lørdag 3. august 2013

Valmuer


I våres sådde jeg valmuer fra fire forskjellige pakker med frø.
Den ene inneholdt pionvalmuer i fargeblanding. Pakken hadde ligget her i flere år, men den spirte så det sprutet.
Valmuene har blomstret overdådig, og nå står noen utvalgte frøkapsler tilbake. Resten er rykket opp.


Frøkapslene som står igjen er til pynt.
Jeg tror ikke at jeg kommer til å så frø fra dem igjen.
Ikke fordi valmuene ikke var vakre, men jeg liker å ha litt mer kontroll på fargene.
Nå er det nok fargeblanding i frøkaplsene også, så kanskje jeg bør lete litt på nettet etter rene farger...De hvite valmuene levde virkelig opp til navnet sitt og lignet til forveksling vakre pioner.

De rufsete røde valmuene ville ha passet bedre i flammebedet mitt langs pergolaen.
Sammen med alt det rosa, hvite, lilla og blå ved kvisthulen, skapte de litt uro i leiren.
Det ble frodig og morsomt, men samtidig kjente jeg at mye falt på plass da de blomstret av og jeg fikk ryddet opp i forvridde stengler og gule blader.

  De nesten sorte pionvalmuene var dramatiske og flotte i bedet og jeg skulle virkelig ønske at de hadde vært frøekte!


Jeg sådde også Papaver somniferium 'Dannebrog' som jeg kjøpte fra "Hagegal-standen" på Hagemessen i Lillestrøm.
Den ble stående på vent altfor lenge i trange potter, mens jeg gravde opp det som skal bli flammebedet.
Jeg skulle selvfølgelig ha pottet dem om og gitt dem litt ekstra næring, men vår og forsommer er så travel tid...
Nå har de første begynt å blomstre, men noen av dem er på størrelse med sibirske valmuer og ikke staselige opiumsvalmuer...
Vel, det gjelder de som står på den mest steinete og skrinne plassen. De andre har litt mer størrelse, men enda er de nok preget av en dårlig start.


Den tredje frøpakken var en eldgammel en med kaliforniavalmue. Den hadde jeg ikke forsøkt før fordi den allerede var så utgått på dato at det simpelthen ikke var noe vits - trodde jeg...

Nå står de i knopp i flammebedet. Pussig ulik andre valmuer, men vi får se om noen dager. Jeg har aldri hatt slike før så det blir spennende!


Den fjerde pakken var en konvolutt som jeg fikk i posten fra Hagen i Svingen. Etter vinterens X-faktor for blomster i regi av Moseplassen, ble vi oppfordret til å lage en 'Må-ha-liste' over blomster vi ønsket oss i hagen.
Det resulterte i frø fra en fantastisk vakker valmue som fortsatt blomstrer i hagen her, etter at de fylte pionvalmuene nå har gitt opp.
Det er flere enn jeg som liker disse etter bildet over å dømme. Hver blomst står bare en dag, men det kommer stadig nye.
Jeg vet ikke hva valmuen heter, men at jeg skal ha denne til neste år også er helt sikkert!Nå gleder jeg meg til å studere frøkataloger og se hva som finnes av valmuefrø til neste sesong.God helg!
11 kommentarer:

 1. Flotte valmuer! I år ble alle valmuefrøene mine liggende, sen vår og alt for dårlig tid. Skal blande dem med litt jord og finne en egnet plass hvor jeg kan spre dem utover nå i høst. Det er så tett i mine bed at jeg har litt problem med å finne plass de får nok lys. Utvidelse av bed i høst kan gi muligheter. Hvor frøekte de er har vel litt med sorten å gjøre og hvor foredlet de er. Flotte er de ihvertfall selv om de ikke blomstrer så lenge.
  God helg!
  Brita

  SvarSlett
 2. Skjønner din begeistring for å ha kontroll....men synes det var utrolig vakkert med de forskjellige fargene i bedet jeg. Tror jeg skal dykke ned i katalogen jeg også. Herlige blomster.

  SvarSlett
 3. Lekre valmuer! Jeg har vært veldig sen med å så, men nå blomstrer endelig de første i farger jeg ikke kan huske å ha sådd :) Jeg er også tilhenger av kontroll, så jeg klipper av alle frøkapslene og håper på lengre blomstring.

  SvarSlett
 4. Vilka fina Vallmo du har, jag har några fröpåsar som jag glömt att så.
  Dessa var verkligen fina. Ha det gott!

  SvarSlett
 5. Nydelige valmuefrø! Her gir du meg en AHA-opplevelse. Utrolig mange søte valmuer som fins. Må sannelig slå til, og strø ut en masse valmuefrø neste vår.

  SvarSlett
 6. Herlige valmuer....eg har sådd ein god del sjølv også i år og eg er så fornøgd med at dei gir ei god og rikelig blomstring. Sjølv om dei står lite på så kjem det nye blomster heile tida.
  Kjekt at frøa som eg sende deg vart slik som morplanten og ikkje hadde tulla og blanda seg med andre sortar :D
  Kos deg i hagen og ha fortsatt ei fin helg.
  Klem frå MarJE.

  SvarSlett
 7. Oi så mange ulike valmuer du har! Flotte alle sammen! er de lette å flytte tro, eller kanskje de er ettårige? Jeg har også sådd den hvite peonvalmuen i feriehagen, er spent på om de blomstrer nå når jeg igjen sal innom en tur. Kos deg i hagen!

  SvarSlett
 8. Så mange flotte valmuer :) Mine valmuer ville ikke i år, Hvert eneste år har jeg hatt massevis av dem, i år er det bare de kjedelige enkle og rosa som kom. Hmmm, et hagemysterie ;)
  Finfin uke til deg, klem fra Turid.

  SvarSlett
 9. Flotte valmuer!!!
  Men skjønner godt at du vil ha litt mer kontroll;)
  Jeg kjøpte 2 pakker frø for 3 år siden,en som heter black papaver pionvalmue,helt lik den nesten svarte fyllte du viser,tar alltid vare på noen frøkapsler til året etter,de er nydelige!
  Den andre er nesten lik,bare den er lyselilla og heter lilack pompom,men den har ikke kommet opp i år,så vet ikke om frøene rett å slett ikke var så bra,hmmm...jeg sparer alltid litt plass i bedene til sommerblomster som valmuer,de gir så mye glede:)
  Ha en finfin dag:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 10. Nydelige bilder av flotte valmuer. Virkelig inspirerende :-)

  SvarSlett
 11. Hei!
  Så fine valmuer i alle slags farger!
  Dei lyser opp og gir massevis av gleder.
  Den siste lilla har eg aldri sett...
  skulle gjerne hatt frøkapslar av den!!
  Ellers flott hage du har.
  Kos deg vidare i hagen - litt igjen av sommaren enda!!
  Silje

  SvarSlett