lørdag 15. mars 2014

Det vil spire og gro.Hager er potensielle overflødighetshorn. De gir mer enn gjerne mye tilbake for den innsatsen man legger ned. Men det er viktig å huske at man må gi for å få. Og så må man se etter hva man får, for det er ikke nødvendigvis det man venter. Naturen er slik at den legger tilrette for reproduksjon. Bar jord vil spire, spirer vil vokste, knopper vil blomstre, bier vil pollinere, frukter og frø vil bli spist eller spredd på annen måte.


Spiller vi på lag, og planter soltilbedere i solen og skyggetålende i skyggen, så blir vi helst rikelig belønnet. Det samme skjer med alt vi gjør som faller i god jord (bokstavelig talt). 
Og bommer vi med det vi planter, så sender gjerne naturen opp noe annet fra bakken i stedet. Det mangler ikke på oppfinnsomhet der. Kanskje rynker noen på nesen og tenker ugress, men hva så? Det er naturens generøsitet. Vi kan fjerne ugresset og plante noe annet i stedet. Det er ikke så farlig for naturen hva som vokser hvor, bare det er noe som vokser. 


Planter eller sår vi blomster som frør seg selv, vil det alltid skje noe nytt i hagen. Plantene vil bevege seg rundt fra år til år og skape spenning og overraskelser. Og jo mer man planter jo mer vokser det. Det vokser mer enn vi planter faktisk. Stauder breier seg. Utløpere stikker avgårde og frø seiler i vinden, fraktes av maur eller får skyss i pelsen på et forbipasserende dyr. Jo flere sommerblomster man plukker jo flere nye springer ut. For plantene vil ikke gi seg før de går i frø...
Har man en kjøkkenhage merker man virkelig hvor mye man får. Et bittelite frø kan fylle en tallerken, kanskje flere ganger til og med. Det er nesten magisk. Tenk hvis du sådde alle frøene i én tomat... Hvor mange tomater kunne du høste da? Eller en hasselnøtt? Nøtter fra et helt tre i år etter år. Og selve treet ville bli større og bære flere nøtter... 
Jo, alle hager er generøse om de får lov. Vi er heldige tilretteleggere som kan nyte resultatet. Hvis vi klarer å fokusere på det som til enhver tid er bra i stedet for å se på alt det andre, er vi generøse tilbake. For vi klarer aldri å temme naturen helt - heldigvis. Kanskje blir vi rett og slett mer overbærende og gavmilde selv av det å hage. (Hage er i ferd med å bli et verb også) 
Det er så mange positive, blide hagebloggere på nettet som gjerne sender frø og planter til hagevenner, hjelper med å svare på spørsmål og deler sine erfaringer med andre.

Her om dagen fikk jeg en konvolutt i posten fra Danmark. I konvolutten lå det et veldig hyggelig kort og frø av Oljeplante (Ricin). På kortet sto det at avsenderen hadde lest på bloggen min at ricin-spirene feilet (råtnet). Selv hadde hun noen frø i overskudd og de sendte hun altså til meg som en overraskelse. Tenk så hyggelig gjort! Jeg gikk og smilte hele dagen. Nå går jeg og titter på jorden hver dag og venter på at den skal løfte på seg. Generøsitet er tema på Blommig Fredag.   Klikk gjerne på linken for å se flere bidrag.
19 kommentarer:

 1. Oftast är trädgårdsfolket väldigt generösa:) Och som du skriver om fröna, ja det kan bli många många plantor. Tack för fina bilder!
  Ha en bra dag!

  SvarSlett
 2. Jag kan bara hålla med. Trädgård är otroligt generöst - alla växter och blommor. Men också alla trevliga och generösa människor.
  I år anlägger jag en liten köksträdgård. Jag hoppas att den blir generös mot mig och familjen. :-)
  Må så gott!

  SvarSlett
 3. Instämmer! Såväl växterna som trädgårdsfolket är generösa. Och visst är det magi att det från ett litet frö kan bli...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvarSlett
 4. Kære Gerd
  Pragtfuld artikel- man bliver jo helt glad af at få pointeret, hvor gavmild og fantastisk naturen er.
  Dejlige frodige sommerbilleder- hvor er hun skøn den lille pige i al det grønne.

  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 5. Ja, naturen er generøs og gavmild mot oss! Det er en vidunderlig hobby, og vi er så heldige. Håper vi får en fin sommer i år også. Herlige bilder!

  God helg!

  SvarSlett
 6. Her var så mange herlige bilder av flotte blomster. Man får lyst ut å jobbe med det samme, men nå snør det her :-) Det nydelige barnet varmer et mormorhjerte :-) Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 7. Hei, så flott innlegg! :) Tror det er viktig å se hagen som noe i utvikling og bevegelse, ja. Det ror jeg at vi hageglade er takknemlige for, men det er kanskje en utfordring for den som er middels hageinteressert og heller vil at virkeligheten skal stemme 100% med arbeidstegningen, og at jobben skal være gjort en gang for alle. Sånn funker det jo ikke, og takk for det :)

  "Og så må man se etter hva man får, for det er ikke nødvendigvis det man venter." Enig, så enig! Og noen ganger er jeg heldig og får til og med mer enn jeg venter, det gir en ekstra stor hageglede-boost :) God helg!

  SvarSlett
 8. Vad härligt med så mycket generösa växter hos dig
  Ha en fin helg
  kram Meta

  SvarSlett
 9. Så rikt og generøst et innlegg! Du fikk mine følelser og ærbødighet for min generøse hage til å vokse seg enda større! Takk skal du ha:)

  SvarSlett
 10. Hejsa Gerd!
  Fantastisk skøn og frodig og rørende artikel! Må bevæge mig mere rundt på din blog!
  Sidste år begyndte jeg på min have, og jeg forundredes over hvor villig naturen er, begyndte at dele stauder og de gav og gav, så meget at det var svært at forstå, nye planter kom til syne, ny fine vildarter.....
  Hilsner fra Anette

  SvarSlett
 11. Herlig innlegg Gerd Ellen! Jeg sitter her og smiler :) Takk :)

  Ønsker deg en riktig fin kveld og god uke! Hilsen fra Tone

  SvarSlett
 12. Fina tankar och fina bilder. Bilden på barnet är helt fantastiskt!

  Ja. Tänk vad mycket vackert det kan bli av ett endaste litet frö. Det är magiskt. Kom att tänka på att det är som med mördarsniglarna. En enda mördarsnigel kan bli fyrahundra på en säsong. Det är också generöst. Not!!

  Ha en fin kväll!
  Tamara

  SvarSlett
 13. Så sant, så sant. Flott innlegg du har skrevet!
  Det er herlig å ha hage. Ha en fin fin uke.

  :)

  SvarSlett
 14. Så sant som det er sagt :) Og eg elskar det :)

  SvarSlett
 15. Kjempeflott hageinnlegg!!!
  Virkelig sant:)
  Flotte bilder du viser,du har en nydelig hage,med mange flotte planter:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 16. Nydelige bilder, og bra poeng i teksten! Naturen er spennende å følge med på.

  SvarSlett
 17. Fint at du deler så mange gode hagetanker. Vi som hager får utrolig mange eksempler på hvordan naturen lever og utvikler seg! En fantastisk gave, spør du meg. Heldige deg som fikk frø i posten! Hilsen fra Anne-Kristin i Bergen

  SvarSlett