mandag 31. mars 2014

Små fargeglimt av VÅR!
Endelig har våren lagt seg tilrette i startgropen hos meg også. Selv om snøen ligger askegrå og sørpevåt, så vokser de bare flekkene time for time. Denne helgen har gjort underverker for min våroptimisme og oppdagelsestrang. Endelig er det farger å se!
Det er ikke så det slår i mot meg enda, men når jeg leter så finner jeg. Som små kostbare edelstener stikker de opp mellom kvist og kvast. De første blomstene.


Det blomstrer i blått bak uthuset og ved garasjen. Blåveis (Hepatica nobilis) liker seg i kalkrik moldjord. Mitt framtidige woodland... Enn så lenge er dette et naturområde av hagen som klarer seg helt selv. Blåveis om våren, markblomster i juni og kaos etterpå.
Jeg har alltid hørt at blåveis er fredet. Det er den faktisk ikke. Den er kun fredet om den vokser i et område som er fredet.
Det er ikke ulovlig å grave opp en tue heller, men det er greit å vite at den vil trives på sitt nye voksested først. Får den sur sandjord eller torv vil den slite og kanskje gi helt opp.
Blåveis sprer seg ikke med rotutløpere slik som hvitveis. Den er avhengig av å spre frøene sine. Derfor er blåveis mer sårbar om vi graver opp mange tuer fra samme område i naturen.

Blåveis er avhengig av nyttedyrene ute i naturen for å spre seg. Først må den pollineres. Det tar biene seg av. Se på det øverste bildet i midten over. Ser du bien som sitter på blomsten? Jeg er så glad for å ha sett bier allerede!
Når blomstene visner, svulmer det opp små frukter som de modne frøene sitter på. Stilkene bøyer seg så fruktene senkes mot bakken og da er det fest for maurene. De frakter fruktene med seg for å spise dem, og samtidig hjelper de til med frøspredningen. Genialt ikke sant?


Helt inntil husveggen blomstrer det i gult. Det er ikke mye. En eneste vinterblomst foreløpig og noen krokus. De fleste ville sikkert ikke oppdaget dem engang. (Da tenker jeg selvfølgelig ikke på dere hagebloggere..)

Den lysende varme gulfargen er så full av sol og energi at den kan fylle hele meg når jeg bøyer meg ned for å ta dem i nærmere øyesyn.


Senere kommer det til å dukke opp flere, men akkurat nå er dette prinsessene i hagen. De får full oppmerksomhet og de nyter det, tror jeg.

Utenfor hagen vokser det tysbast og hestehov. Egentlig vokser begge deler inne i hagen også, men de har fortsatt snødekke her..
Tysbasten holder til på naturområdet mitt. Jeg skulle ønske den kunne blitt litt kraftigere, men pleie får den nok ikke på noen år enda. Akkurat som heggen er den vidunderlig når den blomstrer med sin fantastiske duft, og så blir den glemt resten av året.
Huff for en skjebne..Forrige helg var jeg på besøk hos eldstejenta som går på Seljord folkehøgskule. De inviterte til et flott musikalshow i kulturhuset. Dette falt sammen med 20 årsdagen hennes, så det ble litt av en feiring på dagen. Dagen etter fikk vi tid til en liten gåtur i området. Heldigvis hadde jeg kamera i lommen. Våren hadde kommet lenger i Seljord enn hos meg på Toten og det var en fryd å kikke inn i hagene vi passerte.Snøklokker og klosterklokker i mengder. For et syn! Jeg strever og strever for å få en og annen til å klare en forsinket blomstring hjemme, men her så de ut til å være i sitt rette element.Det er så deilig å kjenne at våren har tatt sine første famlende skritt over landskapet for i år. Nå blir det bare bedre og bedre framover. Jeg gleder meg så til alle fargene som skal komme!
I hele vinter har fargeskalaen vært strammet til så hardt at det nesten har vært som å bo i en svart-hvit-verden. Bare småfuglene og en klar himmel har livet opp. De mest fargerike av fuglene har vært dompapene. Gjør de som i fjor så blir de nok her gjennom sommeren også. Jeg må bare sørge for påfyll av solsikkefrø så er de så fornøyde :)Her i ettermiddagssolen ser herr dompap nesten orange ut der han sitter i hekken og erter kattene. Og den hvite bakgrunnen... ja den er der fortsatt.


