fredag 28. februar 2014

En anelse vår i luften

Det smelter om dagen og det smelter om natten. Om det regner eller snør, så er det vått - kliss, klass, vått. Snøen er skitten og morken. Bilene spruter søle fra veien. Solen varmer tvers gjennom skylaget. Det lukter våt snø, søle og nytint gress. Det er vår i luften!


Bare en svak anelse enda, men litt mer dag for dag. På Selja svulmer gåsungene fram og det drypper og sildrer alle steder. Jo, det er definitivt noe i luften...
Ennå er det er for tidlig for hestehov og blåveis her. Vårløkene mine spirer muligens, men da gjør de det under snøen.

Det er faktisk snart mars allerede. Februar er så hensynsfullt kort! Jeg vet at jeg snart skal få se spirer og blomster igjen. Snart snart. Enn så lenge ser jeg med glede på at snøen trekker seg tilbake. Pallegjerdet har dukket fram. Pergolaen virker høyere. Stiene gjennom hagen er snart bare for snø.

Klokkeranke, nellik, blodbeger og artisjokk

Inne har våren kommet for fullt. Bordene i kjelleren blir stadig fullere. Både innkjøpte, gamle oppsparte og egenhøstede frø spirer av alle livsens krefter. De jubler over at en helt ny og ubrukt sesong ligger foran dem. Til og med Kjempeverbenaen som jeg hadde gitt opp nå, stakk tre minismå spirer over jorda i går. Mer enn en måned i frøpotta og diverse turer fra kjøleskap til veranda, til vinduskarm til kjøleskap, til veranda til baderomsgulv, så ut til  å overbevise den om å spire, tross alt... Kanskje det kommer flere også når den først begynner?

Kupert småplante
Klokkerankeplantene strekker ut fangarmene sine.
I ren frustrasjon over at de så ut til å ville fange alt mulig nærliggende knep jeg dem av i går. Jeg vet ikke om det var lurt, men så har jeg aldri sådd klokkeranke før heller. De skal få noe å klatre i snart, men jeg håper de tåler å bli holdt litt i ørene.

Tvilsom oljeplante
Jeg har foreløpig kun vært uheldig med én frøsådd. Det var oljeplante. (Dessverre, for jeg hadde så få frø) De hadde det for fuktig, så spirene råtnet før de kom seg ut av frøskallet. Dvs stilken hadde kommet ut, men ikke hjertebladene. Jeg reddet to stykker og muligens en en tredje. Hvis den tredje klarer å produsere ekte blader uten å ha noen hjerteblader overhodet...Vaskerommet mitt er omgjort til priklerom. Det er klesvask, pottevask, jord og frø i (u)skjønn forening. Det er godt at rommet har en dør som kan lukkes.


Kjellerrommet som jeg bruker som vekstrom, står i fare for å bli for lite. Jeg har nok tenkt noen ganger at jeg kunne sette planter oppå fryseren, men foreløpig har fornuften seiret og videre middager, syltetøy (frysetøy for å være korrekt) og kaker (!) er inntil videre tilgjengelige.
Er vi så heldige at våren kommer tidlig i år, kan jeg sette planter ut i det lille drivhuset på verandaen. Det blir sikkert mye bæring ut og inn, men da utnytter jeg i alle fall plassen.

Til høyre: frø fra rød Meldestokk

Enn så lenge sår jeg i vilden sky. Det er så mye jeg har lyst på og så mange frø i kassen min. Det er nesten som et godteriskap. Jeg stikker hånden inn og plukker til meg uten at jeg tenker over det... Og vips har jeg fylt en potte til... og enda en...
Neste år skal jeg ikke så så mye..


..tenker jeg i år også :)


16 kommentarer:

 1. Det er morro å så, jeg forstår deg så godt!!:) herlig tid på året dette er, å følge med på de små spirene fra dag til dag:) Dine har jo kommet langt! Det er morro.

  SvarSlett
 2. Jeg må jo bare si at jeg syns det er trivelig jeg, hele greia..med såing,venting..gleder,skuffelser,ny erfaring. Jeg liker å si som min far pleide å si,når mor syns far rotet for mye: det er bedre å ha system i rotet enn rot i systemet. Jeg tror du har system i rotet ditt !
  Det ser tilsvarende ut i min kjeller,hi hi...

