lørdag 15. februar 2014

Sesongens første spirer

Artisjokk 'Violet de Provence', Spansk Flagg (under rødt plantelys) og Klokkeranke
Endelig begynner det å grønnes på Fagertun. Inne. Under benken på badet dukker det opp spirer daglig. Så fort de ser dagens mørke i varmen under benken, og tenker at de bør satse på en blek gulfarge, er det om og gjøre å bære plantebabyene forsiktig ned i kjelleren eller ut på kjøkkenet. Lys, lys, de må ha lys så fort som mulig. Det er minst like viktig som råmelk for pattedyr og oppgulp for fugleunger.Nå er det snart så jeg må sette istand planterommet igjen. Foreløpig er det bare ryddet plass til den spede begynnelsen. De første frøene sådde jeg i januar. Noen fikk en tur i kjøleskapet etter at de hadde kommet i jord, mens andre ble plassert i vinduskarmer eller på baderomsgulvet. Staudefrø ble sådd inne og båret ut etter et døgn eller to. De er trygt plassert i en bærkasse dypt under snøen. Litt fiberduk over skal holde andre frø og fugler unna når snøen smelter. Jeg vil hverken ha ugress eller rot i pottene kan skjønne.

De frøene jeg er mest ivrig på at skal spire har ikke vist noen interesse. Jeg har lokket med kuldeperioder, varme, sluppet dem litt ut i frisk luft (i potte), og nå står de på badegulvet. Det er kjempeverbenaen som er så søvnig. Den vil liksom ikke våkne til liv. Jeg har aldri sådd denne før, men har lest at den skal stå i kjøleskap noen uker før den spirer. Det har jeg forsøkt. Niks... Jeg har også lest at noen sår frøene helt uten om og men, og i hvertfall uten kuldebehandling. Men nei... Jeg har til og med lest at frøene trenger opptil tre kuldeperioder (skiftende temperaturer) så nå får vi se... Om det ikke skjer noe snart så har vel toget gått for i år. Kjempeverbena trenger å komme tidlig i gang for å rekke og blomstre. Og kanskje spesielt her hvor frosten gjerne biter i september allerede.

Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) og Basunblomst (Incarvillae delavayi)


Foreløpig har jeg småspirer av: 

Basilikum (Ocimum basilicum, Hellig-, Kanel-, Anis-, Purples Ruffles- og Vanlig Basilikum),
Anisisop (Agastache Golden Jubilee),
Prydtobakk (Nicotiana alata 'Affinis White')
Nellik (Dianthus 'Grace White' og 'Magenta Fizz')
Kongeskjerm (Ammi majus 'Graceland')
Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum, egne frø)
Klokkeranke (Cobaea scandens)
Praktsalvie (Salvia splendens 'St. Johns fire')
Spansk Flagg (Ipomoea lobata, vindel)
Zinnia (Zinnia elegans 'Art Deco')
Bronsefennikel (Foeniculum vulgare 'Purpureum')
Basunblomst (Incarvillae delavayi, egne frø)
Artisjokk (Cynara scolymus 'Violet de Provence')
Cupflower (Nierembergia, hipp. 'White Robe')
Gullkosmos (Cosmos sulphureus)
Paprika (Capsicum annuum 'World Beater'),
Gresk oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum),
Lakrisfløyelsblomst (Tagetes lucida 'Sweet Mace')

Zinnia elegans 'Art Deco' fra i fjor sommer

Det er mange flere frø på tur selvfølgelig. Begrensningens kunst er vanskelig når tilgangen er stor, frøene små og jobben med såing unnagjort i en fei. Noen frø er så gamle at jeg ikke regner med noe spiring, men det er utrolig hvor mye livskraft det er i gamle frø. Paprikaen jeg sådde gikk ut i 2006, og enda strutter det opp en spire. Er det ikke utrolig?
Det er først når spirene står der tett og skal prikles om, at jeg klarer å la det synke inn hvor mange planter dette egentlig blir. Det skal nok bli trangt under lysrørene i kjelleren utover vårvinteren...
Akkurat nå tar noen pelargonier opp plass der også. De skal imidlertid klippes ned og bli opphav til flere stiklingebarn snart. Så skal de vel få flytte opp en etasje og overlate plassen til småspirene.

Det er så deilig å komme igang med årets planter. Ute laver snøen ned, men inne er håpet lysegrønt. Bokstavelig talt. Det er en fryd å komme ned og se om småplantene hver morgen. På med lyset, en titt på termometeret og litt koseprat mens alle får sin lille morgensjekk og kanskje en skvett vann.
Nå har endelig snøballen begynt å rulle. Sakte til å begynne med, men ettersom våren nærmer seg vil alt gå fortere og fortere. I mai/juni braker det løs og våren eksploderer over i forsommer. Det er da alle plantene skal være klare. Lubne og sterke, ferdig herdet og klare for å strekke på røttene i Fagertunhagen.
Jeg kan nesten ikke vente, men samtidig vet jeg at tiden går fort og det er mye jeg gjerne vil forberede før vi er så langt. Åh, deilige forventninger!26 kommentarer:

 1. Så flink du er! Jeg har også verbena i kjøleskapet som snart skal ut for å lufte seg og kanskje spire. De er ikke av de enkleste, men en må jo bare prøve å få de til. Du har så mange flotte spirer! Det blir nok flott blomstring hos deg i sommer :-)

  Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
 2. Så mange flotte spirer hos deg! Det lover godt for blomstring til sommeren.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 3. For eit supert innlegg.......til å bli Laurdagsglad av :) Du er jammen flink.
  Så frodige og fine spirar/planter du har på gang og så mange. Imponerandes......
  Eg har sådd berre blodbeger utenom staudene då. Her er det vårlig og eg måtte vatne sådden ute igjen i går. Då var det fleire potter det spirer i. Faktisk dei som er sådde berre for nokre dagar sia også.Så eg må passe på visst det blir frost og ta inn dei for eg vil selvfølgelig ikkje at dei frys.
  Takk for eit likandes innlegg og god helg vidare.

