lørdag 1. november 2014

For et halvt år siden

Verden sett fra froskeperspektiv. En julerose blomstrer foran kvisthulen.

I dag er det siste dagen i oktober. Det snør vått og er mørkt. Jeg var ute og kuttet noen frosne grønnkålblader til middag. De hadde snødd ned og sto der som hvite hauger i det svinnende lyset.
Fargene blir borte nå. Hagen er vissen og snart er den vekk. Bare omrisset blir værende over vinteren.

For ganske nøyaktig et halvt år siden var vi i andre enden av skalaen. Da var hagen i ferd med å våkne igjen. Den var naken og bar, men med små glimt av blomster og løkjuveler her og der. En tid full av pågangsmot, forventninger og glede.


Her hvor jeg hager kommer gjerne høsten tidlig og våren sent. Som regel har vi en skikkelig vinter også. Når jeg ser tilbake på bildene fra overgangen april/mai, ser det veldig goldt ut. Men jeg vet at det ikke føltes slik da. Jeg hadde tatt vårens detaljbriller på og zoomet inn alle nye spirer som dukket opp fortløpende. -I knestående, ja nesten liggende posisjon, med kamera klart og nesen full av jordens dufter.


Ikke mye farger og spenning her, bare en stor dose vårglede :)
Våriris
Våren er full av muligheter. Hele hagesesongen ligger klar som et blankt ark. Jeg kan tegne hva jeg vil. Pusse ut og prøve så mange ganger jeg måtte ønske. 
Det kjennes som om alt er mulig! Kun været eller en kink i ryggen kan ødelegge. 
Været må jeg ta som det kommer, men ryggen kan jeg passe selv. 
Slik er det! Derfor er jeg også alltid så møkkete. Jeg setter meg nemlig helt ned heller enn å stå med bøyd rygg. 

Og når jeg sitter der nede på bakken har jeg orkesterplass til vårens oppvåkning. Maurenes frenetiske arbeidstempo, fluenes surring og humlenes dype summing smelter sammen med rasling i tørt brask og fuglekvitter. Det er en sang for sjelen. Man må bare åpne ørene og ta i mot. Samtidig strømmer duftene fram, og fargerike små blomster trekker oppmerksomheten til seg. Man kan bare la seg forføre...
Siden hagen min våknet for et halvt år siden har jeg hatt tidenes sommer.
Det har vært så fint vær at selv hageaktivitetene ble skrudd ned på et minimum etterhvert.
Det ble virkelig en sommer i nytelsens tegn. Sol, badetemperaturer, måltider ute og glade mennesker. Duft av blomster og naboens grillmat, lyd av gressklippere, barnelatter og rautende kuer. Alt var med på å veve sammen en fløyelsmyk sommer i en levende hage.

Blomstene blomstret i et forrykende tempo. En stund lurte jeg på om det kom til å være igjen noen blomster til sensommeren og høsten...
Det ble det!
Frodig og bugnende. Min egen kilde til lykke og energipåfyll.
Jeg unner alle mennesker en hageflekk.

 Det ble lite blogging i sommer. Livet måtte nytes offline. Nå som høsten og vinteren krever førsteretten på det neste halve året, kan jeg krype opp i sofaen med pc'en og nyte hagen på blogg og i bilder.
Det er tid for å la årets sesong synke inn, nullstille seg og etterhvert planlegge neste.
Jeg gleder meg allerede :)

Lungeurt med vakre blader og tidlig blomstring


"För sex månader sen", var tema hos Blommig Fredag. Vil du lese flere innlegg på temaet så klikk her.

God helg :)

13 kommentarer:

 1. Din trädgård ser spännande ut med de vanliga glasögonen också. Skönt att ha överraskningar och guld i rabatterna att vänta på när man sitter uppkrupen i soffhörnet.
  Din röda och till på köpet varigerade lungört ursnygg. Varför har inte jag nån?

  Önskar dig fin helg
  Anette

  SvarSlett
 2. Fin trädgård du har, ska bli kul att kika in mera.
  Sen vår och tidig höst här, men i år komm våren tidigt, sen stannade den av med lite kyla och sen kom den igång några veckor tidigare än vanligt ändå.
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvarSlett
 3. Et herlig tilbakeblikk til en flott årstid :-) Nydelige bilder av blomster.

  SvarSlett
 4. Din beskrivelse av våres entusiasme for alt som begynner å titte frem, høres kjent ut:) Det er litt "kjedelig" å bo her hvor våren kommer litt sent, og "alle andre" har hagen full av vårblomster. Men entusiasmen og forventningene er absolutt ikke mindre:)

  SvarSlett
 5. Fine og levende ord om begeistring for våren. De smittet:) Selv om våren kommer noe senere hos deg, så kom den godt. Et fantastisk halvår å se tilbake på og ikke minst fint å ta det med seg inn i vinterdvalen. Tenk, det kommer atter en vår!
  Ha det godt.

  SvarSlett
 6. Snart er vi der igjen :-)) God helg!

  SvarSlett
 7. Härligt! Våren är den bästa tiden.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvarSlett
 8. Tenk så fort det skifter fra vår, og plutselig er det vinter=) Det er bare å nyte hver eneste hagedag=) Fin søndag til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 9. Ja, det er sant, høsten og våren har mange likheter :-) Kjenner igjen spenningen ved å se etter de små grønne spirene.

  SvarSlett
 10. Akkurat nå nyter jeg bare at det er høst og at våren er langt fram i tid.
  Men .... inspirerende å se bilder få vårhagen:)
  Du skriver bra !
  Eirin

  SvarSlett
 11. Hei! Så koselig igjen å besøke bloggen din og som alltid skriver og deler du bilder på en så fin og inspirerende måte. Var selv svært offline i den unike sommer og høst jeg har hatt. Lite blogging men bildedeling på instagram ble det en del av. Ja mye har vi vel å dele fra det siste halve år i hagene, mange bilder venter iallefall på å komme på blogg, det er sikkert :-) Takk for titten!
  Vennlig hilsen Eli på trivelitravel-bloggen.

  SvarSlett
 12. Hei! Du skriver så godt at jeg nesten, men bare nesten, glemmer å se på bildene dine. Det som er spennende nå, er å se skjelettet av hagen/naturen. Se hvor mye som trær og busker har vokst.
  Og der starter en ny vår. Anne

  SvarSlett
 13. Så nydelig beskrevet! Du formidler naturgleden på en skjønn måte. Fint å møte en beslektet sjel.:) så fine bilder. Spennende rød lungeurt!!

  SvarSlett