  SvarSlett
 3. Dejligt at høre, at temperaturen begynder at stige på dine kanter. Der er ikke noget mere livsbekræftende end at så frø om foråret. Olieplanter har jeg ikke sået endnu, men agter at gøre det i marts. Klokkeranke har jeg bestemt ikke at så i år. I går observerede jeg, at der stadigvæk er liv i en klokkeranke, som jeg efterlod i haven. Det bliver spændende, om den også klarer forårsfrosten.

  SvarSlett
 4. Hej Gerd
  Så er foråret også ved at komme til dig. Det er en fornøjelse at læse dine indlæg, da dine tekster
  er så fine og levende.

  Kærlig vårhilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 5. Oj. Du har kommet skikkelig godt i gang - og spirene ser jo ut til å være både sunne og friske også!
  :-) Det blir nok frodig og pent i hagen din i sommer også. Selv har jeg kun sådd noen staudefrø som jeg har satt ut på balkongen foreløpig. Der får de stå noen uker til. Jeg har ikke så mye plass til frøplanter i leiligheten i Oslo.. Derfor leser jeg alltid slike såinnlegg med både beundring og en anelse misunnelse ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
 6. Hei Gerd Ellen :) Det er en herlig følelse å kjenne at våren er i anmarsj. Se at det minker på snøen dag for dag :) Med den grønne og milde vinteren vi har hatt og som ser ut til å fortsette med vind og regn blir det ikke helt det samme. Da er det en god trøst at det våres innendørs i planterom og drivhus. Det er flotte kraftige spirer du har fått frem! Håper oljeplantene dine kommer seg også. Det er en ukjent plante for meg så den er jeg spent på hva er,,,,må google litt nå :) Tanken slo meg når jeg leste om jeg er litt for romslig med vanningen her hos meg. Jeg er redd noen av spirene mine har hatt det for fuktig. Det er første året jeg sår frø og har så mye å lære.
  Ønsker deg en riktig god helg :) Hilsen fra Tone

  SvarSlett
 7. Nå tror jeg den kaldeste tiden er bak oss, fuglene synger og det er deilig å kunne ta på joggesko på tur.
  Så flotte små planter du har laget, det er ikke så lett å forestille seg hvor mye plass disse små frøene tar utover våren jeg går fem på hvert år.

  Men det er stas å se det gror og om ikke så altfor lenge kan vi flytte ut.

  Marit.

  SvarSlett
 8. Hei Gerd

  Det ser godt ud!
  Og ja - vi tror på et tidligt forår, både her og der:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
 9. Høres kjent ut ;) Jeg skulle IKKE ha like mange tomatplanter som i fjor, men når jeg har sådd sju sorter, så blir det jo endel likevel...
  Du skal se jeg blir frista til å så enda mer etter å ha sett dette innlegget ;)

  SvarSlett
 10. Det ser ut til at du får mye å velge i :-) Spennende med frø!

  SvarSlett
 11. Ja jeg tenker det samme hver sommer når jeg har plassert ut alle plantene.
  Men når våren kommer så kjøpes det inn nye frø likevel.
  Og det handles inn nye planter....
  Våren er en herlig tid :-)

  SvarSlett
 12. ja nu är det allt VÅR.. fina bilder :)
  å missa nu inte...

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med :)
  Välkommen
  Håkan

  SvarSlett
 13. Så flotte spurer du har! Mine verbena har også spirt etter stadige turer ut og inn av kjøleskapet. Godt at vi har lykkes :-)

  God helg!

  SvarSlett
 14. Det er et super inspirerende blogindlæg. Jeg må se at komme igang med at så i eftermiddag.
  mange hilsner
  Anna og Vibeke

  SvarSlett
 15. Oj, vad det växer och gror hos dig. Jag får ta och sätta fart med mina odlingar. Det är nu man skulle ha ett växthus med lite lagom värme i!
  Agneta kram

  SvarSlett
 16. Fantastisk hvor det vokser og gror hos deg!
  Og det er ikke lett å stopp med såingen når en først setter igang..kjenner den der:)

  SvarSlett