  SvarSlett
 4. Kjenner det kribler i magen når en ser det vokser og spirer. Flott liste av småspirer, blir nok en bra sommer :)

  SvarSlett
 5. Wav, en masse lækre spirer du har gang i ! Jeg må vist hellere til at komme igang.
  Ønsker dig held med alle de nye planter.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 6. Jøss så mye du har sådd. Jeg har aldri fått til kjempeverbena, men prøver igjen i år også. Mine har stått ute en uke og nå har jeg satt de i karnappvinduet. Så får vi se..vi har mye å glede oss til, selv om våren virker veldig langt unna akkurat nå. Makan til snøvær. Kos deg inne med spirene. God helg ønskes deg.

  SvarSlett
 7. Så mye du har sådd!
  Det er ikke mye som slår den förste spiringen - da ver man at det närmer seg vår:-)
  Klem

  SvarSlett
 8. Herlig :-) Vi henger litt etter men forhåpentligvis ikke så langt unna. mange frø fra sommerblomster er bestilt, og det forplikter ;-)) God helg!

  SvarSlett
 9. Så flotte spirer og småplanter! - og masse - med plantelys kan en jo dyrke i flere høyder :-) - tenker jeg! Dessuten blir det jo mer og mer naturlig lys å få også heldigvis. Jeg sliter også med kjempeverbena - ingen spirer.

  SvarSlett
 10. Oj så många fina plantor, redan. När jag kommer hem har jag lite bråttom att få ner chili och paprikafrön. Men det ska nog gå :-)
  När det gäller Jätteverbena, prova att lägga en svart plast runt sådderna, de ska ha en köldperiod, men gror i mörker. Ge dem en vecka i mörker, jag håller tummarna.
  Trevlig lördagskväll! /Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tipset. Det skal prøves :)

   Slett
 11. Ja, her har du mange gleder i vente:) Det er utrolig hvor stor glede en liten spire kan gi. Etter å ha lest hva dere gjør, har også mine potter havnet på badet under benken, og det har gitt resultater. Det er like spennende hver gang å se om/hva som spirer siden siste titt. Lykke til med verbenaen

  SvarSlett
 12. Så flink du er! Og så mye spennende du har plantet :-)

  SvarSlett
 13. Vilken växtkraft! Imponerande. I år har jag bara sått lite petunior, men de har kommit upp i alla fall, så får vi se hur det blir när det är färdigt. Zinnian ser ju väldigt läcker ut! /Anette

  SvarSlett
 14. Interessant at læse om og se, hvordan du sår, og hvordan det udvikler sig. De små planter ser ud til at trives fint.

  SvarSlett
 15. Oj, så välorganiserat och fint det gror hos dig! Jag har inte ens kommit igång alls ännu.....nu blev jag så där inspirerad!
  Agneta kram

  SvarSlett
 16. skal si det er fart og spenning hos deg - allerede! Det planterommet kommer til å bli et fantastisk sted om ikke lenge. Og, ja, om det blir altfor fullt, enda mer fantastisk :) Når plantene er så friske og fine er det jo bare å glede seg!

  SvarSlett
 17. Å så härligt det grönskar hos dig! Tänk så många fina plantor du kan sätta ut i trädgården i vår!

  Ha det gott!
  Annika

  SvarSlett
 18. Fantastisk!
  Så langt du er kommet med mange av blomstene dine...nå blir jeg nesten litt stressa her...
  Flotte spirer..og hvilken mengde..imponerende:)

  SvarSlett
 19. Deilig med det lysegrønne som spirer og lover bedre tider! :):) Du er utrolig flink! Dette blir bra!

  SvarSlett
 20. Så flotte frodige spirer du har! Håper du lykkes med kjempeverbenaen også! Jeg skal være på utkikk etter kjempeverbena når sesongen starter i hagensentrene. Dette er en plante jeg har fått øynene opp for etter at jeg entret bloggverdenen.
  En fin uke til deg fra Tone

  SvarSlett
 21. Ojoj. Vilket frösåddsproffs du är! Tänk va. Snart (kanske redan) har den coola katten smält och ersatts av allt fint du sått. Det går onekligen fort med våren när den väl sätter fart.

  Jätteverbena är en favorit här - fast den frösår sig liiiite för mycket. Törnrosas kjortel (Blodbeger) är otroligt fin. Kanske ska jag testa det i år?

  Tamara

  SvarSlett
 22. Oj..godt jeg kom meg inn på dette innlegget..lærerikt som vanlig! Er bare å bøye seg i støvet..du er så utrolig flink..må ha notisblokka klar når jeg titter inn hos deg! Fabelaktig er du. ;-) Hilsen Eli.

  SvarSlett
 23. Så flott innlegg. Ser du sliter med kjempeverbenaene - de er virkelig trege. Jeg prøvde i fjor og de stod og stod i glassverandaen i skiftende temperatur - den er ikke oppvarmet annet enn med sola -plutselig så kom de, men de vokste seint til varmen kom da gikk det fort. Virker som de trives med å ha det litt tørt. De holdt det gående til frosten kom , og nå angrer jeg litt på at jeg ikke prøvde å overvintre et par i potter. Det skal visst være greit å lage stiklinger av dem. Mye morsomt på sålisten din ;)

  SvarSlett
 24. Guri, nå ble jeg veldig stresset. Du er virkelig skikkelig godt igang! Lykke til videre med det enorme og spennende utvalget ditt! :-)

  SvarSlett