mandag 25. november 2013

En novembersøndag

Det er snart den mørkeste tiden av året. Snøen lar vente på seg, og kulden biter sånn passe. Dagslyset er verdifullt og stadig svinnende. En søndag med sol og fint vær er som en gnistrende gave. Lyset kan ikke sløses bort nå. Allerede ved tre-tiden begynner det å trekke seg tilbake.
I går var en slik solfylt dag. En herlig dag!


Jeg sov til det ble lyst (deilig helgeluksus!) og dro på meg en jakke, før jeg tasset ut på balkongen for å mate morgenfuglene. Hagen var krisp, kald og rimet. Ikke mye stas i bedene nå. Litt struktur på venstre side og mye rot til høyre. Ingen stauder er klippet ned. De får stå til våren. (Eller rettere sagt legge seg utover..) Jeg kan trygt benytte vinteren til å planlegge. Det er stort potensiale for forbedringer. Utfordringen er vel helst at jeg rekker å planlegge mer i løpet av den lange vinteren, enn jeg rekker å utføre i løpet av sommeren.  Slik er det hvert år, og jeg synes det er helt greit. Hagen må få vokse fram i det tempoet som passer gartneren og gartnerens omgivelser. Det skal være kos, positivt slitsomt og givende i hagen. Og for all del... Den må ikke bli ferdig for tidlig! Her er det veien som er målet, i allefall for meg. 
Utenfor stuevinduene snurret småfuglene rundt og rundt med nebbene fulle av solsikkefrø og feite meiseboller. Dompap, Spettmeis, Kjøttmeis og Blåmeis. Selv den flotte Flaggspetten klarte å klore seg fast i en meisebolle og ble med på karusellen.


Jeg måtte ut å gå en tur for riktig og nyte søndagen.
Med alle ukedagene på jobb mens dagslyset kommer og går, blir en slik gnistrende dag et lite eventyr.
Åkerstubben var ikledd sine fineste iskrystaller og trærne kastet blå skygger over jordene. Det knaste under føttene og Dompapen fløytet i trekronene.

Jeg gikk en runde så jeg kom til demningen litt lenger opp langs elven. Det er en mindre demning enn den som er like utenfor naboens hage hjemme.
Solen gikk ned bak åsen mens jeg sto her. Det lille røde huset og grantrærne glimtet til før tussmørket begynte å senke seg. Solen var visst allerede ferdig med runden sin for denne gang...

De hvitrimede hjulene så kalde ut og kulden ség på nedover elven. Isen begynte å legge seg som snerk langs kantene.

Jeg undret meg på hva som hadde skjedd om jeg hadde snurret på hjulene.
Kanskje ingenting, fordi jeg ikke hadde klart å rikke dem..? Eller..?

Det var uansett på tide å komme seg hjem. Det blir fort mørkt i skogen når solen går ned.
Så jeg fulgte revetråkket oppover jordet, og trasket hjemover. Rød i kinnene og varm i hjertet.
Mandag i dag, fredag i morgen - og snart er det helg igjen!   Nesten :)
13 kommentarer:

 1. Åh, så flott du har det runt dig, vilken natur och så många fina fåglar. Jag brukar stå och titta på dom här när solen går upp och dom kommer och är hungriga, så söta. Det är så vackert med rimfrost! Och där vi bodde tidigare tog berget bort solen från november och så kom den fram i februari, men nu har vi solen. Om det är soligt förstås!
  Agneta kram

  SvarSlett
 2. Så nydelige bilder du har tatt! Det er vakkert med frostrimet hage, ja. November har sine gode sider den også, selv om jeg noen ganger sliter med å finne de :-)
  Flotte fuglebilder også!

  SvarSlett
 3. Hei! Vakre novemberbilder du har tatt. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 4. For et vakker og fin novemberhelg du har hatt! Deilig å kjenne frosten smånapper litt i ansiktet og knakingen under skoene. Jeg liker vinteren jeg:)

  SvarSlett
 5. Hei! Stemningsfulle bilder! November er vakker når rimet ligger tykt på bakken :)

  SvarSlett
 6. Hei Gerd!

  Ina Myrstad fra Nordisk Film TV her. Jeg skulle gjerne ha snakket med deg angående et nytt hageprogram som vi skal lage i samarbeid med TV 2 til våren. Kan du kontakte meg på ina.myrstad@nordiskfilmtv.com så snart du kan? Mvh Ina Myrstad

  SvarSlett
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Tak for de dejlige billeder.
  Jeg har nydt dem alle.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlett
 8. Å så masse flotte bilde, både frå hagen og turen du gjekk :)
  Heilt samd med deg i at vegen er målet når det gjeld hagearbeid :)

  SvarSlett
 9. Fantastiske bilder både fra turen din og fra de koselige fuglematstasjonene. Herlig å kunne ha det sånn :-)

  SvarSlett
 10. Kjære vene..dette er jo som i et eventyr! Men jeg er veldig glad for at du ikke tok i det rattet med bare hender...det kunne være du hadde frosset fast!
  Jeg har nesten ikke ord for hvor vakkert du beskriver naturen rundt deg da jeg selv har vokst opp i lignende omgivelser. Bildene er så klare og du har jammen vert på rett sted til rett tid.

  SvarSlett
 11. Hi Du...!

  Du wohnst in einer wundrbaren Landschaft....die frostigen Bilder gefallen mir sehr gut, obwohl ich die Sonne und die Wärme über alles liebe...toller Blog

  Lieben Gruß Erwin

  SvarSlett