mandag 25. august 2014

Min navneløse, gule høstdronning



Jeg har hatt en staude i mange år som jeg ikke vet navnet på. Jeg har spurt her tidligere og lett på nettet, uten resultat, men nå... Nå! Tror jeg at jeg vet hva hun heter.



Om jeg ikke tar feil så har jeg en Senecio ovatus. På engelsk blir denne planten kalt Wood Ragwort.
Den tilhører Asteraceae-familien.



Beskrivelsen jeg har funnet passer veldig bra.
Den kan bli mellom 50 og 150 cm høy, ja endatil 2 meter, Stilkene er rette og hårløse, mens bladene er avlange, lansettformede med fintaggede kanter. Blomstene er små og gule. Planten blomstrer fra juli til september.
Den blir en stor, fin tue med litt fontenefasong ettersom blomstene fyller ut toppen i mengder.


Jeg skulle veldig gjerne likt å vite om planten har et norsk navn. Kanskje noen kjenner den igjen?

Wood Ragwort er en takknemlig staude å ha i hagen.

På alle disse årene har jeg kun fått én frøplante, ellers har jeg økt beholdningen ved deling.
Dette er med andre ord ingen innpåsliten dame.
Men omsvermet er hun. Når blomstene åpner seg på sensommeren vrimler det av blomsterfluer, humler, bier og sommerfugler på de små, gule blomstene.
Planten er til tider helt besatt av nektarhungrige små insekter. Det kan virke som humlene rett og slett overnatter blant alle blomstene. Som deltagere på en stor festival full av humlesurr og med fri flyt av nektar.

For hvert år legger damen seg litt ut. De stive stilkene er sterke og trenger bare litt oppbinding mot det aller hardeste regnet. Slik for sikkerhetsskyld...


















I flammebedet mitt satte jeg to små biter av planten i fjor. Allerede i år er det blitt store tuer av gult solskinn i bedet. En plante til å bli glad i og glad av :)

 Kanskje er ikke den gule høstdronningen min navneløs lenger. Kanskje heter hun Dronning Ragwort... eller Wood Ragwort, for å være mer nøyaktig. Ikke et majestetisk navn akkurat, men hva så?
Hvem vet hva hun heter på norsk?



12 kommentarer:

  1. Glisnesvineblom ifølge Google. Ikke akkurat noe nobelt navn det heller, men navnet skjemmer vel ikke den flotte "dame". Flott, høyreist og omsvermet.

    UnaCita

    SvarSlett
  2. Koselig å kikke innom deg :-)) Nydelige bilder! Dette er ikke en plante jeg har i hagen men alt som kan glede humler og bier er vel egentlig velkomment?! Ha en flott uke i høsthagen!

    SvarSlett
  3. Nydelig dame, og virkelig flott bed langs pergolaen, et skikkelig oppmuntrende sensommer eller høstbed. Her var det 5grader da jeg sto opp, men det er meldt opphold noen dager.
    Nyt dagene.

    SvarSlett
  4. Flott høstplante, har den selv, så tusen takk for navnet ;)

    SvarSlett
  5. Smukke billeder! Er vild med din pergola.

    SvarSlett
  6. Så hyggelig du fant ut hva din navnløse staude heter. Hva er det med nordmenn som ender opp med så grelle navn på enkelte stauder? ;-) Glisnesvineblom! Det høres jo nesten ut som en sykdom heller enn et navn som er en sånn solstråle verdig :-)
    Det ildbedet var forresten skikkelig tøft! hva heter de oransje blomstene du har i forkant av bedene?
    Ha en fortsatt riktig fin dag
    Stein

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, må innrømme at jeg ble litt skuffet over navnet... :(
      Planten er hverken glissen eller svineaktig på noen som helst måte!
      De guloransje tuene i forkant av flammebedet er signetfløyelsblomst 'Tangerine Gem'.

      Slett
  7. Så nydelig den er! Syns dronning passer bra :-)

    SvarSlett
  8. Enig i at dronningnavnet var bedre! Nydelige bilder, og den pergolaen din er bare imponerende.

    SvarSlett
  9. Navnet skjemmer ingen....eller? Uansett fint at de navnløse blir døpt:) Himmel, det er jo fyll fyr i flammebedet ditt. Det har virkelig vært artig å følge det fra den spede start. Virkelig praktfullt. All honnør til "brannmesteren". Det blir Fløyelsblomster på Enerhagen til neste år!

    SvarSlett
  10. Så roligt och spännande att ha växter som man inte vet vad det är, som vänner som inte säger alla hemligheter på en gång! Härliga insektsbilder, jag älskar att sitta och titta på dem när de jobbar.

    SvarSlett