lørdag 7. februar 2015

Et kvisthuleårVinter, vår, sommer og høst. En uendelig syklus av snø, regn, sol og vind.
I hagen står kvisthulen og gror igjen. Om vinteren dekkes den av snø, om sommeren av planter. 
For hvert år blir veggene sprøere og mosen grønnere. Jeg er spent på hvor lenge den vil vare. Om den fortsatt står der om fem år eller ti år?
Tanken er at jeg skal skifte ut kvistene etterhvert som det trengs. Kanskje vil rosene jeg har plantet inntil, bli et levende nettverk som holder den sammen.Hulen er fin hele året. Den synes godt fra stuevinduene.
I vintermørket får den stemning fra en lysslynge mellom kvistene. Om sommeren lokker den med avslapning og koseprat på benken. 

Selv om det er utsikt til hulen fra stuen, er det ikke innsyn til benken der inne. Jeg har vevet noen tettere felter i huleveggen som sørger for skjerming. Det gjør hulen privat og intim, samtidig som man har god utsikt mellom sprinklene til alle kanter.

Omringet av blomsterduft og med en tekopp i hendene blir lukepausene ren nytelse.Hulen passer godt inn i det romantiske floret jeg har av blomster og busker i denne delen av hagen. Den er rustikk og stor, lett og gjennomsiktig - alt på en gang. Til sommeren skal jeg sette ned enda en Polstjärnerose ved den. En riktig hardfør rose som kan få blande seg med reisverket i hulen og bidra med grønt bladverk, hvite skyer av blomster, og støtte til konstruksjonen. Det fine er at de myke greinene blir til hard ved etterhvert. På den måten kan jeg lede dem dit jeg vil ha dem, for så å la dem stivne. Ulempen er alle tornene. Men slik er det med roser. De er vakre og temperamentsfulle... Bare se, men ikke røre...Hulen er så romslig at det går greit med torner på veggene. Det er stor takhøyde og taggete grener som stikker inn i rommet kan lett klippes vekk. Bare fuglene liker å bevege seg gjennom huleveggen og de synes til gjengjeld det er storartet å få huletaket helt for seg selv. De bruker det flittig på sin vei til og fra fuglematerne.


Under er kvisthulen fotografert gjennom 2014 mens årstidene passerer.
Et år i løpet av to og et halvt minutt. 
Den er lik og foranderlig på en gang. 
April er den fineste tiden til å høste materiale til slike byggverk. 
Før bladene spretter ut er greinene seige og samarbeidsvillige. Det er bare å klippe ned, binde sammen med ståltråd og voilà!

Noe for hageprosjektlisten 2015?

17 kommentarer:

 1. Utrolig inspirerende, og ja - jeg leker med tanken, men tviler på at det blir i år:) Det ser så deilig ut å sitte der inne i det "hemmelige" rommet, samtidig som den er en installasjon i hagen. Du er flink!

  SvarSlett
 2. Den var stilig! Jeg har tenkt å lage en levende pilhule - må bare få formert opp pilen min litt. Men jeg har mye hasselkvister som jeg kunne bruke, kanskje jeg skal det? Fint klatrestativ for roser og klematis og andre klatreplanter!

  SvarSlett
 3. For et flott gjemmested i hagen! Og fin film, jeg trodde det kriblet da vi kom til mars, men det var før jeg kom til juni - logisk nok :)

  Hva med å stikke ned levende pil? De vil jo vare lenge, og hjelpe rosene med å holde alt sammen.

  God helg!

  SvarSlett
 4. Så flott eit innlegg og flott idé!

  God søndag :-)

  SvarSlett
 5. Love it!!
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvarSlett
 6. Hej Gerd!
  Hvor er det en lækker kvisthule du har skabt dig, jeg er vild med den og ideen, og må have lavet mig sådan en, ved dog ikke om det bliver i år, for der er gang i en del projekter med anlæggelse af den største del af haven.
  Tak for inspiration og god søndag
  Hilsen Anette

  SvarSlett
 7. Kjempefin og absolutt noe å tenke på! Og dekorativ både sommer og vinter. Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
 8. Kjempefin kvisthule du har laget! Det ser så koselig ut og sitte der inne :)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 9. Kjempefin! Sånn skulle jeg gjerne hatt i hgen her :-)) God ny uke!

  SvarSlett
 10. Så koselig med en sånn hule. Den er anvendelig hele året :-)

  SvarSlett
 11. Jeg har en stor forkjærlighet for hulen din. Den bærer så mye vakkert hele året! Jeg har lenge sett en sånn for meg på Enerhagen, men innser at jeg nok vil fortsette å drømme om den gjennom Fagertunhagen. Det er helt greit:) Måtte den leve lenge. God uke til deg.

  SvarSlett
 12. Fint å følge kvisthulen din gjennom året. Har vurdert å lage en i pil, men.. en blomstrende skaper jo noe helt annet i hagen. Tror Lars ble litt inspirert :-))

  SvarSlett
 13. Kjempefin!! Så koselig å sitte inni der, nær alle de fine blomstene dine:)

  SvarSlett
 14. Den er bare praktfull kvisthulen din. Så fin videosnutt du har lage om den. Kan tenke meg det er en god plass å trekke seg tilbake når man hr behov for en stille stund. Takk for at du inspirerer og deler.

  SvarSlett
 15. Kjempefin hule, som må være en fin plass for både store og små. Kanskje en dag jeg får meg en sånn i hagen.

  SvarSlett
 16. Nydelig! Skal prøve å lage en sånn i år. Lurer derfor på hvilken type kvister du har brukt og hvordan de er festet i bakken?

  SvarSlett