søndag 8. september 2013

Et nytt hagerom


På østsiden av huset har jeg bare en smal stripe med tomt. Halvparten gjorde jeg om til hage den første sommeren jeg bodde her, mens resten har bare vært kjedelig moseplen. 
Da jeg laget Haugen min i fjor (Se her), ble dette enda mer irriterende. Jeg har måttet dra gressklipperen forbi en liten passasje ved Haugen bare for å komme til denne tørre, smale stripen hvor ingenting skjer. Kjedelig, kjedelig..!

Egentlig hadde jeg sett for meg at jeg skulle gjøre denne gravejobben til neste år. Sommeren i år har stort sett blitt brukt på Pergolaen med tilhørende bed, og delvis også urtehagen. Men med det fine høstværet kom visst gravelysten over meg allikevel, og den siste uken har jeg boret rundt i plenen som en annen muldvarp. 
Da jeg hadde fjernet all gresstorven, oppdaget jeg at tomten hellet litt ned mot husveggen. Merkelig, men det har jeg aldri tenkt over tidligere...
Jeg fikk lyst til å rette opp dette litt og spadde jorden over på én side til jeg hadde to nivåer. Det vil egentlig si: Jeg hakket og bendet opp jord og stein så svetten silte... Her var det ikke mulig å stikke ned spaden noe sted. Stein, grus og beinhard, tørr jord. Grrr...

Som bildet over viser så er det slett ikke plant nå heller, men den høyre delen føles som ett nivå, mens det er betydelig høyere til venstre mot gjerdet.
Foreløpig har jeg ikke rukket å plante ferdig, men her har jeg tenkt meg lave bunndekkere med tre kuler av alperips som eneste høyde. 
Stien på midten kommer til å bli brun. Nå er det litt grønt i den fordi alt er nykuttet. På denne årstiden har som regel kvist, kvast og greiner løv på seg... Dette er en ulempe i forhold til at det blir mer masse i kvistkuttet som lettere omdannes til jord, men slik må det bli når jeg ikke tar meg tid til å vente på våren.

Jeg har plantet litt Sølvarve (Cerastium tomentosum) innerst ved vinduene. Jeg tok plantene hit fra hagen ellers og selv om det ikke er nok enda, så regner med at de klarer å fylle resten av plassen ganske fort. Jeg tenker å flytte både  rød Jonsokkoll (Ajuga reptans 'Atropurpurea') og Flekktvetann (Lamium maculatum) hit også. Begge er fine for vanskelige forhold. 
Her er det sterk morgensol som litt utpå formiddagen går over i tørr skygge. Utfordrende, men forhåpentligvis ikke for disse tøffingene.

Etter å ha gravd ferdig det innerste området på bildet over, så måtte jeg jo lage en overgang til stien rundt Haugen. I og med at jeg ikke ønsket/trengte å flytte på jorden her, så lot jeg gresstorven ligge der stien skulle være. Jeg gravde altså bare frem bedene på hver side av stien. 
Våte aviser ble lagt i tykke lag på gresset, dekket med duk og oppkuttet kvist. Akkurat nå er stien litt høyere enn bedene, men med planter i så vil dette utlignes. Jeg har delvis dekket jorden med gressklipp i påvente av planter. (Men det blir mindre og mindre gressklipp i hagen her nå - pussig...)


 Steinene jeg kantet stien med er en miks av alt jeg klarte å finne rundt omkring i hagen. De største lå halvveis under bakken bak uthuset, og ble bendet opp med spett og henholdsvis veltet rundt i sikksakk over plenen og dratt på en sekketralle (med små, tynne hjul - huff...)
Akkurat nå ser det lettere kaotisk ut, men jeg regner med at plantene spiller på lag med meg etterhvert og lar utløperne sine dekke pent over det meste.
Under Søtmispelen ved hushjørnet, vokser det litt Brudespirea. Den har jeg klippet i tilnærmet kulefasong og kommer til å prøve å holde den slik. Alternativet er mer dramatisk, så det ser vi an.

