mandag 27. april 2015

Endelig vår!


Nå har våren presset ut vinteren på Fagertun. Endelig!
Mellom visne stauderester lyser det i gult og lilla. Jeg har lyst til å sitte ute i bedene hele dagen og klippe ned brask. Jeg vil luke vekk ugress og rydde plass til alt som snart skal opp. Det blir ikke riktig slik. Tiden må strekke til på så mange kanter, men en halvtime nå og da hjelper også. Skuldrene senkes når jeg setter meg ned og tar fatt i saks, sekatør og ugressjern. Hodet tømmes og kreativiteten flyter. Det er når jeg sitter slik og ikke tenker så aktivt, at ideér og alternative løsninger dukker opp.
Det er når jeg sitter slik at jeg kommer nærmest hjertet av hagen min. Det er da jeg tar temperaturen og sjekker allmenntilstanden til Fagertun. Jeg ser hvor det er problemer, hvem som sliter, hva som spirer hvor og jeg finner frøplanter som er verdt å ta vare på. Bedene betraktes nedenfra og nærkontakten med halvvåkne insekter, jordens dufter og små mirakler er intens.
Det er en egen verden.Jeg klipper alt gammelt brask i biter og slipper det rett ned igjen i bedet. Jeg liker tanken på at minst mulig fjernes. Gjennom sesongen tilfører jeg gressklipp og litt naturgjødsel, men tar bare ut blomsterbuketter (i rikt monn) og rotugress. Annet avfall blir stort sett lagt tilbake i bedet. Planen er at jorden skal bli bedre og bedre. Meitemarken skal trives og planterøttene skal få en porøs og næringsrik jord å vokse i.
Inne i kjelleren har jeg småplanter under lys. Ikke like mange som i fjor, men det blir nok flere innen utplanting.
Dessverre har jeg fått bladlus også. Det er første gang og fryktelig irriterende! Jeg klemmer nådeløst ihjel alle jeg ser. Om de slipper seg ned i pottejorden, trykker jeg til med en finger. '
Her om dagen var jeg så heldig å få en marihøne inn i bilen på vei hjem fra jobb. Aner ikke hvor den kom fra, men plutselig satt den på innsiden av ruten min og så veldig forkommen ut. Den ble fanget så snart jeg stoppet bilen, og fraktet ned i kjelleren. Ikke med onde kidnapper-hensikter, men med forsikringer om at det var et riktig så hyggelig sted.
I kjelleren fikk den plass på et persilleblad. For sikkerhetsskyld klemte jeg fast en bevinget bladlus foran den og sprutet litt vann på planten, så marihønen skulle skjønne at det var full servering i lokalet. Ved inspeksjon dagen etter hadde den forflyttet seg til en anisisop og så akkurat så fornøyd ut som marihøner med to prikker pleier å se ut. Hadde den hatt en tunge som oss, hadde den sikkert slikket seg rundt munnen og klappet seg på magen med et par av beina sine. Men nå er det en stund siden jeg så den. Ikke at det er så rart i jungelen av grønne blader som befinner seg i kjelleren. Jeg velger å tro at den sitter der et sted i det grønne og har det aldeles utmerket.

God vår til alle!
Nå braker det snart løs i hagen :)

10 kommentarer:

 1. Herlig både i bilder og ord! god vår :-))

  SvarSlett
 2. Veldig flott vårskildring du har her. Tydeleg at du veit å nyte gledene i hagen og hagen nyt sikkert deg og. God vår!

  SvarSlett
 3. Ja er det ikke deilig og inspirerende å "rote" i jorda og stelle bedene:)

  SvarSlett
 4. Så flotte bilder! Teksten beskriver virkelig hvordan det er å ha hage og særlig da på våren når man har lengtet etter hagen en stund.
  Så flott at du har fått deg en hjelper i kjelleren:-)
  Klem Nora

  SvarSlett
 5. Så gøy å lese din kreative og inspirerende tekst! Herlig å høre om marihøna som ble kidnappet. Ha ha! Den fikk nok sitt livs opplevelse i ditt lune og frostfrie planterom.

  Flotte bilder av dine krokus i fantastiske blåtoner. Krokus er virkelig til å bli glad av!

  God betraktning om hagearbeid – vi får ta halvtimene til hjelp! Det er nok mange med oss som kjenner seg igjen i den løsningen :)

  SvarSlett
 6. Inspirerende lesning. Så hyggelig at du koser deg så godt med opprydding og planlegging. Nyutsprungne krokus er vel noe av det beste som finnes. Ha det godt i hagen din.

  SvarSlett
 7. Så fint å ha det tilbake. Du har vært savnet. Det våres med farger og prakt i Fagertunhagen. Herlig. Jeg skal ta til meg det du sier om å la "alt" ligge i bedet og tenke på det som presanger til jorden. Jeg er nok litt for ivrig med å rydde bedene for rene om våren. Det blir det forandring på. Ha gode vårdager!
  Jannicke

  SvarSlett
 8. Herlig innlegg! Det høres så flott ut å la avklipp bli i bedet. Jeg prøver også på det innimellom, litt jordstruktur og humus er jo bra, men må nok innrømme at jeg som oftest tar den mer lettvinte løsningen og kaster i komposten. Haha @marihønekidnapping! Glimrende idé! Står du helt musestille der nede, kan du nok høre at noen slurper i seg godterier der inne i småplantejungelen :)

  SvarSlett
 9. Flotte vårbilder fra hagen din :-) Og avklipp i bedet er en god ide :-) har ikke prøvd det selv, men er av de som ikke rensker bedene på høsten, men lar det få ligge til våren for da tror jeg at mye av næringen går ned i jorda i stedet.
  Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 10. Våren er superkoselig=) Det er bare å nyte og glede seg over hagelivet=) Vibeke

  SvarSlett