grillsesong.


Jeg gjorde en snuoperasjon i kjøkkenhagen i går. Alle kassene som var fylt med halm og hestemøkk fikk et lag gresstorv opp ned over seg. Ja, noen fikk flere lag. Det spøker for årets avling, men neste års blir nok super. Jeg hadde håpet at gjæringen skulle ha kommet skikkelig i gang siden påske, men neida. Det var heller lunken stemning i kassene.
Jeg brukte greipet til å bende og lufte litt, før jeg vannet og la på den nevnte gresstorven. Grunnen var at jeg trengte å bli kvitt den. Jeg har nemlig begynt å grave opp bakken i pergolaen. Den er så skrå, og jeg vil ha den rett... Dessuten har jeg lyst til å ha noe annet enn plen der.

Her skal bakken senkes og rettes ut. Det vil nok ta sommeren, tenker jeg...

I kjøkkenhagekassene dekket jeg gresstorven med våte aviser. Jeg tenker at jeg legger et lag kompost og/eller kjøpejord oppå til å plante i. En av kassene består nesten utelukkende av gresstorv. Jeg har bare sneket inn et lag hestemøkk underveis. Her tenker jeg at poteter sikkert kan gå greit allerede i år. Poteter kan man jo strengt tatt dyrke rett på plenen om man bare dekker dem med noe. Salat og andre grønnsaker med grunt rotsystem, går det sikkert bra med. Resten blir nok litt eksperimentering.

Her er alle seks kassene ferdig og hekken plantet til venstre ved inngangen.

Det er tross alt bare april... Mye kan skje i kassene enda. Jo mer innholdet synker sammen, jo mer jord kan jeg legge oppå til å plante i. Den største ulempen med gresstoven er all småsteinen som følger med. Jeg skulle gjerne hatt steinfri jord.
I og med at jeg ikke har noe jordsold, så nøyde jeg meg med å plukke ut de største, og overse resten. Det blir ikke perfekt gulrotjord, men sikkert bra nok likevel.

Jeg har forøvrig lagt de siste seks kassene slik at gangen mellom dem danner en lang akse som fortsetter mellom den gamle kjøkkenhagen og urtehagen. Dette tror jeg skal binde alt sammen. Akkurat nå er ikke kassene videre diskrete. Etterhvert når de fylles av grønt og treverket gråner, vil det nok bli finere.

Litt rotete enda, men aksen er der. Her sett fra begge kanter.Åpningen til kjøkkenhagen blir rett utenfor inngangspartiet. Jeg skal sette opp en rosebue i armeringsjern som portal. Buen er maken til den jeg har i urtehagen, og er praktisk talt usynlig når den ikke er kledd inn av planter.
I dag kjøpte jeg hekkplanter av Alperips og satte langs med inngangen. Det tok sin tid å få gjort steingrunnen plantevennlig. Selv skyggen min svettet i solsteken...

Men hekken kom på plass - rosebuen får jeg heller ta senere.
Fordelene med hekk her er nok ganske få i forhold til ulempene...

Jeg kan ikke lenger måke snøen ut i hagen - dumt!

Jeg må klippe og klippe så ikke inngangspartiet mitt blir enda smalere -overkommelig..?

Det blir fort trangt mellom hekken og kassene - jeg klarer vel å klemme meg inn...

Fordelen er at jeg får avgrenset kjøkkenhagen som et eget rom. Det vil se ryddigere ut og 'kamuflere' kassene litt.  Alperips tåler (trenger) å klippes mye, så jeg håper jeg skal klare å holde hekken forholdsvis smal.


Den største utfordringen i kjøkkenhagen nå er septiktanken som ligger midt under...
De brune krukkene i bakgrunnen står oppå kumlokket.
Jeg har tenkt til å snekre meg en slags kasse som jeg kan kamuflere lokket med. Kanskje med en større krukke oppå?
Og så får jeg håpe at septiktømmerne er greie og drar slangen inn gjennom rosebuen, løfter vekk kassen og søler minst mulig. Skrekken er at de hiver slangen over gjerdet og tauer den rett over kassene... Heldigvis har jeg tømming kun annethvert år ... tror jeg...15 kommentarer:

 1. Jeg elsker også foråret, som du har helt ret i er den bedste årstid, selvom det også er den mest travle. Sikke en masse projekter, du har gang i!