Jeg gleder meg til dette hagerommet vokser seg til. Det vil bli helt annerledes enn noe jeg har fra før. En helt egen stemning tror jeg. Nå har jeg endelig klart å binde hagen sammen hele veien langs gjerdet. Over ser vi stien som fortsetter bak  Haugen. Betonghellene som ligger der skal vekk, og når det vokser seg til tror jeg det blir riktig bra.Endelig skal den unge Skjørpilen få slippe at gressklipperen dundrer borti stammen. Jeg er veldig glad for hvert eneste tre jeg klarer å innlemme i et blomsterbed framfor plenen.
På Haugen har forresten fuglene pyntet opp med to glade solsikker. Slike bonusplanter må få stå.
Jeg kommer til å gjøre litt mer ut av kantene på stien, men ellers er det bare planting og løklegging som gjenstår nå.
Og det er ikke jobb - det er bare kos :)
14 kommentarer:

 1. Flott arbeid! Dette ble kjempefint:)
  Du har en utrolig innholdsrik og spennende hage, veldig inspirerende.
  Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 2. Jeg blir alltid like imponert over hva du får til! Kjempeflott! Følte det var lenge siden jeg var innom her så nå har jeg kost meg med tidligere innlegg også :)For en flott og spennende hage du har! God søndag!

  SvarSlett
 3. Så utrolig flott det ble! Skal si du har fått gjort mye! Moro med sensommergraving :)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 4. Oi, så utrolig fint det ble! Bare vinn-vinn på alle måter, trivelig å rusle, slippe plenklipp, egen stemning som du skriver, og ja - jeg synes at gjerdet supplerer hagen enda bedre når det ble litt variert innhold på innsiden. Det ser så trivelig ut med de stiene og kantingen av stein, masse inspirasjon for sånne som meg som ennå ikke har laget gangveier i feriehagen, bare bed :)

  Nyt søndagen!

  SvarSlett
 5. Et spændende projekt, du har gang i. Det bliver fint. Det er inspirerende at se dine bedafgrænsninger.

  SvarSlett
 6. Så fint det ble :) Flinkis du... Jeg er litt hagelat.

  SvarSlett
 7. Det ble virkelig fint. Du er utrolig energisk og skapende. Stadig nye prosjekter. Til å bli inspirert av:) Ha en fin uke. Er det ikke deilig med det nydelige sensommerværet vi har?!

  SvarSlett
 8. Gratulerer med en flott jobb! Dette ble kjempefint! Skal bli spennende å se hvordan det ser ut neste år.
  Klem!

  SvarSlett
 9. Så fin hage! Deilig med stier som snirkler seg frem! Tøft med sort gjerde og jeg syns baksiden av uthuset ditt var flott med fin patina...ikke male det!
  Takk for kikken inne hos meg! Ha fine høstdager!

  SvarSlett
 10. Så fin hage! Deilig med stier som snirkler seg frem! Tøft med sort gjerde og jeg syns baksiden av uthuset ditt var flott med fin patina...ikke male det!
  Takk for kikken inne hos meg! Ha fine høstdager!

  SvarSlett
 11. Nydelig sti, og flott hage du har! Den er både pen og spennende. Og stemningsfull. Du er virkelig utrolig flink med spaden, jeg er virkelig imponert!! :)

  SvarSlett
 12. WOW sier jeg bare!
  Du er jo råflink å jobbe,dette ble jo knallfint!
  Å tenk så fint det blir med frodige planter i bedene,gleder meg veldig til å se:)
  Ønsker deg en fin ny uke!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 13. For en jobb du har gjort!..og kjempeflott du har fått det til:)
  Spennende løsninger...og virkelig inspirerende å se:)
  Ønsker deg en fin ny uke:))

  SvarSlett
 14. Wow! For en jobb! Men det ble jo skikkelig lekkert! Og så flott å se at du har malt gjerdet svart. Skikkeli tøft!
  Ha en fortsatt god dag
  Stein

  SvarSlett