onsdag 16. august 2017

Over toppenSom en liten bekk i følge med andre små bekker, blir til en brusende elv, har plantene i hagen gått fra en stille og rolig start i våres, til å vokse seg til et stort crescendo av brusende blomsterprakt. Selv om det meste av blomstringen har vært senere ute enn vanlig, kom det uunngåelige øyeblikket der hagen som helhet bikket over sitt eget toppunkt.
Kunne man enda fryse det øyeblikket!


Jeg oppdager det sjelden før det er forbi. Det er så lett å tenke seg framover. Litt for lenge. Omtrent som når jeg ser etter en rasteplass med fin utsikt på fjellet. Jeg forkaster den ene etter den andre fordi det stadig blir finere og finere. Og hva skjer? Plutselig er jeg på vei ned fra fjellet. Hvor snudde det? Hvordan skal man skjønne når man bikker toppen?

Telekia, Skogskjegg, Mjødurt og Bronseblad
Kanskje er det ikke nødvendig, og kanskje er det uansett individuelt hva man definerer som det absolutte høydepunktet. Heldigvis kan man alltid se ting på flere måter. Man kan ta inn helheten eller man kan dele helheten inn i sine enkelte deler og disse  videre inn i små og enda mindre detaljer.

Hvis jeg betrakter hagerommene her i Fagertunhagen hver for seg, er det fortsatt mange høydepunkter igjen. Det er som med selve livet. Det er kun en fase som er forbi. 
Våren, forsommeren og høysommeren er rett og slett tilbakelagt. Nå er det kaldere om nettene, mørkere om kveldene og høsthagen gjør seg klar til å folde seg ut. Det ulmer av varme farger inni kalde knopper. Bare solen varmer lenge nok av gangen så sprekker knoppene opp og avslører seg som rause gledesspredere. De skal være her og lyse opp i gråe som solrike høstdager helt til frosten setter et endelig punktum for hagesesongen 2017. 

Tagetes. Linné (rød) og Orange Gem
En georgine i ferd med å avsløre sin ID
Det er solsikker, georginer og solbrud, ja til og med geum dukker opp på scenen igjen med ildrøde blomster.
 Det er ikke måte på alle som vil være med. Noen bryr seg ikke om tiden. De bare blomstrer på. Det er de kjappe ettåringene. De har ingenting å tape, men alt å vinne på en lang blomstersesong. Da rekker de å sette enorme mengder frøstander for å sikre kommende generasjoner. Og her snakker vi ikke bare varme farger. Her er det rett og slett alle farger!


Solbrud med Tagetes Linné i bakgrunnen
Valmuer, tagetes, ringblomst, blomkarse, sommerstokkroser, pyntekorg og kornblomst. De har allerede blomstret lenge og det har ikke streifet noen av dem at vi er langt ute i sesongen. De briljerer. De fyller plassen sin med farge og smittende energi. De lokker fram sesongens siste stauder. De som er like kalde som isen på sjøen. Like vakre som snøkrystaller og isroser. Det er de blå. Høsthjelm, kinasøte og skogsøte. Så blå at de kan ta selvtilliten fra selve himmelen -  og farlig vakre.


Enn så lenge må jeg og humlene nøye oss med falmende riddersporer og metalliske blå alpestikler.
Ikke noe dårlig alternativ. Kan til og med brukes som tørkestativ for dryppvåte humler som trenger å henge til tørk.


Nå er det snart tid for høstens bugnende gavmildhet og skarpe farger. Kjøligere, men også klarere luft og fuktige morgener og kvelder. Mørket kryper innpå og nattefrosten har allerede opptrådt et par plasser på østlandet. Men ikke i Fagertunhagen. Jeg håper virkelig at det ikke skjer på lenge enda.


Over toppen - klar for neste
7 kommentarer:

 1. For en fantastisk hage du har Gerd Ellen. Det bugner jo av blomster og andre vekster. Jeg synes det er veldig interessant å lese det du skriver, likte veldig godt sammenligningen din med "over toppen".
  ha fortsatt fine dager med sommerblomstrende planter, mens du venter på høsten (som jeg håper lar vente på seg en måned til).
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
 2. Hei Gerd Ellen. Flott hage du har. Toppen er vi nok over, Men håper høsten lar vente på seg lenge enda. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Så mycket fint du har i trädgården. Här ser det inte riktigt lika fint ut, men kanske regnet som kommer nu, hjälper till.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
 4. Ser da ut til du har klart å fange akkurat de rette øyeblikkene. De er jo alltid der ' her og nå'. Gjensynet med Fagertunhagen og din kloke og friske 'penn', er alltid et topp høydepunkt!
  Jannicke

  SvarSlett
 5. Poetisk skrevet og nydelige bilder! Og jammen har du rett, vi er plutselig over toppen men heldigvis har vi mye igjen :-)
  Fantastisk hage og jeg storkoser meg med blogginnleggene dine. Ha en fortsatt fin uke :-)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer :)

  SvarSlett
 7. Takk for hyggelige ord på bloggen min. Det er veldig kjekt at du er her igjen innimellom. Sangen heter Rosen og sommerfuglen.
  God helg til deg!

  SvarSlett