Ønsker alle en flott og vårlig uke :)

20 kommentarer:

 1. Hei Gerd Ellen :) Så godt at det våres på dine kanter også! Det er fantastisk når våren våkner til liv etter vinterdvalen. Jeg har lyst å skaffe meg blåveis i hagen men kan lite om vekstforhold og hvordan få denne skjønnheten til å trives. Så dette var veldig nyttig lesning for meg :) Flott og informativt! Gratulerer med datterens overståtte 20 års dag! Min sønn fyller 20 år i april :) Håper våren fortsetter det gode taket på snøsmeltingen hos deg! En fin ny uke ønskes fra Tone

  SvarSlett
 2. Hei. Nydelige bilder !! Blåveisen er utrolig vakker og har faktisk kommet lenger hos deg enn her i Sponvika, ved Halden.!! Vi har kun en , en vakker fylt som nok begynner å springe ut i dag. Så da blir det en kaffekopp på en stein for å nyte den i dagene framover. Fortsett å nyte våren.
  Eirin

  SvarSlett
 3. Så glad for at det våres hos deg. Alltid kjekk lesning her og bildene så fint satt sammen. Blåveis har vi ikke her i Stavanger, iallefall ser jeg den ikke i noen hager. Morsomt å lese om denne litt 'eksotiske', vakre blomsten. Oransje dompapper! Fabelaktig! :-)) Nå bryter solen gjennom tåka her og jeg vil ut i hagen og titte litt ekstra etter hva nytt som spirer der..du inspirerer vet du..
  Klem. Eli.

  SvarSlett
 4. Nydelige vårtegn hos deg! Blåveisen er så fin! Dessverre vokser den ikke naturlig her på Vestlandet.
  Ha en fin ny våruke!

  SvarSlett
 5. Mange vårtegn å glede seg over! Håper resten av snøen smelter fort :-)) God ny uke!

  SvarSlett
 6. Flotte vårtegn hos deg! Endelig ble det vår hos deg også :-)

  SvarSlett
 7. Så nydelige vårbilder! Håper du blir kvitt resten av snöen snart også.
  Klem!

  SvarSlett
 8. Se der var våren kommet til deg! Blåveisen er en nydelig budbringer. Kjekt med all kunnskapen du deler om den også. Stadig noe nytt og nyttig fra deg. Den hvite blåveisen du fant i grøftekanten og sendte meg i fjor, stortrives. Den står og smiler i steinbedet mitt meg mange blomster. Takk så mye:)

  SvarSlett
 9. Så nydelige bilder! Spennende å høre om blåveisen :-)

  SvarSlett
 10. Herlige bilder :) Til å bli glad av og tusen takk for blåveisleksjon :) Har ikke blåveis i hagen,men det tror jeg at jeg må ha nå. Nyt vårdagene.

  SvarSlett
 11. O så många vackra vårblommor du bjuder på.
  Elisabeth

  SvarSlett
 12. Så flott innlegg med skikkelig følelse for våren :) Takk for artige detaljer om blåveisens ve og vel. Jeg trodde også at den var fredet overalt. Nå vokser den uansett ikke naturlig i feriehagetraktene, så jeg kommer neppe til å gjøre noe kupp i så måte. Men klosterklokke vil jeg ha - før eller siden! :)

  SvarSlett
 13. Nice post ;)

  http://closertotheedgeblog.blogspot.com/

  SvarSlett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 15. Så fine bilder!
  Nå fikk jeg veldig lyst på blåveis i hagen. (Så du de små, fylte på Garden Living? Det var blåveis, var det ikke?)
  Veldig bra med masse informasjon om de søte, små.
  Jeg har bier i hagen også, det er nemlig fullt av hestehov på tomten. Nå er de jo nydelige og en glede, men det blir verre til sommeren når bladene kommer...
  Klem fra Agathe

  SvarSlett
 16. Ehem, jeg sitter på lånt PC, og kommenterte nettopp som Nora - det var ikke meningen!
  Derfor slettet jeg innlegget. Unnskyld, Nora!
  Hilsen Agathe

  SvarSlett
 17. Jeg kan ikke tenke meg noe finere en disse første vårblomstene, så fine bilder Gerd de fortjener å bli vist frem.

  God søndag fra Marit.

  SvarSlett
 18. Ja,nå er våren kommet til deg:)..masse flotte blomster i flor og i emning:)
  Blåveisen var spesielt flott:)
  Fin ny uke:))

  SvarSlett
 19. Så deilig med blåveisvår hos deg på Toten! Gøy å lese om vårblomstene dine. De var lekre:)

  SvarSlett
 20. Ojojoj, vilka fina vårbilder från dig! Nä nu måste jag ut och rensa i rabatterna! Ha en härlig vårhelg! :) Mia

  SvarSlett