  SvarSlett
 2. Dette ser veldig spennende ut. Fantastiske prosjekter du har på gang. Hyggelig å høre og se hvordan du koser deg med arbeidet. Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 3. Det är inga småprojekt du har påbörjat. Men så fint det kommer att bli!
  Jag har gjort precis som du på flera ställen. Alltså vänt grästuvor upp och ner, lagt tidningar över och sen jord/gödsel. På nåt år blir det toppenbra jord!

  Lycka till med allt. Ska bli spännande att se fortsättningen.
  Tamara

  SvarSlett
 4. Hagen din ser så spennende ut=) Skulle gjerne ruslet rundt i den. Kjøkkenhagen din blir kjempefin! Vi jobber som bare det for å få vår ferdig vi også, men det er litt igjen enda. Nyt det fine været=) Her regner det igjen i dag, og plutselig ble det normalt vårvær… brrr! Blir vant til fine temperaturer litt for fort. Vibeke=)

  SvarSlett
 5. Så stor og flott hage du har!
  Kjempeflott kjøkken hage..og pergolaen er et syn:)
  Ønsker deg fine dager:)

  SvarSlett
 6. Håper innholdet i kassene synker nok, slik at du får plantet alt du har lyst til :-)

  SvarSlett
 7. Oi, dette blir spennende å følge med på :) Godt å se at du er i gang, og skyggebildet var artig :) Fikk jo nærmest lyst til å planlegge innhold under pergolaen, så mye spennende du kan ha der, det blir jo go plass til å rusle med kaffekruset uansett. Kos deg med prosjektene, og fortell hvordan det går.

  SvarSlett
 8. Gosh så flotte karmer!
  Og FOR en flott julerose. Jeg trodde først det var en rutelilje. Måtte finne frem brillene ;)
  Du har virkelig jobbet som en helt med disse karmene altså!

  SvarSlett
 9. Du å du for en lekker kjøkkenhage dette kommer til å bli. Jeg gleder meg til neste innlegg allerede :)

  SvarSlett
 10. Ja, se der var våren kommet til Fagertunhagen! Vips!! Storslagent kjøkkenhageprosjekt du har på gang. Jeg er imponert over driftigheten din. Du får gjort så mye og på sånne kreative måter. Jeg fikk ikke tatt med med meg planter til deg denne gangen. Kommer til Oslo igjen ca 10. mai og da skal jeg sende pakke til deg. Jeg er her fra 8-10. mai hvis du tenker å sende noe til meg. Da henter jeg post:) Ha fine vårdager!

  SvarSlett
 11. Hei Gerd Ellen :) Så spennende kjøkkenhage prosjekt du har på gang! Gleder meg til å følge fremdriften her! En dag skal jeg ha kjøkkenhage,,,når de store rammene for hagen er på plass! Får massevis av ideer og inspirasjon her :) Ha det fint så lenge! Tone :)

  SvarSlett
 12. Du har så informative bloggposter, Gerd Ellen. Snapper opp tips både om dette og hint. Akkurat nå er det plantekassene dine jeg har fokus på.
  Og du, imponert over pergolagangen din. Ja, pågangsmotet ditt generelt. Slik du gyver på med rå kvinnekraft. Alene.
  Fortsatt lykke til. You go girl! Og god 1. mai!

  SvarSlett
 13. Så spennende prosjekt, og tusen takk for Maigull oppklaringen - datteren er veldig fornøyd med å ha funnet en plante med et så fint navn.
  Hilde

  SvarSlett
 14. Bøyer meg i støvet over gjennomføringsevne og ambisjonsnivå. Dette blir bare helt knall ! Pergolaen er så fin. Jeg følger også plantekassene med interesse ... :)

  SvarSlett
 15. Du har virkelig en fantastisk energi, og får virkelig gjort en kjempejobb i den store hagen din! Pergolaen er kjempeflott og imponerende. Blir spennende å følge med videre, og se på nye blomstringsbilder i sommer. Gleder meg til det. :)

  SvarSlett